02.02.2022
Vreme de 365 de zile n-am știut în nicio zi de ieri la ce să ne așteptăm din partea celei care ne devenea astăzi - după cum, evident, nu știm nici azi la ce să ne așteptăm mâine, dar constatăm că ne-am "vaccinat" cumva, cu "serul indiferenței", un produs "20-21 Experiment", cu efecte secundare din plin: creșterea bruscă a nervozității, intensitatea rostirii, amplitudinea gestului, demonstrații de părerolog patentat, curiozitate extremă (la un loc sau separat).

Zilele păreau la fel: mască, distanțare... în geantă: flaconaș cu spirt la purtător, șervețelele igienizante, batiste de unică folosință și ceva măști noi de rezervă (pentru când va ceda vreun elastic sau se va umezi masca purtată)... ah! - și să nu uit: punguțele în care depozitam ceea ce urma să ajungă la coș.

Până la ora H mai am ceva timp. Decid că pentru un scurt "20-21 Experiment" nu există loc mai nimerit ca stația de metrou... oricare. Cobor scările și, așezată la cuvenita distanță apreciată ochiometric, observ... Cei câțiva călători par absorbiți de magia plasmelor. Atenție, experimentul începe...

Faza 1: Timp: interval orar 11:16 - 11:25; Loc: peronul metroului (oricare); Împrejurare: aștepți metroul, evident. Participanți: puțini (oameni), total nepreocupați de ce se întâmplă în jur. N.B.: Distanțare: conform recomandărilor OMS.

Pe o plasmă se anunța: "La această oră avem soare și cer senin dar în perioada următoare instabilitatea atmosferică va cunoaște accentuări temporare iar pe arii extinse ne așteptăm la înnorări și intensificări ale vântului însoțite de averse și de descărcări electrice"...

V-ați gândit ce efect pot produce aceste cuvinte, aparent inofensive, asupra unor oameni împărțind, întâmplător, pentru un timp imposibil de precizat, același spațiu?! Experimentul continuă... asistăm la dezvoltări...

Faza 1a: Timp: intervalul orar 11:26 - 11:35; Loc: aceeași; Împrejurare: aceeași. Cercetezi gaura aceea neagră care se cască spre direcția din care metroul ar trebui să vină în stație. Niciun semn. În subsol au coborât pâlcuri noi de oameni, veniți probabil cu același autobuz. Participanți: ceva mai mulți (oameni). N.B.: Distanțare: încă la cote bune (dar scăzute, spre acceptabil).

Constat un fel de agitație; oamenii - mai toți fără umbrele la vedere - se foiesc de parcă nu și-ar găsi locul: priviri îngrijorate în jur, ca și cum s-ar căuta soluții de negăsit (evident!), tăcerea este spartă de regrete, păreri, reproșuri: "barem să nu ne apuce ploaia până terminăm ce avem de făcut"... "aoleu, și eu care credeam că azi ne iartă"... Se verifică automat umbrele - "o fi în geantă sau a rămas în cea de ieri?!"; se aud suspinuri de ușurare... cam puține, deci slabe speranțe de înseninare a frunților peste care s-au așternut norii anunțați (cu zâmbet senin) pe plasmă.

În mod clar, anunțul Meteo a fost, fără voia lui - factor declanșator al experimentului deja început. Conversația ad-hoc inițiată în priviri, la care am asistat de nenumărate ori - evident foarte englezească: VREMEA - va conduce la urmări pe care nici măcar nu le bănuiam, mascate în interesul cu care toți urmăresc știrea și devoalate prin observații laconico-ironice însoțite de mișcări aprobative ale capului și priviri cu subînțeles... experimentul continuă...

Faza 2: Timp: intervalul orar de la 11:36 - la nu se știe cât; Loc: aceeași; Împrejurare: aceeași. Între timp, peronul se animă continuu. Participanți: din ce în ce mai mulți (oameni). N.B.: Distanțare: diminuată până la inexistentă, în raport invers proporțional cu numărul participanților...

... Pare că totul concură la exercițiul apropierii. Nu neapărat fizic deși, din cauza aglomerației care se instalează suveran, distanțarea se menține din ce în ce mai greu iar recomandările zac în coșul uitării. Între două melodii, plasma prinde din nou "voce". Se aude un alt anunț: "În scurt timp, ploile însoțite de tunete și fulgere își vor restrânge aria, vântul va pierde din intensitate..."

Asculți și te gândești: de fapt, pe-aici prin jur nu a plouat; în mod sigur, anunțul îi privea pe cei din "ariile extinse" menționate la Faza 1. Nu despre noi era vorba. În jurul meu și alții răsuflă a ușurare, semn că gândim la unison. Ne relaxăm... mă concentrez din nou pe experimentul care, desigur, continuă...

Faza 2a: Timp: și-a cam pierdut din importanță; Loc: aceeași; Împrejurare: aceeași. Participanți: aceiași. N.B.: Distanțare: nulă, pe sistemul "Lasă asta, bine că ne-a iertat ploaia și vântul a dus norii în altă parte..."

Pentru oricare participant inclus fără voia lui la experimentul din mintea mea, subiectul "vremea" părea a constitui doar "o ușoară încălzire" a unui inedit antrenament, prin care trebuie să treci pentru a putea aborda lucruri mai serioase - de exemplu: orarul total inadecvat al garniturilor de metrou care când vin te fac "sardea": "ce-are dom'le de nu vine din nicio direcție: îl construiesc acu' sau ce?!" ori al transportului de suprafață: "las' că nici cu ăla nu mi-e rușine!", prețurile medicamentelor, scumpirile care vin ca valul peste noi, junghiurile care te-apucă în toiul nopții... Cât despre experiment... Ați ghicit! - continuă...

Faza 3: Timp: același... spre neimportant, oricum e mult mai interesant ce se petrece în jur; Loc: aceeași; Împrejurare: aceeași. Participanți: aceiași, cu o notă particulară: spre îmbulzeală în jurul purtătorilor de mesaj din ce în ce mai apăsat formulat și mai viu gesticulat. N.B.: Distanțare:... Ce-i aia?! Păi ce, nu-s'tem oameni?! Suntem în secolul XXI pe Terra... nu tre' să yodlerim printre stele la ani lumină distanță...

Anunțul de la Meteo pune gaz pe foc: "Vremea își menține caracterul închis, după cum, pe alocuri, se mențin și condițiile de ploaie"... Auzi remarci și vezi zâmbete: "i-auzi, nene, nu se mai potolesc ăștia de la Meteo; au mereu idei. Noroc că-i pe alocuri - poate avem noroc și ne iartă..."

Vremea își intensifică atacul concentrat asupra noastră, dar nici noi nu ne lăsăm; pe peron "plouă" - virtual, ca orice în ziua de azi: un "potop" de vorbe, idei, păreri - mai ceva ca cel anunțat de crainica aceea zâmbitor relaxată care zicea de furtuni de parcă ne-ar mai face încă un cadou. Natural, intervin controversele. Cine-a mai pomenit ca doi (sau mai mulți) oameni să poată avea doar două (sau la fel de multe) păreri?! La noi - e pe viață și pe moarte, că doar așa te impui și contezi: când îți spui punctul de vedere care "taie" în jur. Dacă este ca cineva să aibă dreptate - atunci să se știe că tu ești acela, nu?!

Interesată de studiul diversității naturii umane, constat cum unele conversații ajung să escaladeze în vreme ce alți participanți la experiment dau din cap a nehotărâre și par că aprobă orice - doar să audă cât de frumos taci... și, peste toate, anunțul de la Meteo... care, apropo - deși susurat printre zâmbete profesioniste - se aude din nou, acoperind hărmălaia: "Meteorologii apreciază că ploile vor lua o pauză, însă revin în forță la finalul săptămânii când nu este exclusă instituirea unui cod galben..."

