14.09.2021
În timp ce amestec cu o paletă de lemn în cratiţa de pe aragaz, port o conversaţie imaginară cu bunica. Am mai avut un dialog în urmă cu câteva zile, când mi-a adus cineva două cutii enorme cu roşii şi am încercat să scap măcar de una, întrebând câteva prietene dacă nu ar vrea să prepare conserve din vreo 20-25 kilograme de roşii. Atunci am auzit-o:
- Anişoaro, de la cine ai învăţat să fii aşa puturoasă? Că de la mine n-ai învăţat.
- Bre, mamaie, lasă-mă, ce e prea mult e prea mult! Sunt 40-50 de kile aici!
- Aşa, şi? Pui în mai multe borcane! Ţi-au mai şi picat pleaşcă la poartă, că tu n-ai fost în stare să pui câteva rânduri de roşii în firea lor."

Oricare dintre cele două bunici m-ar fi alintat cu numele şi m-ar fi şfichiuit cu vorba. Amândouă erau mândre de satul lor de parcă s-ar fi născut în buricul Parisului, absurd de harnice şi într-o permanentă concurenţă, motiv pentru care nu pot vorbi cu amândouă deodată, nici măcar imaginar nu au loc în bucătăria mea.
- Ce faci, fa, aici? Miroase bine.
- Fac nişte chutney de prune.
- Şutni? Ce moartii e ăla "şutni"?
- E ceva asiatic, nu ştii matale, un fel de sos pentru friptură.
- Auzi, fa fetiţă, un gem nu făceai şi tu! Lasă, e bun şi ăsta, decât să faci nimic, să stai cu curu' pe cămaşă şi cu cartea-n mână. Dar când îţi dădeam eu orez cu prune, n-ai fi gustat neam! Ziceai că nu e bun. Sclifosită, d-aia te sufla vântul.
- Am făcut şi gem.
- I-auzi la ea! Se vede, ai pus un pic de cărniţă pe tine.
-....!
- În ceaon nu ţi-a dat prin minte să pui şutni ăsta. Ai mânjit tot aragazul. D-aia făceam eu la pirostrii, în curte, dar cine să te mai înveţe acum?! Să speli aragazul când termini, auzi tu, să nu laşi pe diseară. Pică cineva la tine, mă faci de ruşine.
- Te fac pe mata? Mă fac pe mine. Şi oricum nu-mi pasă. Cui nu-i place să nu mai vină.
- Nu vorbi aşa, Anişoaro! Trăieşti între oameni. Şi lumea vorbeşte. Dacă ţi se duce buhu' că eşti puturoasă, nu te mai măriţi tu.
- Sunt măritată.
- Aoleu, aşa e, uitai, io te văd tot mică. Şi ce-o să zică bărbatul când îi pui gem la friptură?
- N-auzi, bre, că nu e gem. E chutney.
- E gem toată ziua. Doar că i-ai pus nişte ceapă, nişte oţet şi îi zici şutni. E gem cu sare. Dar nu e rău, Anişoaro, gustai şi e bun. Să te găsesc cu şorţ data viitoare. Neam de neamul nostru nu am avut bucătărese în pantaloni scurţi.

0 comentarii

Publicitate

Sus