13.10.2020
De ceva vreme încerc să promovez o carte de filosofia arhitecturii, o carte dialogică, ba chiar trialogică, în care am stat de vorbă, în 2012, întrebându-i şi dânşii răspunzându-mi, pe doi profesori ai mei de la University of Cincinnati, OH, cealaltă Alma Mater a mea. Colega mea, Francoise Pamfil, care este şi redactor şef la Igloo, a făcut prezentarea de mai jos pentru a găsi finanţare din timbrul arhitecturii, dar nu a reuşit, mă tem. Reiau aici prezentarea, cu gândul că, poate, reuşesc să transcriu fişierele mp3 în text în engleză, pe care coautorii să îl corecteze, poate să îl şi aducă la zi pe alocuri, apoi să traducem cartea şi să publicăm, poate, bilingv, rezultatul.

Iată ce a scris Francoise Pamfil:

Cartea conţine o serie de dialoguri intre trei profesori - Jim Bradford, John E. Hancock şi Augustîn Ioan, proporţionate pentru a fi uşor de urmărit şi procesat, pornind de la conceptele filosofilor Heidegger şi Derrida, care au influenţat în mod decisiv gândirea şi discursul teoretic al secolului XX. Cartea va avea aproximativ 180 de pagini şi va fi redactată bilingv română - engleză. Dedicată atât arhitecţilor, cât şi celor interesaţi de filosofia spaţiului, lucrarea va acoperi o absenţă în bibliografia de specialitate în limba română, devenind un instrument valoros de lucru în egală măsură pentru studenţi şi profesori, dar şi pentru publicul larg.

În anii 1993-1994, printr-o bursa Fulbright Junior, arhitectul Augustin Ioan a urmat programul MSArch al Şcolii de Arhitectură din cadrul DAAP, University of Cincinnati, OH, unde l-a întâlnit pe profesorul Jim Bradford, care preda cursurile de filosofie pentru arhitecţi. În prezent profesor la rândul său, deja cu o importantă experienţă şi coordonator de doctorate la Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu", Augustin Ioan a resimţit lipsa unor lucrări teoretice pentru studenţi şi arhitecţi, care să abordeze filosofia spaţiului arhitectural (impresie împărtăşită şi de alţi colegi de breaslă). În primele şase luni ale lui 2012, reîntors la Cincinnati ca visiting professor, a realizat mai multe interviuri cu profesorul Jim Bradford, acum pensionat, şi cu profesorul arhitect John E. Hancock, mentorul său, cu privire la posibilitatea unei filosofii proprii domeniului arhitecturii.

Cartea propusă pentru finanţare este rezultatul acestor discuţii şi aduce o abordare modernă, mai prietenoasă, dar consistentă a unui subiect complex şi dificil. Există foarte puţine cărţi de profil, chiar şi la nivel internaţional, care să abordeze zona dintre filosofia spaţiului şi arhitectură, iar aceasta va fi o completare binevenită la bibliografia de specialitate, atât de necesară pentru învăţământul superior performant, dar şi ca fundal / suport cultural al breslei.

Augustin Ioan s-a ocupat, printre alte titluri teoretice, de publicarea în română a cărţii lui John E. Hancock Hermeneutica radicală şi opera de artă (Ed. Paideia), lucrare ce constituie un precedent important pentru conturarea unei bibliografii solide de filosofie pentru arhitecţi.

Sumarul proiectului editorial:

obiective:

Dezbaterea unor concepte fundamentale legate de filosofia spaţiului arhitectural, articulând totodată un discurs coerent şi educativ
Arhivarea în scris a cunoştinţelor unui reputat profesor de filosofie
Sublinierea importanţei discursului teoretic şi filosofic pentru profesia de arhitect
Umplerea unui gol în bibliografia locală de specialitate şi conturarea unei colecţii/serii cu cârti dedicate filosofiei arhitecturii.

grupurile-ţintă

Arhitecţi, studenţi arhitecţi, urbanişti, istorici de artă, filosofi, societatea civilă

activităţile proiectului:

Transcrierea dialogurilor intre cei trei profesori
Revizuirea transcrierilor de către autori
Traducerea în română a textelor, redactare & editare
Paginarea şi găsirea unei soluţii grafice pentru copertă
Corectură
Verificare finală cu BT
Tipărirea cărţii
Eveniment de lansare a cărţii
Promovarea cărţii către publicul-ţintă

rezultatele aşteptate:

Cartea Pentru o filosofie a spaţiului arhitectural (Explicându-i pe Heidegger şi Derrida arhitecţilor) va constitui un reper într-o zonă teoretică puţin explorată în România, dar şi la nivel internaţional. Lucrarea va deveni o referinţă în spaţiul universitar, dar şi pentru toţi cei interesaţi de problematica filosofiei spaţiului arhitectural, un subiect foarte actual şi necesar în conturarea bagajului cultural al oricărui arhitect.
Prof. dr. arh. Augustin Ioan este unul dintre cei mai reputaţi specialişti autohtoni, autorul a numeroase studii de arhitectura şi coordonatorul masterului Antropologia spaţiului sacru. Preţul de vânzare concurenţial pe piaţă românească în urma finanţării OAR ar asigura accesul publicului mai larg la un produs editorial de calitate, unic prin demersul teoretic. Acest lucru sperăm că va încuraja apariţia şi a altor titluri de filosofia arhitecturii, precum şi dezbateri / evenimente pe această temă.

0 comentarii

Publicitate

Sus