Într-o vreme îmi făcusem un calendar personal: dacă era luni, mă duceam în impunătoarea biserică din prelungirea hotelului Horoscop, unde este pusă la închinare o părticică din moaştele Sfântului Spiridon. Marţea îmi vizitam patronul spiritual - Sfântul Ciprian, cel ce mai înainte de convertire fusese vrăjitor. Miercurea mergeam în biserica Vergu să mă închin Sfântului Mina. Joia urcam Dealul Patriarhiei să îl revăd pe Cuviosul Dimitrie, ocrotitorul Bucureştiului. Vinerea îmi făceam drum la Mănăstirea Radu-Vodă, să îi destăinui Sfântului Nectarie păsurile şi grijile.
Într-o zi de miercuri intru în bisericuţa Vergu, mă aşez cuviincios la rând, ajung în faţa raclei care adăposteşte moaştele Sfântului Mina, fac închinăciuni, sărut racla şi mă retrag într-o strană să mă pot cufunda mai bine în sine-mi. Sfântul Mina îi ajută pe oameni să-şi găsească lucrurile pierdute şi este recunoscut ca protector împotriva hoţilor de tot felul.
În bisericuţa Vergu la acea oră erau oameni de toată mâna: femei smerite, îmbrobodite şi cu fuste până la călcâie, dar şi tinere nurlii, ce-şi etalau formele în colanţi bine strânşi pe corpul fizic! (net diferit de cel astral), bărboşi cu priviri serafice, dar şi musculoşi purtători de trening şi adidaşi, cu lanţ lat de aur la grumaz, pe care ochiul rău i-ar fi bănuit de felurite şmenuri şi învârteli "dincolo de bine şi de rău". Oamenii care intrau în bisericuţă lăsau la altar câte-un pomelnic. De obicei, pe el se regăsesc numele celor apropiaţi. Preotul citeşte numele înşiruite şi dorinţa fiecăruia: pentru mântuire, pentru sănătate...
Cum stăteam cufundat în strană, îl văd pe părintele paroh ieşind dinaintea uşilor împărăteşti, râzând, cu un pomelnic proaspăt în mână: "Ia ascultaţi ce îl roagă cineva pe Dumnezeu: Să mă iubească poliţia!"
***
#CasaDe_aCasa | Istorii din loc în loc, la un loc este o campanie online de colectare a unor istorii despre locuire ce se vor constitui într-o arhivă. Fiecare dintre noi are poveşti ale locuirii în propria casă ori aiurea. Trimite pe adresa c.dea.casa@gmail.com o poveste şi o imagine (foto, colaj sau elemente vizuale) care să o ilustreze. Adaugă şi câteva cuvinte despre tine sau ataşază un link către website-ul personal / pagina de instagram sau facebook. Contribuţia ta va fi parte din Arhiva Timpului Prezent şi din rubrica casa de-a casa de pe LiterNet.