01.01.2022
Între toate domeniile de activitate, pandemia pare să fi lovit cel mai aspru lumea artistică și culturală. Cu toate acestea, vrând parcă să-și păstreze faima de "colac de salvare" al spiritului uman, cultura s-a încăpățânat să reziste și să-și joace rolul mai departe.

Aceasta a fost și direcția în care a acționat Teatrul "Andrei Mureșanu" (TAM) din Sfântu Gheorghe, care, pe parcursul anului 2021, a scos spectacole noi, a obținut finanțare pentru proiecte noi, a participat la turnee internaționale și a dus teatrul VR360 la un nou nivel.

La începutul lui 2021, premiera lunii decembrie 2020, Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman, în regia lui Ioan Cărmăzan, a fost prezentată în cadrul Cinemaraton. Ca orice spectacol în care este imposibil să nu te regăsești măcar parțial, Scene dintr-o căsnicie a fost foarte bine primit de public. În plus, pentru TAM, acest proiect a fost o confirmare a faptului că ideea de a realiza spectacole care combină teatrul și filmul este mai mult decât binevenită.

Și, pentru că teatrul a fost dintotdeauna și o formă de protest față de neregulile și abaterile care se petrec în societate sau pe scena politică, TAM a răspuns fără ezitare invitației lansate de Raluca Rădulescu de a se implica în proiectul Insultați Belarus(ia). Inițiativa a fost un fel de manifest artistic la nivel internațional prin care teatrele și-au exprimat solidaritatea față de toți cei care au de suferit din cauza regimului Lukașenko. Să știi că, în aceeași perioadă, actorii din zeci de teatre din țară și de peste hotare prezintă un spectacol-lectură bazat pe același text (disponibil gratuit pe LiterNet aici) este ca și când ai asista la un spectacol al unor inimi care, alăturate unele de altele, pulsează în același ritm într-o pledoarie comună pentru triumful vieții. Experiența a fost cu atât mai intensă cu cât în proiect au fost implicați elevii secției Dramă de la Liceul de Arte din Sf. Gheorghe.

Primăvara anului 2021 a stat sub semnul premierelor teatrale, atât pentru cei mari, cât și pentru copii. Regizorul Andrei Măjeri a adus în fața publicului spectator Grădinărit uman, un spectacol bazat pe textul lui Rodrigo Garcia, iar actrița Alexandrina Ioana Costea a creat teatrul de păpuși Domnul Andrei, îngrijitorul parcului. Poate părea lipsit de sens ca un teatru de stat să producă spectacole pentru copii, însă pentru Sf. Gheorghe, astfel de producții sunt o adevărată binecuvântare. Dacă publicul foarte tânăr, vorbitor de limba maghiară, beneficiază constant de producții teatrale pentru cei mici, copiii vorbitori de limba română sunt privați de un astfel de privilegiu. În absența unui teatru care să producă spectacole pentru copii în limba română, Teatrul "Andrei Mureșanu" se străduiește să își formeze publicul nou, generând, atunci când are posibilitatea, și spectacole pentru copii.

Tot de dragul copiilor, TAM a lansat în mai proiectul Povestea de sâmbătă, realizat în parteneriat cu postul local de radio, WeRadio. În cadrul proiectului, actorii teatrului și-au pus în valoare calitățile de povestitori, lecturând unele dintre cele mai frumoase și mai captivante istorioare pentru copii.

Și, pentru ca vara să nu fie mai prejos, în prima lună a anotimpului cald, Radu Afrim a montat pe scena TAM tulburătorul spectacol Consimțământ, în care spectatorii din Sf. Gheorghe au prilejul de a-l vedea pe Marius Manole evoluând pe scena de la ei de acasă. În stilul său inconfundabil, cu o combinație de umor și dramă, Afrim a creat un spectacol care pune pe tapet abuzul și formele diverse pe care acesta le poate îmbrăca. Alături de actorii TAM, din distribuție fac parte tineri de liceu care surprind și emoționează cu talentul lor interpretativ. Consimțământ este un spectacol realizat de tineri pentru tineri, care are în subsidiar și un rol educativ. Așa se face că, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie, spectacolul a fost inclus într-un mini turneu în cadrul căruia a fost urmărit și aplaudat de sute de spectatori din alte orașe.