Nu mă pot abține să nu gândesc: "Buni băieți, meteorologii ăștia... Cât despre finalul săptămânii sau cod - ce ne pasă?! Azi e marți, pân-atunci să fim sănătoși, poate chiar plecăm pe undeva în weekend. Mai știi?!"

Faza 1 (reluare): Timp: ora 12:15; Loc: aceeași; Împrejurare: aceeași, adică aștepți (în continuare) metroul (care, vrei să speri - va veni, precis, garantat 100%, la fel ca ploaia următoare). Participanți: din nou puțini (oameni), total nepreocupați de ce se întâmplă în jur, după ce majoritatea celorlalți a renunțat să mai aștepte, optând pentru transportul de suprafață. N.B.: Distanțare: din nou conform recomandărilor OMS.

La plasmă, vești din ce în ce mai bune; din păcate, sunetul dă semne de rateuri, se aude întrerupt, dar disting, totuși câte ceva: "După episoa... ca de primăv... toamnă... anunță soa... vreme mai... media perioa... alt anotimp... cât am aștep... în sfârșit, vara".

Școlărița de vizavi de mine își dezlipește și ea ochii ațintiți în plasmă și vine bucuroasă către mama ei, sărind într-un picior: "Mami, mami, ai auzit? Doamna a spus că după primăvară și toamnă vine vara! Ce bine: o s-avem înc-o vacanță!" După o clipă de gândire și căutând, parcă, un răspuns care nu-i prea iese la socoteală, întreabă: "Auzi, mami... că tu știi: câte anotimpuri încap într-o singură zi?! Da'ntr-o săptămână?!"

Amuzată, zâmbesc pe sub mască, îi fac un semn prietenos cu mâna și-mi îndrept privirile spre cel de lângă mine. Impasibil și total absent, citește ziarul abia cumpărat. N-a auzit nimic. Vizavi, fără a răspunde, mama îi aranjează copilei fundița pe cap, o mângâie tandru și-i mai îndreaptă o cută la uniformă.

Mă uit la ceas și realizez că e ora H; a venit vremea să renunț la "20-21 Experiment" și să reintru în dorita realitate a caldei apropieri de ai mei. Urc scările. Privesc cerul. E senin și soare, deși cam "cu dinți". Soțul meu a ajuns deja și pornim spre aeroport. După luni de secătuire instaurată pandemic (luni care au părut tot atâția ani!), putem spune că va răsări soarele și la noi pe stradă: "fetele noastre dragi" au sosit în România, pentru o așteptată vacanță de aproape două săptămâni.

Selfie de bun venit
Sunt conștientă că, implicit, va interveni dorul (de soț - pentru fiică și de tată - pentru nepoțică), realizez pe loc un adevăr: în ce ne privește pe noi (ca părinți și bunici), indiferent de burzuluiala vremii, a început un binecuvântat timp al bucuriei: o horă a Anotimpurilor sub blândul soare al iubirii care își joacă, în voie, lumina pe fețele și în inimile noastre!


Deși vremea e amestecată: soare, nori, vânt și... ușurel, cam... brrr-brrrr, într-un parc din România, Neta-Minuneta decide să treacă de la Nor-Pe-Băț...


... la... Alo?!... Chiar eu sunt, abia am sosit...
În același parc din România, Neta-Minuneta vorbind la Telefon-Din-Sloi-De-Gheață.

Concluzia?! Ei... acum să vă văd: mai are cineva nevoie de vreun anunț Meteo să afle cum este sau cum va fi vremea?! Mai duce cineva dorul vreunor conversații ad-hoc?!

Eu - sigur nu. "M-am vaccinat". Mi-e suficient să privesc cerul și să surprind cum razele de soare (cu sau fără dinți... Brrr!) și o ușoară pală de vânt risipesc norii, aducând în dar unei fetițe magia descoperirii mult așteptatului Anotimp al Vacanței-la-Bunici!

