30.12.2021
Încă un an de pandemie - încă un an de textierie: dacă muzicienii au mai puține ocazii de cântat, au mai mult timp pentru compus și, în consecință, pentru lucrul cu textierul.

Chiar la început de 2021 am lansat împreună cu Dan Manciulea un cântec pe tematică socială cu accente critice destul de supărate. Prietenul Sergiu V. Vasile ne-a ajutat cu acest clip animat, care îi potențează mușcătorul efect satiric:


De altfel, 2021 marchează încheierea unui întreg capitol al colaborării cu Dan Manciulea, concretizat în albumul Am înfrânt (din care jumătate este cu textele mele). Albumul a fost lansat într-un număr de CD-uri care s-au epuizat rapid. Actualmente e disponibil pe Spotify, iTunes și Applemusic. Le recomand doritorilor să cumpere albumul, fie și în format digital, deoarece conține variante mai bine realizate ale cântecelor decât cele de pe Youtube.

De pe album mai adaug aici un cântec despre catastrofa defrișărilor ilegale. Un blestem ecologic la propriu, pentru care Dan face duet cu Ștefan Mardale alias Cri-Gri, zis și "Profu' de rock":


În tandem cu același compozitor, dar de data asta pentru grupul Forțele de Muncă, am compus un alt text angajat social. A fost lansat în septembrie și, de curând, am avut surpriza să fie selectat pentru semifinala națională Eurovision. Dar ambiția noastră e să facem cunoscut pe cât merită acest trio de folk din Râmnicu Sărat. Și, bineînțeles, să transmitem cât mai multor oameni mesajul nostru:


Pentru că proiectul nostru Ninigra e un pic pe butuci, le-am lansat colaboratorilor mei Tavi Scurtu și Mihai Iordache provocarea unei piese în manieră spoken word cu mine la voce. Astfel am debutat ca vocalist-declamator!

Recitările combinate cu muzică (mai ales din zona "electronică") sunt de câțiva ani un mijloc de expresie tot mai prizat de către poeții români. Am zis să intru și eu în trend, dar, datorită talentului prietenilor muzicieni, a ieșit ceva bun și pentru ringul de dans.

Mesajul este, de asemenea, puternic contestatar, cu miză anti-consumistă și anti-capitalistă.

M-am bucurat de acceptul pictorului Theodor Grigoraș, care a acceptat să folosesc vizualul creat de el:


2021 este un an special pentru Sarmalele Reci, trupa de care sunt legat pe viață, deopotrivă cu Mihai Iordache, Zoltán András și Emil Viciu. Fiecare dintre noi a pornit pe drumul său, caută să își exprime propria sa individualitate artistică, dar calitatea de "Sarma" fondatoare pare să ne definească mai mult decât altele, pe an ce trece.

Astfel se întâmplă că primul album al trupei, Țara te vrea prost, a ajuns la o anumită treaptă de clasicizare. Iar prietenii noștri de la clubul Trei Bețivi au decis să producă versiunea pe vinil a albumului, după 26 de ani din momentul lansării. Primul tiraj s-a epuizat cvasi-instantaneu, în preajma datei de 18 decembrie 2021, când a avut loc un concert-eveniment featuring Iordache:
https://www.facebook.com/SarmaleleReci/videos/448334440164755

Alături de prietenul meu Mihai Iordache, compozitorul principal din prima perioadă a Sarmalelor, mă aflu acum, la sfârșit de 2021, în fața unei noi provocări. Iordache a compus muzica unui nou album, Zeuții, pe versuri de mine (în mod complementar situației obișnuite, în care eu sunt cel care compune texte pe muzică). Dar de data aceasta nu putem aștepta un sfert de secol pentru ca muzica noastră să placă îndeajuns de multor oameni: albumul este produs în regim de crowdfunding și au rămas mai puțin de două săptămâni de campanie și încă o treime din suma necesară:https://www.sprijina.ro/cauze/zeutii


Așa că îi invit pe prietenii liternauți să precomande viitorul album al lui Iordache și să participe astfel la facerea istoriei.


La mulți ani, LiterNet! Un 2022 mai bun tuturor!

*

Așteptăm topurile amintirilor voastre din anul 2021 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2021), pe adresa [email protected], până pe 25 ianuarie 2022. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2021. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus