18.01.2021
Las deoparte panica, săbiile lui Damocles sau teama de aproapele. Toate astea au devenit deja rutină în vieţile noastre. Oricum, de zece luni de zile, mă-ntâlnesc cu Sonia doar pe Whatsapp.

Distanţa dintre Sonia şi Saşa este de zece ani. Pentru Sonia sunt Tactu'le (e invenţia ei, mi se pare foarte cool), iar pentru Saşa, încă sunt Tati. În rândurile ce urmează, numele meu va fi Tati.

De curând, Saşa a devenit un băieţel. Un băieţel adevărat. Tati nu prea înţelege când au trecut cinci ani. Iar acest al cincilea an al lui Saşa n-a fost deloc plictisitor. În 2020 Tati a inventat, împreună cu Saşa, o întreagă lume. Din Lego. Clădiri, aeroporturi, parcuri, corăbii cu piraţi, roboţi. The sky is not the limit, atunci când te joci cu Lego.

N-are nici un rost să amintesc reuşitele profesionale ale lui Tati, din acest 2020. Spectacolele online sau offline, sau cele două filme care nu erau nicidecum în plan, înainte de 2020. Da, toate astea sunt importante în viaţa lui Tati. Toate astea pun pâine pe masa la care Saşa se aşază să mănânce. Dar Tati e conştient că, dacă situaţia de faţă ar fi rămas doar în imaginaţia vreunui scenarist de la Hollywood, Tati ar fi stat mai puţin lângă Saşa, în acest 2020. Tati ar fi fost ocupat, ar fi avut spectacole, ar fi ajuns acasă seara, târziu, mult după ce Saşa ar fi adormit. Tati n-ar fi putut să-i spună lui Saşa o poveste cu dinozauri prietenoşi, înainte de culcare. N-ar fi putut să râdă împreună cu el, jucându-se cu spuma din cadă (Uite, Tati, am barbă!), iar lumea lui Tati ar fi fost infinit mai săracă. Cu siguranţă, Tati nu şi-ar fi dat seama de lucrul ăsta. Pentru el, infinitul ar fi fost în cu totul altă parte. Tati s-ar fi hrănit cu nişte ropote de aplauze şi cu adrenalina care i-ar fi inundat fiinţa încă vreo oră după ce spectacolele s-ar fi terminat.

Acum, la începutul lui 2021, Tati stă locului pentru o clipă. Devine conştient de tot ce a trăit în acest 2020, un an blestemat de o planetă întreagă. În multe zile ale acestui an care a furat vieţi şi a distrus familii, Tati a fost din nou copil. Lângă Saşa. Tati a călătorit în o mie de jungle şi a explorat tărâmuri de mult uitate de adultul prea ocupat şi preocupat să plătească facturi. Anul 2020 şi Saşa au reprezentat, în mare parte, evadarea lui Tati dintr-o lume devenită brusc prea violentă şi deloc sigură.

Totuşi, fiind un om cu picioarele pe pământ, Tati e conştient că, foarte curând, 2021 se va transforma în 2022. Apoi, în mod uimitor, 2022 se va preface în 2025, sau poate chiar 2027. Iar Saşa va deveni un adolescent şi va fugi în lumea lui, departe de Tati. Curând, Tati va deveni outdated şi nu va putea ţine pasul cu ultimele tehnologii apărute pe piaţă, sau cu ultimele trenduri în materie de gadget-uri. Tati va deveni un fel de Bunic. Şi uneori, acest Bunic le va povesti celor câţiva curioşi din jurul blocului o istorie absolut incredibilă. Le va povesti despre ultimul an în care a avut şansa să redevină Copil. 2020. Fără-ndoială, un an surprinzător.


*
Aşteptăm topurile amintirilor voastre din anul 2020 în word, cu diacritice, pe adresa [email protected], până pe 25 ianuarie 2021. Mai multe detalii despre acest fel de top aici, într-o invitaţie făcută în 2008, dar încă valabilă. Pe scurt: prima şi singura regulă e că nu e nici o regulă, puteţi scrie despre tot ce v-a rămas în minte şi suflet din 2020. (Redacţia LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus