Zilele păreau la fel: mască, distanțare... în geantă: flaconaș cu spirt la purtător, șervețelele igienizante, batiste de unică folosință și ceva măști noi de rezervă (pentru când va ceda vreun elastic sau se va umezi masca purtată)... ah! - și să nu uit: punguțele în care depozitam ceea ce urma să ajungă la coș.
Până la ora H mai am ceva timp. Decid că pentru un scurt "20-21 Experiment" nu există loc mai nimerit ca stația de metrou... oricare. Cobor scările și, așezată la cuvenita distanță apreciată ochiometric, observ... Cei câțiva călători par absorbiți de magia plasmelor. Atenție, experimentul începe...
Faza 1: Timp: interval orar 11:16 - 11:25; Loc: peronul metroului (oricare); Împrejurare: aștepți metroul, evident. Participanți: puțini (oameni), total nepreocupați de ce se întâmplă în jur. N.B.: Distanțare: conform recomandărilor OMS.
Pe o plasmă se anunța: "La această oră avem soare și cer senin dar în perioada următoare instabilitatea atmosferică va cunoaște accentuări temporare iar pe arii extinse ne așteptăm la înnorări și intensificări ale vântului însoțite de averse și de descărcări electrice"...
V-ați gândit ce efect pot produce aceste cuvinte, aparent inofensive, asupra unor oameni împărțind, întâmplător, pentru un timp imposibil de precizat, același spațiu?! Experimentul continuă... asistăm la dezvoltări...
Faza 1a: Timp: intervalul orar 11:26 - 11:35; Loc: aceeași; Împrejurare: aceeași. Cercetezi gaura aceea neagră care se cască spre direcția din care metroul ar trebui să vină în stație. Niciun semn. În subsol au coborât pâlcuri noi de oameni, veniți probabil cu același autobuz. Participanți: ceva mai mulți (oameni). N.B.: Distanțare: încă la cote bune (dar scăzute, spre acceptabil).
Constat un fel de agitație; oamenii - mai toți fără umbrele la vedere - se foiesc de parcă nu și-ar găsi locul: priviri îngrijorate în jur, ca și cum s-ar căuta soluții de negăsit (evident!), tăcerea este spartă de regrete, păreri, reproșuri: "barem să nu ne apuce ploaia până terminăm ce avem de făcut"... "aoleu, și eu care credeam că azi ne iartă"... Se verifică automat umbrele - "o fi în geantă sau a rămas în cea de ieri?!"; se aud suspinuri de ușurare... cam puține, deci slabe speranțe de înseninare a frunților peste care s-au așternut norii anunțați (cu zâmbet senin) pe plasmă.
În mod clar, anunțul Meteo a fost, fără voia lui - factor declanșator al experimentului deja început. Conversația ad-hoc inițiată în priviri, la care am asistat de nenumărate ori - evident foarte englezească: VREMEA - va conduce la urmări pe care nici măcar nu le bănuiam, mascate în interesul cu care toți urmăresc știrea și devoalate prin observații laconico-ironice însoțite de mișcări aprobative ale capului și priviri cu subînțeles... experimentul continuă...
Faza 2: Timp: intervalul orar de la 11:36 - la nu se știe cât; Loc: aceeași; Împrejurare: aceeași. Între timp, peronul se animă continuu. Participanți: din ce în ce mai mulți (oameni). N.B.: Distanțare: diminuată până la inexistentă, în raport invers proporțional cu numărul participanților...
... Pare că totul concură la exercițiul apropierii. Nu neapărat fizic deși, din cauza aglomerației care se instalează suveran, distanțarea se menține din ce în ce mai greu iar recomandările zac în coșul uitării. Între două melodii, plasma prinde din nou "voce". Se aude un alt anunț: "În scurt timp, ploile însoțite de tunete și fulgere își vor restrânge aria, vântul va pierde din intensitate..."
Asculți și te gândești: de fapt, pe-aici prin jur nu a plouat; în mod sigur, anunțul îi privea pe cei din "ariile extinse" menționate la Faza 1. Nu despre noi era vorba. În jurul meu și alții răsuflă a ușurare, semn că gândim la unison. Ne relaxăm... mă concentrez din nou pe experimentul care, desigur, continuă...
Faza 2a: Timp: și-a cam pierdut din importanță; Loc: aceeași; Împrejurare: aceeași. Participanți: aceiași. N.B.: Distanțare: nulă, pe sistemul "Lasă asta, bine că ne-a iertat ploaia și vântul a dus norii în altă parte..."
Pentru oricare participant inclus fără voia lui la experimentul din mintea mea, subiectul "vremea" părea a constitui doar "o ușoară încălzire" a unui inedit antrenament, prin care trebuie să treci pentru a putea aborda lucruri mai serioase - de exemplu: orarul total inadecvat al garniturilor de metrou care când vin te fac "sardea": "ce-are dom'le de nu vine din nicio direcție: îl construiesc acu' sau ce?!" ori al transportului de suprafață: "las' că nici cu ăla nu mi-e rușine!", prețurile medicamentelor, scumpirile care vin ca valul peste noi, junghiurile care te-apucă în toiul nopții... Cât despre experiment... Ați ghicit! - continuă...
Faza 3: Timp: același... spre neimportant, oricum e mult mai interesant ce se petrece în jur; Loc: aceeași; Împrejurare: aceeași. Participanți: aceiași, cu o notă particulară: spre îmbulzeală în jurul purtătorilor de mesaj din ce în ce mai apăsat formulat și mai viu gesticulat. N.B.: Distanțare:... Ce-i aia?! Păi ce, nu-s'tem oameni?! Suntem în secolul XXI pe Terra... nu tre' să yodlerim printre stele la ani lumină distanță...