Lunile de vară, când cele mai multe teatre din țară își închid porțile până la noua stagiune, au fost destul de animate pentru TAM, care a realizat o stagiune estivală în aer liber, în spații care au permis acest lucru.

Dacă toți știm că toamna se numără bobocii, la Teatrul "Andrei Mureșanu" s-au numărat festivalurile și evenimentele culturale din afara scenei. Notabilă în acest sens este prima ediție a EVA Filmmakers Fest, singurul festival de film din România, dedicat în exclusivitate femeilor regizor, realizat în parteneriat cu Cinematograful Arta. Cofinanțat de AFCN, festivalul este un important spațiu de promovare a creațiilor regizorale feminine, care urmărește să aducă în echilibru balanța care înclină prea mult în favoarea regizorilor bărbați, la nivel de notorietate. Succesul de care s-a bucurat în rândul publicului, al cineastelor invitate, al criticilor de film și al lumii cinematografice în general, vorbește de la sine nu doar despre calitatea evenimentului, cât mai ales despre nevoia existenței lui.

A urmat apoi cea de-a VI-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT, rămas în continuare singurul festival care le oferă o șansă reală debutanților în domeniul artistic de a se lansa și a se face remarcați. Pentru cei care nu știu, DbutanT se realizează an de an conform ciclicității actori-regizori-scenografi-coregrafi. Anul acesta, a fost rândul regizorilor să apară în prim-plan. Spre deosebire de ediția anterioară în care s-au mai aflat în competiție, în 2021 au avut de trecut două probe, una a spectacolelor în competiție și alta de creație colectivă. Și pentru că echipa organizatoare, căreia din 2020 i s-a alăturat și Teatrul de Stat Constanța, nu concepe ca lucrurile să pice în rutină, în premieră la DbutanT a fost introdusă și o secțiune de debut în dramaturgie.

Pe lângă cele două festivaluri, TAM s-a implicat în calitate de co-organizator al evenimentului Recolta culturală, un târg de toamnă cultural la care participă toate instituțiile de cultură din Sf. Gheorghe.

De asemenea, în cadrul FNT, am mai deschis o ușă închisă până în prezent. În ediția online de anul acesta, TAM a fost primul și singurul teatru care a prezentat o producție în VR360. Spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci, în regia lui Eugen Gyemant, în varianta VR360, s-a bucurat de un real succes atât în rândul iubitorilor de teatru clasic, cât și în rândul pasionaților de tehnologie.

Și pentru că vorbim despre Eugen Gyemant, este imposibil să nu amintim de Richard III, cel mai nou spectacol montat la TAM, care are nu doar o versiune scenică, ci și una în VR360, posibilă prin finanțarea primită de la AFCN. Într-o abordare originală, Gyemant a reușit să creeze un spectacol dinamic și incitant, în care vechiul și noul se contopesc într-un fel de timp mereu valabil al acțiunilor, caracteristicilor și caracterelor umane.

Tot în 2021, TAM a participat la festivalul de teatru DRAMA cu spectacolul Destin(s), a mers într-un mini turneu în Cehia cu spectacolul Dragonul de aur de Catinca Drăgănescu și a punctat sărbătorile importante cu diverse evenimente. Între acestea, Maratonul Poveștilor, un eveniment online organizat de Moș Nicolae, s-a conturat ca un regal de poveste pentru copiii de toate vârstele.

Așadar, 2021 a fost un an prolific pentru TAM, un teatru care a depășit obstacolele pe care pandemia le-a adus în val. Pentru noi, cei care ne prezentăm lumii drept echipa TAM, fiecare proiect este o bucată din sufletul nostru, așa că ne este aproape imposibil să creăm singuri un top. De aceea, invităm cititorii să analizeze, să compare și să își creeze topul propriu din multitudinea de proiecte prezentate.

(Anna Maria Popa este managerul teatrului "Andrei Mureșanu" (TAM) din Sfântu Gheorghe)




 *
Așteptăm topurile amintirilor voastre din anul 2021 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2021), pe adresa [email protected], până pe 25 ianuarie 2022. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2021. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus