24.10.2021
Dintr-o importantă ştire - importantă pentru bucureşteni, pentru orăşeni şi, în general, pentru spiritul public, deci civic, românesc actual -, dintr-o importantă ştire, aşadar, din punctul de vedere al rubricii de faţă şi a ceea ce susţin de multă vreme, cu tărie, aici, aflam zilele trecute (citez după site-ul Digi24) că "trotinetele electrice nu au voie pe trotuar: Guvernul a stabilit regulile de circulaţie. Se schimbă plăcuţele pentru maşinile electrice".
 
Măi să fie! Să vedem în detaliu, pe îndelete:
 
"Guvernul a aprobat (cu o zi înainte de a fi demis prin vot, în parlament, în urma binecunoscutei moţiuni de cenzură), guvernul a aprobat, aşadar, o hotărîre prin care reglementează circulaţia trotinetelor electrice pe drumurile publice. Conducătorii de trotinete electrice sînt obligaţi să meargă pe pista de bicicletă, dacă există, şi nu au voie să circule pe trotuar. [...]
 
Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, a fost modificat luni prin hotărîre, pentru reglementarea circulaţiei cu trotinetele electrice. Anul trecut a fost stabilit regimul juridic aplicabil circulaţiei trotinetelor electrice pe drumurile publice.
 
Prin hotărîrea adoptată, «se reglementează în concret normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, similar conducătorilor de biciclete, precum şi a condiţiilor tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevăzute pentru biciclete», se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne".
 
Mă bucur enorm de o asemenea ştire, de o asemenea hotărîre devenită de mult timp logică, deci urgentă, avînd în vedere gradul de incivilitate - ca să nu spun de nesimţire - pe care l-au atins utilizatorii ludici, de plăcere, cel mai adesea fără utilitate practică evidentă, de trotinete pe trotuarele patriei, în detrimentul pietonului, ca adevărat stîlp al societăţii, ca element de universalitate al mobilităţii umane.
 
Să vedem însă în continuare, în detaliu, conţinutul acestei ştiri, adică al acestei binevenite, deşi nesperate, hotărîri de guvern.
 
"Principalele reguli de circulaţie aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci cînd aceasta există, fiind interzisă circulaţia acestora pe trotuar.
 
Trotinetele electrice trebuie conduse numai pe un singur rînd atunci cînd circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate.
 
De asemenea, este menţionată interdicţia conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci cînd se află sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci cînd partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă, se mai arată în comunicat.
 
Totodată, este interzisă circulaţia cu trotineta electrică fără a menţine contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci cînd nu sînt respectate condiţiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.
 
Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcţiei de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lîngă acestea.
 
În ceea ce priveşte condiţiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, respectiv cu un dispozitiv de frînare eficace şi să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau cînd vizibilitatea este redusă, cu lumini şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.
 
De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu."
 
E perfect, este foarte bine! Atîta doar că mai este nevoie şi de o Poliţie Rutieră - şi în general, de o Poliţie - care să asigure respectarea acestei legi şi, deci, apărarea populaţiei de astfel de abuzuri - şi de atîtea altele. Mă îndoiesc însă - ca s-o spun deschis şi răspicat - că Poliţia (Rutieră) Română se va ocupa de acest aspect, pînă cînd, desigur, aşa cum de atîtea ori s-a văzut, nu se va întîmpla vreun incident sau vreun accident grav. Altfel încît pun pariu că şi de data aceasta litera legii va rămîne vorbă goală, şi abuzurile de pe trotuare vor continua, adăugîndu-se celor de pe spaţiul carosabil şi completînd, desăvîrşind, în felul acesta, gradul ridicat şi generalizat de sfidare a legii - pînă la aceea a bunului-simţ - din societatea românească actuală.
 
Mă îndoiesc aşadar - repet apăsat - că organele de asigurare a respectării legii vor catadicsi să îşi facă datoria în apărarea ultimului om de pe pămînt - ultimul în toate sensurile -, pietonul. Să ne uităm puţin înapoi - nu departe - şi să ne reamintim.

0 comentarii

Publicitate

Sus