Anunțul de la Meteo pune gaz pe foc: "Vremea își menține caracterul închis, după cum, pe alocuri, se mențin și condițiile de ploaie"... Auzi remarci și vezi zâmbete: "i-auzi, nene, nu se mai potolesc ăștia de la Meteo; au mereu idei. Noroc că-i pe alocuri - poate avem noroc și ne iartă..."
Vremea își intensifică atacul concentrat asupra noastră, dar nici noi nu ne lăsăm; pe peron "plouă" - virtual, ca orice în ziua de azi: un "potop" de vorbe, idei, păreri - mai ceva ca cel anunțat de crainica aceea zâmbitor relaxată care zicea de furtuni de parcă ne-ar mai face încă un cadou. Natural, intervin controversele. Cine-a mai pomenit ca doi (sau mai mulți) oameni să poată avea doar două (sau la fel de multe) păreri?! La noi - e pe viață și pe moarte, că doar așa te impui și contezi: când îți spui punctul de vedere care "taie" în jur. Dacă este ca cineva să aibă dreptate - atunci să se știe că tu ești acela, nu?!
Interesată de studiul diversității naturii umane, constat cum unele conversații ajung să escaladeze în vreme ce alți participanți la experiment dau din cap a nehotărâre și par că aprobă orice - doar să audă cât de frumos taci... și, peste toate, anunțul de la Meteo... care, apropo - deși susurat printre zâmbete profesioniste - se aude din nou, acoperind hărmălaia: "Meteorologii apreciază că ploile vor lua o pauză, însă revin în forță la finalul săptămânii când nu este exclusă instituirea unui cod galben..."
Nu mă pot abține să nu gândesc: "Buni băieți, meteorologii ăștia... Cât despre finalul săptămânii sau cod - ce ne pasă?! Azi e marți, pân-atunci să fim sănătoși, poate chiar plecăm pe undeva în weekend. Mai știi?!"
Faza 1 (reluare): Timp: ora 12:15; Loc: aceeași; Împrejurare: aceeași, adică aștepți (în continuare) metroul (care, vrei să speri - va veni, precis, garantat 100%, la fel ca ploaia următoare). Participanți: din nou puțini (oameni), total nepreocupați de ce se întâmplă în jur, după ce majoritatea celorlalți a renunțat să mai aștepte, optând pentru transportul de suprafață. N.B.: Distanțare: din nou conform recomandărilor OMS.
La plasmă, vești din ce în ce mai bune; din păcate, sunetul dă semne de rateuri, se aude întrerupt, dar disting, totuși câte ceva: "După episoa... ca de primăv... toamnă... anunță soa... vreme mai... media perioa... alt anotimp... cât am aștep... în sfârșit, vara".
Școlărița de vizavi de mine își dezlipește și ea ochii ațintiți în plasmă și vine bucuroasă către mama ei, sărind într-un picior: "Mami, mami, ai auzit? Doamna a spus că după primăvară și toamnă vine vara! Ce bine: o s-avem înc-o vacanță!" După o clipă de gândire și căutând, parcă, un răspuns care nu-i prea iese la socoteală, întreabă: "Auzi, mami... că tu știi: câte anotimpuri încap într-o singură zi?! Da'ntr-o săptămână?!"
Amuzată, zâmbesc pe sub mască, îi fac un semn prietenos cu mâna și-mi îndrept privirile spre cel de lângă mine. Impasibil și total absent, citește ziarul abia cumpărat. N-a auzit nimic. Vizavi, fără a răspunde, mama îi aranjează copilei fundița pe cap, o mângâie tandru și-i mai îndreaptă o cută la uniformă.
Mă uit la ceas și realizez că e ora H; a venit vremea să renunț la "20-21 Experiment" și să reintru în dorita realitate a caldei apropieri de ai mei. Urc scările. Privesc cerul. E senin și soare, deși cam "cu dinți". Soțul meu a ajuns deja și pornim spre aeroport. După luni de secătuire instaurată pandemic (luni care au părut tot atâția ani!), putem spune că va răsări soarele și la noi pe stradă: "fetele noastre dragi" au sosit în România, pentru o așteptată vacanță de aproape două săptămâni.
Sunt conștientă că, implicit, va interveni dorul (de soț - pentru fiică și de tată - pentru nepoțică), realizez pe loc un adevăr: în ce ne privește pe noi (ca părinți și bunici), indiferent de burzuluiala vremii, a început un binecuvântat timp al bucuriei: o horă a Anotimpurilor sub blândul soare al iubirii care își joacă, în voie, lumina pe fețele și în inimile noastre!
Deși vremea e amestecată: soare, nori, vânt și... ușurel, cam... brrr-brrrr, într-un parc din România, Neta-Minuneta decide să treacă de la Nor-Pe-Băț...
... la... Alo?!... Chiar eu sunt, abia am sosit...
În același parc din România, Neta-Minuneta vorbind la Telefon-Din-Sloi-De-Gheață.
Concluzia?! Ei... acum să vă văd: mai are cineva nevoie de vreun anunț Meteo să afle cum este sau cum va fi vremea?! Mai duce cineva dorul vreunor conversații ad-hoc?!
Eu - sigur nu. "M-am vaccinat". Mi-e suficient să privesc cerul și să surprind cum razele de soare (cu sau fără dinți... Brrr!) și o ușoară pală de vânt risipesc norii, aducând în dar unei fetițe magia descoperirii mult așteptatului Anotimp al Vacanței-la-Bunici!
*
Așteptăm topurile amintirilor voastre din anul 2021 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2021), pe adresa [email protected], până pe 15 februarie 2022. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2021. (Redacția LiterNet)