Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Fragmente şi cronici ale cărţilor pe hîrtie  Sageata  Cronici de atelier

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Esenţă tare


Alex. Leo Şerban

06.04.2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Dandysmul. O istorie
Adriana Babeţi
Editura Polirom, 2004

Citiţi un fragment din această carte

*****

Există cărţi pe care cunoscătorii ar trebui să le citească aşa cum Brummell purta acele "mănuşi care i se mulau pe mîini ca o muselină umedă" - cum îl descrie Barbey d'Aurevilly. Adică epidermic, osmotic! Cartea Adrianei Babeţi (apărută la Polirom) Dandysmul, o istorie, de pildă. În ea se aduce vorba şi despre "metrosexuali", numai că mă-ndoiesc că metrosexualii ştiu să citească; mai mult ca sigur că, în faţa numelui "Brummell", s-ar opinti, s-ar scărpina discret, cu degete bine manucurate, în scalpul trecut prin şedinţe intensive de hair-styling, şi ar îndrăzni sacrilegiul suprem - ar întreba, ignari, "Brummell who?!"...

Faptul că aceasta e o carte scrisă de o femeie - "femeie de litere", dar totuşi femeie, verde la spirit şi cu părul (lung şi negru) pădure - ar trebui să o recomande cu o curiozitate suplimentară cititoarelor Elle: iată, aşadar, o foarte respectată intelectuală timişoreană, mamă respectabilă, profesor de literatură comparată la Universitate şi deja autoare a mai multor cărţi, care se încumetă să investigheze, cu academică aplicaţie şi senină seriozitate, ceea ce poate părea unora o bagatelă, un "moft": anume, sensibilitatea unor bărbaţi de o "sensibilitate aparte" (= eufemism pentru "o sexualitate necanonică") care au rămas în istorie nu printr-o operă, ci prin Opera care a fost însăşi viaţa lor! (După ştiinţa mea, doar Susan Sontag s-a mai înhămat, la-nceputul anilor '60, la o astfel de "necanonică" - din punct de vedere universitar - întreprindere, scriind eseul despre "Camp"...)

O vajnică "amazoană textuală", Adriana Babeţi surprinde & cuprinde tot ce s-a scris vreodată despre "Viaţă elegantă" & "Dandysm" (Balzac, Baudelaire, Wilde, Proust...), revine oricînd la dragul ei Roland Barthes, îl mai înşală cu unul-altul (tot nume mari!), dar reuşeşte - pe tot cuprinsul celor 413 pagini dense - să fie mereu delicios de exactă, entuziasmant de empatică şi doctă la un mod delectabil. Alcibiade, Byron, deja-amintitul George Brummell, Aubrey Beardsley, Robert de Montesquiou şi ai noştri Mişu Văcărescu-Claymoor, Macedonski şi Mateiu Caragiale, pînă la Truman Capote, Andy Warhol, David Bowie şi Serge Gainsbourg - toţi cei care au cochetat, o-ntreagă viaţă sau doar pe un segment al ei, cu dandysmul, sînt în aceste "pagini aurii" (cu nuanţe liliacee), deci există!

Adriana Babeţi a făcut mai mult decît un studiu & o antologie; a resuscitat o atitudine, a încapsulat "l'air du temps"... Cartea ei miroase frumos a lavandă, mosc & iasmin şi, dacă mă gîndesc bine, ar putea fi un accesoriu la fel de obligatoriu - în buna societate intelectuală - pe cît vor fi fost, pentru dandy-i, mănuşile sau garoafa la butonieră. În orice caz, e o carte care, vorbind despre ceva atît de volatil precum norul sau brum(mell)a, va rămîne între esenţele tari ale eseismului românesc.


(Articol apărut în revista Elle, 2004)

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică


Spacer Spacer