*

Așteptăm topurile amintirilor voastre din anul 2021 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2021), pe adresa [email protected], până pe 15 februarie 2022. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2021. (Redacția LiterNet)

7 comentarii

  • „Experiment” reușit
    Nicole Sima, 02.02.2022, 09:57

    Firescul gândurilor, firescul atitudinilor, firescul sentimentelor, într-o inedită abordare. Aștepți și tu metroul, aștepți să vezi dacă va ploua ori ba, dacă între oamenii distanțați la începutul „experimentului” se va produce fireasca apropiere.
    Mi-a plăcut mult această așteptare, și m-a atins în sufletul meu de bunică doritul deznodământ. Și, recunosc, și asta e firesc, și tot firesc va fi să o felicit pe Carmen, căreia îi adaug un mic post scriptum:
    În jocul cifrelor, 20-21, urmează, în mod firesc, 22, cu potrivirea zilei de azi, 2 a 2-a. Încă un semn al sincronicității? Habar n-am, dar mă amuză multele potriviri, poate firești, pe care le observăm noi două.


    • RE: „Experiment” reușit
      Carmen Stoianov, 02.02.2022, 20:55

      Mă gândeam la o Epistolaria care ar putea începe cu "Draga mea Nicole" - asta ca să mă menţin pe coarda acelui firesc despre care vorbeai. Sau aş putea face şi aici un experiment (20-22) – ca inedită abordare – cum tot tu ai sugerat sau....câte posibilităţi ne stau în aşteptare! Na!...că şi pe asta ai văzut-o.... aşa că, mai bine să punctez, din punct de vedere bunicesc – evident!... că orice aşteptare poate naşte surpriza revederii – ceea ce îţi doresc şi ţie: ori tu către nepoţi (de bunică, de mătuşă, de verişoară....ai de unde alege!), ori nepoţii către tine. La bună vedere!

  • Magia mult așteptatului Anotimp al Vacanței-la-Bunici!
    Daniela Stefanescu, 03.02.2022, 03:30

