22.01.2022
Andrei citește.
Citește mult și duce adânc trăiri și experiențe.

Nu am făcut ceva anume pentru asta. I-am citit eu mult cât a fost mic - și chiar și după ce a fost mai mare. De fapt încă îi citesc și tare m-aș bucura să nu ne oprim din asta curând. Simt că cititul e vindecător pe foarte multe planuri, că ne ajută să ne așezăm pe noi în cine suntem, că ne susține să ne deschidem bucăți dinăuntru la care nu am avea acces altfel.

Și uite că la 11 ani, Andrei citește și apoi povestim despre deschideri din astea... despre subiecte care poate nu ar fi apărut altfel în viețile noastre.

Andrei a avut norocul (și sper că îl va avea mereu) să aibă în viața lui oameni care îl văd așa cum este el, care aleg să se uite la cine este și să îl aprecieze. Pentru că e un om tare deosebit. Și crește în a fi un om pe care tare mă bucur că îl cunosc.

Mă tot gândeam cum să încep textul ăsta ca să nu pară că mă laud. Dar cred că o să-l las așa. Și cred că o să aleg să mă laud pentru că, până la urmă, indiferent ce va mai fi, am avut săptămâna asta un moment din ăla de cloșcă mega mândră de puiul ei. Și îmi vine să o zic în gură mare:)

Deși nu e despre Andrei, ci despre copiii ăștia "din ziua de azi"... copii despre care se spun multe, dar despre care nu se spun suficiente... și îmi e musai să spun eu! Și o să scriu despre copilul ăsta, că el e cel cu care am onoarea și norocul să trăiesc, și să ÎL VĂD... dar aș vrea să se scrie mai mult despre ei toți...

Să revenim:)

Andrei a creat UN CONCURS DE LECTURĂ pentru copiii din clasa lui. A avut inițial o conversație cu un adult fain care l-a susținut în a-și clarifica ideea. Dar conceptul și realizarea îi aparțin lui în totalitate.

A adunat câțiva colegi dintre cei mai buni cititori din clasă, să creeze o listă de cărți pentru vârsta lor, cărți care să nu fie chiar cele mai mainstream, cărți care au fost poate surprinzătoare, poate cu finaluri neașteptate, poate doar li s-au părut lor deosebit de frumoase, unele mai simple, altele mai profunde... cu vocabular accesibil dar care te chemau în lumea lor și nu te lăsau până nu o explorai dinăuntru. Înăuntrul cărții. Și înăuntrul tău...

I-am văzut pe copiii ăștia lucrând la listă, i-am văzut dezbătând - uneori foarte aprins -, argumentând în favoarea unei cărți la care nu erau dispuși să renunțe.

Au rămas 10 titluri. Și așa a pornit o primă ediție a acestui concurs. Un concurs al cărui scop e evident promovarea lecturii. Dar copiii nu o fac cu scopuri... și cu strategii. Ei SE JOACĂ. Și trăiesc cu pasiune. Cărțile alea au însemnat mult pentru ei și acum le propun colegilor lor să le citească și să scrie câteva rânduri despre fiecare până în 1 iunie.

Planul este ca pe 1 iunie, acest "juriu" care a ales cărțile din listă, să citească descrierile copiilor participanți, și să aleagă 2 câștigători - cele mai faine 2 descrieri de carte. În plus să declare cartea câștigătoare - preferata "publicului cititor".

Anul trecut am văzut împreună un concurs similar la Biblioteca Octavian Goga Cluj ("Bătălia Cărților" - un proiect care clar merită cunoscut și care ne-a dat și nouă titluri de-a lungul anilor, titluri care poate altfel nu ar fi ajuns la noi din alte surse). Dar Andrei a stat acum și a creat totul ca și cum era gândul lui, și tot a lui... Și asta iar e magic de văzut, cum se trăiește așa întreg și până la capăt.

Așa că Andrei și colegii lui din clasa a 5-a de la Waldorf, se joacă de-a cititul. Copiii s-au înscris - are Andrei în ghiozdan o foaie pe care le-a scris numele...:)

Și acum e despre citit și apoi să pună în cuvinte despre ce au citit. Și eu stau aici cuminte, martor. Am spus că sponsorizez eu premiile. Mi-a spus că știe exact ce vrea, deci e ok dacă plătesc eu, dar el alege cartea care va fi oferită premiu (că no, ce poate fi mai potrivit ca premiu pentru un cititor, decât o carte). Și premiul 2 vrea să fie un semn de carte handmade pe care l-a văzut la un târg de artizani...

Un librar magic de la o librărie magică din Cluj, o librărie care ne este bază în tot ce ne dorim legat de lumea cărților, a răspuns că ne va sponsoriza și librăria un premiu (o să-i zic și numele, că Bookstory e o librărie independentă care merită cunoscută).

Și uite cum joaca asta înmoaie inimi de adulți și creează mișcare de magie pentru alți copii.

Îmi era acum clar că nu îmi pasă cum "va ieși" concursul ăsta, că pentru mine nu e despre rezultate din astea măsurabile deși formarea mea în științe economice mă duce ușor încolo...

Spațiul asta de acum e de mirare, locul asta de "nu-mi mai încap în piele de mândrie" și "îmi vine să mă laud la toți cu ce copil am", deși în mod clar Andrei nu e "al meu", e un suflet care își aparține sieși și își trăiește propria viață. Norocul meu e doar că am șansa să îl acompaniez o parte din drum...

Faptul că dincolo de tot și toate, Andrei și colegii lui "se joacă de-a cititul", well.... hai să zicem că lumea e și bună. Și că e și speranță pentru ziua de mâine.

Faini tare copiii ăștia. Că no. am vorbit aici despre "al meu", dar nu e despre el. Fiecare din cei care și-au argumentat cărțile, fiecare din cei care au ales să intre în concurs - nu pentru premiu ci ca să INTRE, să se joace, să contribuie.

Mda... sigur că a depins mult de adulții din viețile acestor copii care le-au creat cadre sigure și deschise pentru ca ei să FIE așa cum sunt. Dar bottom line e că mă simt azi așa... ca și cum pot spune clar că este speranță. Și nu e puțin lucru. Nu în lumea în care trăim. Nu în ne-firescul care ne înconjoară. Uite că adânc și profund, Adevărul e ceva care ne caracterizează și ceva care se cere trăit oricum.

Da, e cu speranță, și cu Bine, și cu bucurie că suntem.

Mulțumesc, Andrei!

0 comentarii

Publicitate

Sus