28.05.2022
NEIL deGRASSE TYSON - E dimineață. Duminică. Zi de vară. Nu ca acum. Oamenii ies la cumpărături în cartier, la mall-uri, în piețe, la un grătar, la un sport, la munte, la mare, la șes, în fine, chestii duminicale. Dar nu o fac în liniște. Nu. Chiar și când se duc să se distreze se grăbesc. Și mai ales claxonează. Tit tit, bip bip. Pe toate străzile orașelor sau pe drumurile naționale. Tit tit, bip bip. Ridici apoi camera cu ceva dronă de-asta nouă și fix pe sunetele astea descoperim că deasupra pământului întreg, tocmai se adună încet-încet, ca o ploaie peste sat, o grămadă de extratereștrii care extra-privesc pe extra-geamurile extra-navelor lor, extra-zâmbind în extra-bărbi. Și după ce extra-văd ei care-i extra-treaba, se extra-gândescextra-toate extra-aceste extra-claxoane extra-reprezintă cu extra-siguranță un extra-fel de extra-comunicare între extra-ființele alea de care au extra-învățat la extra-școala extra-intergalactică să se extra-ferească, extra-dar se extra-pare că de ce ți-e extra-frică nu extra-scapi. În extra-fine, extra-gândiră ei, extra-hai să ne extra-folosim și extra-noi de extra-limbajul lor și să extra-încercăm o extra-formă de extra-contact, extra-dacă extra-tot am extra-venit extra-până la extra-capătul extra-lumii. Extra-măcarextra-avem ce extra-povesti. Extra-detalii de extra-mii de extra-butoane de extra-claxon extra-intergalactic pe care extra-apasă extra-degete de extra-extraterestru. Din cauza sunetului făcut de salutul extraterestru, toate geamurile și toate vitrinele și toate lentilele de ochelari și toate oglinzile și toate reclamele firmelor și toate felinarele și toate sticlele și sticluțele și cam tot ce e perisabil sau marcat cu FRAGIL pe pământ, plus toate televizoarele și toate computerele și tabletele și toate ecranele de telefon plate extraplate și tot mai plate...se sparg.
PAPA FRANCISC - Și extratereștrii?
NEIL deGRASSE TYSON - Extra-fug.
PAPA FRANCISC - Adică fug.
NEIL deGRASSE TYSON - Extra..
PAPA FRANCISC - Păi de ce să fugă?
NEIL deGRASSE TYSON - Să extra-fugă..
PAPA FRANCISC - Dacă sunetul ăla -
NEIL deGRASSE TYSON - Extra-sune...
PAPA FRANCISC - E atât de puternic încât...
NEIL deGRASSE TYSON - Extra-pute...
PAPA FRANCISC - De ce să le fie frică? Exact ca oamenii?
NEIL deGRASSE TYSON - N-ai înțeles nimic.
PAPA FRANCISC - Ba da, am înțeles, au venit, au distrus și-au plecat. Se extra-pare că a extra-greși este extra-terestru. Nu numai omenesc.
NEIL deGRASSE TYSON - Ce prost ești.
PAPA FRANCISC - Tu ești. Extra-prost...
NEIL deGRASSE TYSON - Tu ești extra-trist. Papa Franctrist.
PAPA FRANCISC - Extra-lol. Dacă n-am spus că-mi extra-place nu înseamnă că nu-mi place. Doar că am altă idee de sfârșit. Eu zic așa. Totul începe frumos, e duminică, exact cum spui, oamenii de peste tot merg la biserici, la mall-uri, în parcuri, claxoane, nebunie, etc. Apoi vine toată treaba cu extratereștrii si cu extra-salutul lor către pământeni. Treziți parcă de sunetul apocaliptic venit din ceruri - extra-claxoanele extra-navelor de extratereștrii - toți Isușii de pe toate crucile, mari, mici, uriași, de lemn, de marmură, de oțel, de pe tot pământul ăsta credincios, încep să se trezească. Pe cruci. Și după ce realizează Isușii că oamenii nu au nici o problemă cu poziția lor destul de incomodă, plus cuiele, ca să nu mai zic de îmbrăcămintea destul de sumară, se decid să coboare. Toți. De pe crucile lor. Mă rog. De pe crucile noastre. Și cum nu mai crede nimeni în minuni, oamenii se sperie evident și încep să fugă care încotro. Și au dreptate să fugă. Că isușii ăștia toți sunt foarte supărați. Atât de suparăți că încep să bată la enoriași cu niște puteri de supermani. Și mai ales cu crucea pe care erau răstigniți. Sau cu preoții care s-au nimerit la servici în ziua aia.
NEIL deGRASSE TYSON - Cu toți preoții? Că de exemplu tata lu' laur e super kosher.
PAPA FRANCISC - Bine. Fără tata lu' Laur.
NEIL deGRASSE TYSON - Păi da, dar ca tata lu' Laur sigur mai sunt și alții care chiar sunt înzestrați. Cu har.
PAPA FRANCISC - Bine, fără cei fără har.
NEIL deGRASSE TYSON - Fără cei cu har.
PAPA FRANCISC - Și eu ce-am zis.
NEIL deGRASSE TYSON - Fără.
PAPA FRANCISC - Păi nu ai zis că fără?
NEIL deGRASSE TYSON - Fără cei cu har.
PAPA FRANCISC - Așa am zis.
NEIL deGRASSE TYSON - Nu. Tu ai zis fără cei fără. Har.
PAPA FRANCISC - Serios? Fără cei cu har. Bun?
NEIL deGRASSE TYSON - Bun. Mai departe.
PAPA FRANCISC - Păi gata.

0 comentarii

Publicitate

Sus