    Aveam două idei cu care să-mi încep comentariul la acest text încântător. La prima idee – legată de ziua apariţiei articolului: 2.2.'22 – mi-a luat-o Nicole înainte cu ceva asemănător, dar mai bine exprimat decât aş fi făcut-o eu, în comentariul ei. Aşa că trec iute la a doua idee, până nu mi-o ia alt comentator înainte şi aici: m-am tot uitat la poza care semnalează acest text pe LiterNet, înainte să-l citesc. Şi m-am întrebat cu ce ocazie s-a făcut acel selfie cu Neta, bunicii şi mama ei. Văzând fetiţa zâmbind suav la pieptul bunicului ei, m-am întrebat dacă se cuibărise acolo doar din tandreţe sau şi de oboseală. Desigur, răspunsul l-am găsit spre finalul textului, când am aflat şi cauza oboselii (cauză care, de fapt, m-a umplut de bucurie!!).
    Dar până să ajung la final vreau să remarc cât m-a surprins şi amuzat deopotrivă ocazia cu care muzicologul Carmen a cercetat … nu muzica sau "Psalmii" de astă dată, ci diversitatea naturii umane! Şi unde? Într-o staţie de metrou, în care, în loc să se plictisească aşteptându-l pe acela care nu mai venea ("acela" fiind … metroul), ea a început să analizeze ce se petrecea în jur cu un simţ al observaţiei dar şi al umorului extraordinar. Şi, printre picături (la figurat… dar posibil, deasupra tunelului metroului, şi la propriu), ascultă şi ce zice plasma în care buletinul metro… pardon meteo se schimbă la fel de des precum ne-au obişnuit meteorologii întregii planete. Citez din ce asculta Carmen: "pe arii extinse ne așteptăm la înnorări și intensificări ale vântului însoțite de averse și de descărcări electrice"… După un timp – în care, desigur, nici gând să intre în staţie un metrou – se aude un alt anunț: "În scurt timp, ploile însoțite de tunete și fulgere își vor restrânge aria, vântul va pierde din intensitate." – "Asculți și te gândești", comentează Carmen: "de fapt, pe-aici prin jur nu a plouat; în mod sigur, anunțul îi privea pe cei din 'ariile extinse' menționate în primul anunţ. NU DESPRE NOI ERA VORBA. În jurul meu și alții răsuflă a ușurare, semn că gândim la unison. Ne relaxăm..."
    Citind această explicaţie amuzantă, dar bazată pe realitatea firii noastre omeneşti, gândul m-a dus la ai mei scumpi părinţi, care locuiau aproape de Gara de Nord, un punct pe hartă căutat în timpul bombardamentelor din '44; apartamentul lor a avut puţin de suferit, s-a zdruncinat şi s-au spart nişte vaze, o bombă căzând foarte aproape. Îmi povesteau în copilărie – căci natura umană analizată de Carmen era aceeaşi … şi pe-atunci – cum locuitorii Capitalei se rugau cu ochii spre cer când sunau sirenele: "Du-i , Doamne, la Ploieşti!" – adică la fel ca şi ploaia acum… du-o, Doamne, mai departe de noi, căci noi ne-am lăsat umbrelele acasă. Dar poate şi le lăsaseră şi cei care locuiau "în ariile extinse", însă … cui îi păsa, atât timp cât nu îi afecta pe ei, aşa cum şi americanii ar fi putut să bombardeze Ploieştiul, un punct strategic atât de important datorită petrolului – who cared? atât timp cât nu îi afecta pe bucureşteni.
    Carmen aude apoi ce îi zice o şcolăriţă mamei ei. Mi s-a părut de-o dulceaţă incredibilă, deşi în afară de ea, nimeni din jurul fetiţei nu a avut vreo reacţie, toţi rămânând impasibili. "Auzi, mami... că tu știi: câte anotimpuri încap într-o singură zi?! Da'ntr-o săptămână?!" Mămica ei nu a răspuns, dar şi-a mângâiat tandru fetiţa aflată încă la vârsta candorii.
    Chiar aşa: oare câte anotimpuri încap într-o singură zi? Pentru Carmen în acea zi sigur au încăput PRIMĂVARA şi VARA, deşi, luându-mă după buletinul meteo şi după poze, cred că afară era toamnă sau iarnă. Şi cum să nu fie vară în inima lui Carmen şi a soţului ei, când pe strada lor a răsărit atunci soarele, odată cu fetele lor dragi sosite de departe în România, în vacanţă la bunici. Astfel am primit şi răspuns la întrebarea mea de la început: nepoţica, "Neta-Minuneta", stă la pieptul bunicului şi fiind obosită de drum, dar în primul rând din duioşie, din tandreţea produsă de dorul în fine alinat.
    Iar singurul nor, în mult așteptatul Anotimp al Vacanței-la-Bunici, este, "indiferent de burzuluiala vremii", cel de vată, semn de vreme bună: al vatei-de-zahăr pe care o mănâncă fetiţa şi care arată în poză exact ca un nor cumulus sub soarele cald al iubirii.
    Felicitări, Carmen! Ne-ai umplut inimile de bucurie cu această mărturisire a dragostei voastre faţă de adorata nepoţică!


    • RE: Magia mult așteptatului Anotimp al Vacanței-la-Bunici!
      Carmen Stoianov, 04.02.2022, 09:09

      Citind splendidul tău comentariu (care m-a copleşit la propriu!), mi-am amintit un basm citit demult de tot, să tot fie vreo 65 de ani de-atunci. Mi-l citea, mi-l explica şi mi-l repovestea tata. Pe urmă, am luat-o şi eu cu cititul cărţilor mai groase sau în mai multe volume şi “devoram” acelaşi basm….era despre două surori, a căror strategie a funcţionat perfect prin cele două talente pe care acestea le aveau: una – de povestitoare, îmbălsămând simţurile şi inima, cealaltă de ascultătoare, dornică mereu să afle mai mult şi mai mult….astfel că poveştile se înlănţuiau….ai ghicit deja, nu-i aşa?! – pe nici mai mult, nici mai puţin decât o mie şi una de nopţi!
      Am înţeles atunci – şi tata îmi repeta mereu – că este foarte important să ştii să auzi, să asculţi, să urmăreşti cu atenţie, să intuieşti când trebuie să punctezi un discurs, să fii o “Dunzayad”…..
      Când am început să scriu, mi-am dat seama cât de important este să-mi aleg cititorii, pentru că natura umană este astfel “croită” încât să îi situeze pe o poziţie de “combat”, pe “da’ de ce?” chiar atunci când nu au argumente şi nici nu vor să aibă habar de ele…nu ştiu prea multe despre subiectul respectiv, dar nici n-au nevoie…pentru că doar ideile lor sunt cele mai bune; Pe bune?! Cât despre cei ce ştiu, de obicei se ţin deoparte…Să nu se înţeleagă că întrebările nu ar fi necesare; doar aşa putem lumina o problemă…ideea este să ştim despre ce vorbim şi cu ce “bagaj” intrăm în discuţie.
      De aceea, îţi mulţumesc, draga mea cititoare şi prietenă – îmi permit să te numesc aşa, eu fiind aproape siameză cu Nicole, care (şi ea) ştie să mă citească perfect. Îţi mulţumesc pentru atenţia cu care te-ai apropiat de micul meu text (test), ai dezghiocat răbdătoare înţelesuri şi le-ai scos la lumină, asamblând idei şi făcându-mă, poate, mai înţeleaptă decât sunt. Dar ai înţeles şi cunoscut fondul, ai cumpănit discursul şi, ca de la bunică la bunică, ai zâmbit nu doar în sufletul tău, ci şi în toate “anotimpurile” sufletului tău. Ţi-am simţit mângâierea zâmbetului, drept care ţi-am răspuns iar acum mă pregătesc să recitesc gândurile pe care ţi le-am stârnit. Ah, da, aşa este… am uitat să-ţi spun că sunt o “recititoare”, în orice anotimp…..


  • Oare …
    Mihai, 03.02.2022, 23:48

    Oare cata lume isi petrece minutele de asteptare (in statia de metrou, in aeroport, la usa la vreun magazin, etc.) incercand sa inteleaga ce ii (mai) apropie pe oameni. Starea vremii, marimea balenei, Ziua indragostitilor sau orice alt subiect s-ar da pe ecranul de la indeochii unei multimi de oameni devine, automat, simultan, inconstient si fara voie, punctul de interes al tuturor. Dar cine are timp sa analizeze momentul?

    • RE: Oare …
      Carmen Stoianov, 04.02.2022, 09:42

      Mulţumesc pentru întrebare. Da, ştiu, normal – era retorică, dar cât de frumos este să faci aşa, o voltă şi să răspunzi când nimeni nu se aşteaptă. Practic acest exerciţiu, nu din plictis, ci întrebându-mă, la rândul meu, cum se coagulează interesul pe un anume subiect, ce anume captează interesul unei mulţimi apparent (sau nu) eterogene, venite într-un spaţiu cu un gând anume, deturnat de factori exogeni…să le spunem aşa…ca să ne dăm “grande”! Şi…stop joc! Englezii câştigă detaşat: vremea, timpul, anotimpul…..

      • RE: RE: Oare …
        Mihai, 05.02.2022, 21:40

        Chestia asta, cu influentarea simultana a gandirii, m-a preocupat mereu. Nu m-am dus pana la mesajele subliminale, desi cred ca le-am inteles mecanismul. Ce ai descris tu in povestire este simplu si direct. Si eficient.

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus