12.07.2021
tuktuk.ro, iunie 2021
Varna a împlinit 100 de ani de când a fost declarată în mod oficial staţiune de litoral şi ce modalitate mai bună pentru a sărbători putea să aleagă decât să invite câţiva bloggeri şi jurnalişti români pentru a bea împreună un roze, a descânta un bucheţel de trandafiri şi a descoperi ce are acest oraş mai de... arătat celor care-l vizitează?

Pe parcursul a trei zile am văzut, aşadar, câteva dintre bijuteriile acestei frumoase zone de la Marea Neagră, motiv pentru care mai jos vom "diseca" cele mai frumoase obiective turistice din Varna şi împrejurimi, întru inspiraţie pentru românii care vor să-şi petreacă vacanţa aici şi care vor să descopere şi să facă mai mult decât să zacă la soare şi la piscină.

Nu fusesem niciodată în Varna şi, recunosc, a trebuit să-mi fac mea culpa fiindcă nu m-am oprit în drumurile din trecut către sudul litoralului bulgăresc. Nu doar că, din punct de vedere al promovării turistice, Varna se află deja la ani buni de tot ce înseamnă România (lucru pe care de fiecare dată îl descopăr la bulgari şi care mă înfurie teribil, prin comparaţie), ci şi fiindcă, efectiv, oraşul e foarte frumos.

Poţi petrece un weekend în Varna sau, dacă vii în vacanţă într-una dintre staţiunile din apropiere - Nisipurile de Aur, Albena, Constantin şi Elena - fă-ţi timp o zi pentru a descoperi al treilea cel mai mare oraş al Bulgariei (după Sofia şi Plovdiv). Iată câteva repere importante şi de neratat:

Ce să faci şi ce să vezi în Varna

Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Cea mai mare catedrală din Varna, şi a treia ca mărime din Bulgaria, este, după spusele gazdelor, principalul reper al oraşului. Dacă la momentul vizitării exteriorul catedralei se afla într-un proces de restaurare, estompând în bună măsură măreţia construcţiei, mărturisesc că am fost foarte impresionat de interiorul ei, spaţios, cu decoraţiuni bogate, viu colorate, cu picturi frumoase şi candelabre fascinante.


Inaugurată pe 30 august 1886, Catedrala din Varna a fost girată la acea vreme de domnitorul Alexandr I Battenberg, costurile ei estimative ridicându-se la 3-400.000 de franci, adunaţi din donaţii şi, ceva mai târziu, dintr-o loterie naţională de tipul "daţi un leu pentru Ateneu". Şase ani a durat ridicarea catedralei, care a primit numele în semn de omagiu pentru împărăteasa Maria Alexandrovna a Rusiei.



Pictarea catedralei a început abia la jumătatea secolului 20, mai exact în anul 1949. Cea mai mare parte a vitraliilor au fost instalate în anii '60, iar în anul 2000 a avut loc o restaurare ce a constat din vopsirea cupolelor în auriu, concomitent cu refacerea faţadei.

Muzeul Arheologic

Dacă iubeşti istoria, e musai să faci un stop la Muzeul Arheologic din Varna. Iar principalul argument pe care-l oferă această instituţie aflată în superba clădire a unei foste şcoli este că în interior se află cea mai veche colecţie de aur din lume, practic o comoară ce datează din perioada 4000 î.Hr.


Sunt circa 3000 de artefacte din aur pur, de 23,5 carate, a căror greutate totală este de 6,5 kilograme, printre acestea aflându-se brăţări, coliere, vase şi diverse ornamente. Un alt punct de interes major este o clonă a "mormântului numărul 43" - descoperit în zonă, în care se află osemintele unui bărbat, presupus rege, din moment ce fusese îngropat cu peste 100 de obiecte din aur.



Pe lângă acestea, muzeul este extrem de interesant în ideea învăţării unor lucruri de bază legate de istoria acestor locuri aflate în apropiere de România, multe dintre ele în legătură directă cu istoria dacilor de pe meleagurile noastre. Artefacte vechi, monede antice, inscripţii, vestigii romane, decoraţiuni de tot felul, icoane şi multe altele descoperite în Odesos, denumirea antică a Varnei.

Biletul de intrare costă 10 leva (adulţi) şi 2 leva (copii).


Termele Romane

Ca să ne menţinem în zona arheologică, traseul plimbării prin Varna nu trebuie să excludă un obiectiv care mie mi-a plăcut în mod special, fiindcă l-am considerat un mic colţ de rai... antic în mijlocul oraşului: Termele Romane.


Anticul oraş Odesos, colonie pontică fondată în jurul anului 570 î.Hr. de către exploratorii din oraşul-stat Milet, a avut parte de o istorie despre care numai liniştită nu s-ar putea spune că a fost. Evident, Odesos a făcut parte din Imperiul Roman de Răsărit, iar unul dintre lucrurile pe care romanii se dădeau în vânt să le construiască erau băile. Aşa că, în timpul domniei împăratului Antonius Plius, în Odesos au apărut mai întâi apeductele şi, ceva mai târziu, cele mai mari terme din regiune.


Construite pe o suprafaţă de 7.000 mp, cu ziduri ce ajungeau la 22 metri înălţime, cu structuri arhitectonice admirabile pentru acele vremuri, termele romane din Odesos reprezentau un loc de scaldă şi, în acelaşi timp, un important loc de socializare pentru locuitorii oraşului.


