Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Telenovela - o invenţie românească?


Călin Stănculescu

17.05.2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Cu 66 de ani în urmă, scriitorul Nicu Porsenna îşi ecraniza romanul Se aprind făcliile în calitate de scenarist şi producător "independent". După afirmaţiile soţiei scriitorului care a avut de îndurat şi ani lungi de recluziune în temniţele regimului comunist, Zoe Porsenna, "filmul a costat în jur de trei milioane de lei, o sumă exorbitantă pentru acea vreme". Deşi înstărit, Nicu Porsenna (a fost şi avocat pledant, consilier la numeroase societăţi, deputat etc.), producătorul filmului a trebuit să garanteze cu propria avere împrumuturi la diverşi bancheri pentru a asigura realizarea filmului pe care iniţial trebuia să-l regizeze Jean Mihail. Banii pentru film au fost folosiţi pentru realizarea unui studio, pentru angajarea unor tehnicieni din străinătate în vederea asigurării unei calităţi tehnice sporite faţă de ceea ce se realiza în epocă. Nu de puţine ori, producătorul improvizat s-a văzut confruntat cu pretenţiile nejustificate ale colaboratorilor (aceştia ameninţînd cu întreruperea lucrului dacă nu li se satisfac pretenţiile materiale).

Cel puţin trei nume de interpreţi (cu activitate cinematografică înainte şi după instaurarea cinematografiei comuniste) sunt şi astăzi de referinţă: George Vraca, Emil Botta şi Costache Antoniu.

Dar să rezumăm scenariul - o autentică telenovelă avant la lettre: Sanda Mincu (Nutzi Dona), o fată cultivată care-şi ascunde romantismul sub masca ironiei, după ce a refuzat iubirea sinceră a lui Saşa Golfinu (Emil Botta), se lasă atrasă de farmecul lui Lucian Noreanu (George Vraca), un tînăr cu veleităţi de Don Juan. Interpretul George Vraca îşi definea astfel personajul: "Un om care se interesează de toate, vrea să facă totul şi nu face nimic, spre disperarea şi regretul său. Vrea să iubească şi nu poate, vrea să fie om de treabă şi nu reuşeşte, doreşte să facă bine şi îi este imposibil. Un tip cu o structură foarte interesantă, aproape stranie". Lucian se îndrăgosteşte şi el de Sanda şi crede că această legătură îi va schimba destinul. Se căsătoresc şi sunt fericiţi, pînă cînd în viaţa lor apare Elvira (Olga Porumbaru), o rudă de la ţară, adusă pentru a gospodări în casă. Frumuseţea ei ispititoare îl prinde în curînd în mreje pe Lucian. Între timp, socrul său moare din cauza unui atac de cord. Lucian spera într-o moştenire de proporţii, dar constată un faliment pe toate planurile. Înşelată în năzuinţele sale, vrînd să se dea la o parte din calea soţului ei, pe care îl iubeşte, Sanda se sinucide. Zadarnic însă, pentru că Lucian, zguduit de gestul ei, revine la realitate şi de acum încolo va trăi cu obsesia sinucigaşei.

Filmul s-a pierdut, dar copia-standard a unei versiuni remaniate în 1942 va rula pe ecrane. Premiera iniţială a avut loc la cinema Capitol la 5 decembrie 1939. Un alt titlu al filmului, mai aproape de "telenovela" propusă de Nicu Porsenna, a fost Suflete în furtună. Producătorul a improvizat un platou la sala de dans "Eintracht" din Bucureşti, dar exterioarele s-au filmat atît în Capitală, cît şi la Vîlcov, Constanţa, Mamaia, Sinaia, Rucăr. Filmul a fost aprobat de cenzura vremii la 13 noiembrie 1939. Noutăţile din versiunea remontată de N. Porsenna în 1942 sunt constituite de cîteva secvenţe filmate cu Maria Tănase cîntînd pe un platou al Oficiului Naţional al Cinematografiei (astăzi, Centrul Naţional al Cinematografiei). Regizorul filmului, după ce Jean Mihail a refuzat să mai continue filmul, a fost Ion Şahighian (distins regizor de teatru), autor care mai recidivase în cinematografie cu Năbădăile Cleopatrei (1925), Datorie şi sacrificiu (1931), State la Bucureşti/Alcazar (1934) şi O noapte de pomină (1939).

Interesul pentru film al lui Nicu Porsenna nu s-a oprit aici. El a fost şi un ingenios inventator, care nu s-a dat înapoi de la propuneri curajoase în epocă: a primit brevete de invenţie pentru "dispozitiv pentru stingerea incendiilor la sonde" (1930), a realizat un "izolator de zgomot" (un fel de termopan avant la lettre, invenţie brevetată la 7 februarie 1936), a realizat un "motovehicul popular" (9 decembrie 1944), precum şi un "dispozitiv - Metroreflex - de sincronizare a suprapunerii imaginii cu sunetul".

Spirit mereu curios, novator, Nicu Porsenna s-a stins din viaţă la 19 ianuarie 1971, în urma unei boli cauzate de îndelungii ani de recluziune. Ar fi o minune nu numai pentru cercetătorii Arhivei Naţionale de Filme, ci şi pentru toţi iubitorii filmului românesc dacă o copie a filmului - un fragment măcar - ar putea fi găsită astăzi, în mileniul trei, la aproape şapte decenii de la premiera lui.

(Articol preluat din România liberă, mai 2005)
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (II), Argentina Firuță (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (I), Argentina Firuță (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum am devenit faşionistă / Good luck!, Crenguța Sandu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Gol, Matei Şorodoc (4.7/5 - 12 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer