14.06.2006
Brazilia - Croaţia 1-0
Franţa - Elveţia 0-0
Togo - Coreea de Sud 1-2


Doamnelor şi domnilor, Brazilia, în ordinea numerelor de pe tricouri: 1. Dida, 2. Cafu, 3. Lucio, 4. Juan, 6. Roberto Carlos, 8. Kaka, 5. Emerson, 7. Ze Roberto, 10. Ronaldinho, 9. Ronaldo, 11. Adriano. Prima naţională care aliniază jucătorii ce poartă numerele de la 1 la 11. Selecţionerul Carlos Alberto Parreira a anunţat acest prim unsprezece de acum două luni. Pe Olympia Stadion din Berlin au fost fix 72 000 de oameni în tribune, nebuni după samba şi coloraţi în galben-verde-alb-roşu. Croaţii mulţi pe scaune, aprigi pe teren. Ocaziile multe la poarta lor, ivite cu dezinvoltură din cîte o născocire ronaldinhiană şi o urcare în atac şocantă a stoperului Juan. Dabo Prso cu figura lui Banderas din Desperado, coada asemenea şi îndemînarea, s-a străduit să-i căpăcească pe centralii campioanei mondiale, dar i-a ieşit rar. Meciul în sine spectaculos şi echilibrat, pînă la şutul lui Kaka, după ce brazilianul s-a uitat vreo trei secunde spre colţul de poartă unde avea să trimită mingea. Croaţii l-au luat la ţintă pe Dida şi astfel au ratat un egal care n-ar fi fost deloc nedrept. Brazilia a început bine şi lasă senzaţia că va creşte turaţia de la un meci la altul.

Franţa însă a început lamentabil, dovedind că Domenech e un antrenor lipsit de orice simţ al răspunderii, dar şi de imaginaţie. L-a băgat pe Ribery din primul minut, pentru că aşa au decis Zidane şi Henry, dar nu i-a lăsat puştiului teribil de la OM nici o libertate minimă. Cu doi închizători bătrîni şi obosiţi, francezii au fost salvaţi de Barthez, veteranul titularizat de prietenii Thuram şi Vieira. Echipa o fac jucătorii şi antrenează Raymond. Sau nu antrenează. Elveţienii s-au temut prea tare de Les Blues şi de aia n-au învins. În rest, au avut toate argumentele să cîştige. Mai stăpîni pe ei, pe teren şi pe tactică, ceasornicarii au fost însă iertaţi de un penalty evident. Oricum, ca să discutăm scurt de arbitri, enorm de puţine greşeli grave pînă acum, în 14 meciuri.

Al 14 a fost Togo - Coreea de Sud, sigur aţi auzit de el în reclama la bere. Togolezii, ca toţi africanii, năstruşnici de-a dreptul. Au avut 1-0 la pauză şi dominarea zonei de luptă. Coreenii s-au scos cu o fază de profit dublu. Un fault la 17 metri de poarta togoleză care a dus la eliminarea unui adversar, iar din lovitura liberă au marcat golul egalizator. Victoria a fost o problemă de scor apoi. Doar 2-1 şi puţine emoţii la final.

Aş mai zice azi doar că doi antrenori olandezi, Guus Hidink la australieni şi Dick Advocaat la coreeni, au fost artizanii răsturnărilor de scor victorioase de pînă acum.

0 comentarii

Publicitate

Sus