25.05.2021
Trebuie că unii prieteni şi chiar rude şi-au format o imagine eronată despre mine. Mi-am dat seama de asta când, văzându-mă interesat de oenologie şi gastronomie, au început să-mi facă tot felul de cadouri nu doar nefolositoare, ci chiar caraghioase: truse complicate pentru vin, cu tirbuşoane, dopuri picurătoare, şi inele antiscurgere, sau pahare colorate, ori cuţite speciale, cu zimţi şi găuri, pentru brânză, linguriţe în formă de inimioară pentru espresso, tigăi ceramice, şi altele de felul lor.

Relativa austeritate a bucătăriei mele - cu tigăi clasice de oţel, şi vase de fontă, serviciul de masă cu farfurii albe, şi pahare incolore, tirbuşonul meu simplu de chelner - probabil că i-au derutat. Au crezut că fac bine dacă încearcă să mă conecteze la societatea de consum, plină de tot felul de "inovaţii", pe care eu, găsindu-le redundante, ca să nu spun chiar inutile, încercam să le evit. Rămăsesem ataşat de lucrurile clasice, tradiţionale, adesea cu patina timpului pe ele, şi care, bine întreţinute, pot rezista destul de mult încât să fie folosite de generaţii şi generaţii la rând.

E drept că unii se plictisesc să ţină mai multă vreme o tigaie sau un vas, vor mereu ceva nou, fără să ştie că oţelul sau fonta devin tot mai bune pe măsură ce sunt folosite. Sau îşi iau pahare colorate, cu desene, etc., fără să-şi dea seama că-şi refuză astfel chiar primul pas în recunoaşterea şi aprecierea unei băuturi: culoarea, ce-i va fi ascunsă de cea a paharului.

E bine să torni vinul fără să-ţi picure pe de lături, mai ales când ai o faţă de masă albă, dar poţi face asta şi printr-o uşoară mişcare de rotire când termini de turnat, nu ai nevoie de inele de plastic pe care să le agăţi de gâtul sticlei, ca s-o urâţeşti.

Şi ce plăcere poate fi mai mare decât să-ţi aminteşti de cei care acum nu mai sunt, şi cu care ai împărţit pe vremuri unul sau altul dintre lucrurile pe care încă le mai foloseşti, şi de care te apropii cu grijă şi respect, ca şi cum ar fi chiar fiinţele iubite.

Iată ce nu înţeleg cei care încearcă cu tot dinadinsul să te "modernizeze"!

(Bucureşti, mai 2021)

0 comentarii

Publicitate

Sus