  
Realizat ca un adevărat spa, locul dispunea de două "coridoare" (vestibuli), la intrările din părţile de est şi de vest, apoi două "vestiare" (apoditeria), unde vizitatorii îşi lăsau hainele şi stăteau la discuţii, după care intrau în zona centrală unde aveau o piscină centrală semicirculară (basilica thermarium), un loc de îmbăiere cu apă caldă (tepidarium), una de clătire cu apă caldă (caldarium), o zonă de clătire cu apă rece (frigidarium), toalete (latrinae) - toate bogat şi frumos decorate, cu elemente de granit şi marmură. Uimitor este şi sistemul de încălzire subteran (hypocaust), folosit într-o încăpere specială (praefurmiun).

Intrarea la termele romane costă 5 leva pentru adulţi şi 2 leva pentru copii.


Centrul Vechi din Varna

Varna e un oraş în care-ţi face plăcere să te plimbi. E verde, destul de curat (în special în unele zone), are piste de biciclete impecabil amenajate (deşi, jur, nu am văzut niciun biciclist pe ele în timpul plimbării care a durat vreo două ore). Centrul Vechi e "împărţit" cumva în mai multe cartiere în care s-au dezvoltat comunităţi locale pe criterii etnice: turci, evrei, găgăuzi, armeni, etc.



Zona pietonală a oraşului începe de la Catedrala Adormirea Maicii Domnului şi continuă spre Centrul Vechi, pe un traseu pe care poţi admira, printre altele, Teatrul din Varna (cu al său turn cu ceas, construit în 1888, ce are o înălţime de 24 metri), Teatrul de Operă, Fântânile Muzicale, din piaţa Nezavisimost, Biserica Sf. Nicolae, dar şi alte clădiri vechi de peste 100 de ani, unele restaurate, altele în ruină. Printre acestea - Clubul Arhitectului, un restaurant amenajat într-o casă ridicată în perioada otomană, în aceeaşi Piaţă Nezavisimost.




Plimbarea prin Oraşul Vechi poate lua sfârşit printr-un binemeritat prânz (sau o cină) luată pe plajă, la restaurantul Mr. Baba, ce funcţionează în interiorul unei corăbii de piraţi şi care, parol!, serveşte preparate delicioase. Recomandarea mea: scoicile cu somon afumat, în sos roşu - 11,99 leva.



Iar dacă-ţi doreşti o continuare... marină, poţi opta pentru o plimbare de o oră şi jumătate pe mare, cu un vaporaş de la bordul căruia poţi surprinde apusul, laolaltă cu alte fotografii făcute oraşului Varna din postura de "marinar".

  

Grădina Mării

... sau, în engleză (parcă sună mai turistic - Sea Garden). Este cel mai mare parc al oraşului, care se întinde paralel cu ţărmul, pe o lungime de câţiva kilometri, cu o suprafaţă totală de 26.000 mp.


  

Sincer, nu mă aşteptam să găsesc aici un parc atât de frumos, însă bulgarii au încetat demult să ofere surprize plăcute doar când vine vorba de trandafiri şi castraveţi, trecând la un alt nivel.



 Grădina Mării e un alt loc "obligatoriu" pentru o vizită în Varna, fiindcă acest parc amenajat la sfârşitul secolului 19 nu include doar alei curate, flori şi arbori spectaculoşi, ci şi multe alte lucruri: un Planetariu, un Acvariu, un Delfinariu, un Terariu, un teatru de vară, un Pantheon (construit în stil socialist, dar... şi asta face parte din istorie, nu-i aşa?), Aleea Astronauţilor (inaugurată de însuşi marele Iuri Gagarin, în anul 1961), Muzeul Naval (cu exponate interesante, vedeta fiind celebrul torpedo bulgăresc Drazki), reprezentarea fizică a Mării Negre, terenuri de tenis, de sport, locuri de joacă pentru copii şi enumerarea ar putea continua pentru a se sfârşi cu faleza care te poartă de-a lungul mării.




De menţionat (şi reţinut) că numele acestui parc litoral trebuie asociat cu cel al unui arhitect ceh - Anton Novak, responsabil pentru grădinile amenajate la palatele Schönbrunn şi Belvedere din Viena, şi care a fost invitat de municipalitatea oraşului, în anul 1894, pentru a realiza un loc de recreere la malul mării, pe locul unui abator şi al unui depozit de gunoaie. La scurt timp, Grădina Mării a devenit un loc de referinţă pentru parcurile din Balcani.


100 de ani de când Varna a devenit staţiune de litoral

Am încheiat ziua petrecută în Varna cu un spectacol de varieteu, un fel de "Bulgarii au talent", cu diverse acte artistice suficient de distractive ca să marcheze cei 100 de ani de istorie "turistică" a Varnei, porniţi la drum pe 10 iunie 1921, printr-un decret care începea aşa: "Natura în sine şi frumuseţea zonei ne arată şi ne dictează direcţia unei dezvoltări stabile şi pline de beneficii. Transformarea oraşului Varna într-o staţiune litorală, cu facilităţile de rigoare, va crea locuri de muncă pentru populaţie şi va face din oraşul nostru mândria Bulgariei".


Ceea ce demonstrează că încă de acum 100 de ani bulgarii aveau o strategie turistică, lucru care mă bucură (pentru ei) şi mă întristează - a câta oară? - pentru noi, cei care rămânem cu mizerabila "strategie" de dezvoltare din zona Mamaia Nord-Năvodari.

 (va urma)

0 comentarii

Publicitate

Sus