04.02.2021
1. 

Piscină. Mozaic. Apă. Albastru. Italia. Saună. Limonadă. Vitraliu. 2020. Aşa poate începe un an. Şi poţi să crezi că e unul bun. Îmi plac începuturile. Au un adevăr crud pe care îl poţi citi uşor. De foarte multe ori, din consideraţie pentru diversele pierderi ale celor din jur, mi-a fost ruşine să recunosc că pentru mine 2020 a fost un an bun. Aşa cum a şi început. A avut apă, albastru, multă apă.

2.

Se stă în casă. Se priveşte pe fereastră. Se consumă ceai şi se fac preventiv scheme de tratament. Se scrie mult. Toţi au la îndemână un pix şi o hârtie tip xerox. Declarăm intenţii. Petrecem online. Cum pe mine la ora 23.00 mă vizitează de obicei moşul Ene, deseori primeam plângeri că nu stau mai mult la distracţie. Acum am stat. Să fiu în patul meu şi totuşi la petrecere cu mulţi prieteni - asta mi s-a părut tare de tot.

3.




Te întrebi ce înseamnă cu adevărat împreună. Cât de mari devin distanţele suprapuse pe atâtea incertitudini. Se găsesc totuşi căi de comunicare. Sau doar de exprimare. Aşa am decis eu- să transpun în desene tot ce înţeleg, tot ce simt.

Dorul.

4. Poeme desenate

fb.watch/2ZEQ3pbVr3/
fb.watch/2ZEUdmEnT-/
fb.watch/2ZEWAWY9iU/

Plictiseala, statul pe loc, mersul la aceeaşi fereastră, toate au un revers. Trigger. Aripi întinse. Lectură. Interpretare grafică. N-am ştiut până anul acesta că poţi desena poezie. Mi-a plăcut mult să mă joc cu creionul pe lângă vorbele poeţilor.

5.

Se dă drumul. Putem umbla liberi. Putem fugi. Eu am fugit. La mare. Proiect nou. Cu totul nou pentru mine. Un spectacol pentru copii. Cel mai mare Gulliver de Gellu Naum. Graba de a creşte mare. Într-un an în care nimeni nu se grăbeşte, căci nu ştie spre ce, Matei creşte mare spre mare. Nu mai desenasem niciodată lumi pentru cei mici sau păpuşi personaje... Oraşul vechi şi cel nou şi valuri şi farul şi cerul, toate pe micuţa scenă de lângă mare. Cu păpuşile am avut emoţii. O fişă cu câteva trăsături de caracter şi căutarea expresiei potrivite. Sunt frumoase. Sunt perfecte. M-am ataşat de ele, mă întreb ce mai fac deseori. Menţionez o foarte bună colaborare, excelentă chiar, cu echipa teatrului Căluţul de mare. Pentru un scenograf e lucru mare să reuşească totul ca în schiţe. Înseamnă că teatrul respectiv îşi face bine treaba de producător. Mulţumesc!

6.

Vară. Plajă. Plimbări lungi. Smochine la micul dejun. Vin la cină. Kilometri întregi de plajă pustie. Sunt norocoasă. Sapore di mare, sapore di sale. Apă. Paşi mulţi în nisip. Scufundări. Lansări la apă. Şerpi. Frica de şerpi mă face să uit de frica de virus. E o frică vie, corporală. Cânt ca să îi alung. Ei fug sub pietre. Apus, răsărit, nisip, apus, răsărit, nisip. Apă.

7.

www.facebook.com/1110460884/posts/10221477869952067/?
Oltenia profundă.

Ştirbey, Avincis, Spârleni, plimbări în vie. Ce culegem? Roadele anului. Sau struguri.

8.

Distanţarea asta impusă poate face o adevărată selecţie umană. În plus, găseşti compatibilităţi acolo unde nu bănuiai. De la distanţă vezi mai clar.
Astfel, în loc de îmbrăţişări poţi încercui cu markerul persoanele dragi şi poţi mâzgăli nevrotic şi până la indescifrabil pe cine nu-ţi place. Nu am avut nevoie să merg la terapie, am rezolvat prin distanţare.

9.


Cunoaşte cineva expresia "Stai mereu"?
În Oltenia, la ţară, copiii neastâmpăraţi ca mine o auzeau deseori. Alăturarea celor două cuvinte mă scurtcircuita.
Înseamnă "Stai locului" sau "Stai liniştit".
Tot aşa am stat eu acasă şi am vizionat online spectacole de teatru, producţii noi sau din arhive. Minunată ocazie de revedere, altele noi minunate!!!
Dar mintea nu putea şi nici nu se cade să "stea mereu".
Doar eu, actriţa, "stau mereu".
Iar acum îmi traduc altfel expresia. Sumbru.
Stau. Mereu.

10.

Final de an. Fără piscină. Fără mozaic. Fără energie. Fără şampanie. 2021. Apă.

 

*
Aşteptăm topurile amintirilor voastre din anul 2020 în word, cu diacritice, pe adresa [email protected], până pe 10 februarie 2021. Mai multe detalii despre acest fel de top aici, într-o invitaţie făcută în 2008, dar încă valabilă. Pe scurt: prima şi singura regulă e că nu e nici o regulă, puteţi scrie despre tot ce v-a rămas în minte şi suflet din 2020. (Redacţia LiterNet)

1 comentariu

  • Un inger...
    MihaiS, 07.02.2021, 19:09

    ...mi a visat candva, intr o clipa, secretul fericirii, sa fii sus sau jos dar sa fii mereu multumit asumat de ce esti si ce faci...orice an trait e un an bun! Sa traim, bai Domnilor, et vous Mesdames!

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus