Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Sport  Sageata  Zi de zi, mingea e rotundă

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Şutul a fost reabilitat


Cosmin Stăniloiu

17.06.2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Argentina - Serbia şi Muntenegru 6-0
Olanda - Cote d'Ivoire 2-1
Mexic - Angola 0-0


E cumva ciudat să mă trezesc cu trei dintre favoritele mele în aceeaşi grupă, iar a patra să fie Olanda, nesuferită şi mai ales de nebătut. Nu-mi place deloc acest puşti îngîmfat, Van Persie, cu zîmbet perfid şi dribling de hoţ de buzunare. Van Bommel e un buldozer care zdrobeşte oase fără regrete, lui Boulahruz i se zice demult Canibalul, Robben e de un egoism tîmp, iar Van Basten seamănă cu Silas, personajul interpretat de Paul Bettany în Da Vinci Code. Indiferent cît de organizaţi şi de invincibili sînt, batavii nu-mi inspiră deloc o portocală, ci doar o mecanică rece şi cotropitoare. Meciul lor contra ivorienilor a avut două elemente cheie. Drogba a fost de o indolenţă frustrantă, iar arbitrul Ruiz de o prostie mizerabilă. Didier a dezamăgit cumplit şi merita o bătaie bună după meci, de la coechipieri. Ruiz n-a dat două lovituri de la 11 metri clare pentru africani şi astfel i-a trimis acasă. În mod clar a fost curat ghinion la tragerea la sorţi pentru elefanţi, care au picat la primul lor mondial într-o grupă cu Argentina, Olanda şi Serbia. Dar vineri a fost şi mai mare ghinion să se trezească fără Drogba şi cu arbitrul împotriva lor.

Partea bună a poveştii lor contra Olandei e că portocaliii n-au fost de vreo trei ani dominaţi cum a făcut-o Cote d'Ivoire în a doua repriză. Nu puteau să treacă centrul terenului şi să lege trei pase. Amestecul de naivitate, sistem prost educat şi cultură medievală a fotbalului a făcut ca africanii să nu profite de superioritatea lor evidentă. Cu toate astea, nu pot să nu-l remarc pe Zokora, un uriaş jucător, impecabil împotriva unora despre care se spunea asta pînă vineri. Olanda e în optimi şi se crede favorită. Sper să le dea cineva stingerea curînd.

Argentina, cea mai favorită între favoritele mele, a ras Serbia, fără să se întrebuinţeze prea tare, jucînd însă un fotbal cristalin şi revigorant. Înaintea golului de 2-0, sud-americanii au pasat de 24 de ori consecutiv, din marginea propriului careu, ameţind o echipă a plavilor şi aşa anesteziată de propriile lupte interne. Tocmai profitînd de aceste lupte, Argentina a speculat fiecare centimetru de nepăsare a adversarului, într-un fotbal de o disciplină tactică şi artistică desăvîrşit. Nici nu vă închipuiţi ce fericit sînt că argentinienii mei au aşa echipă şi aşa formă. La 6-0, sînt puţine cuvintele care mai pot fi spuse.

Dar la 0-0 Mexic - Angola, ce mai e de zis? Că singura echipă africană cu antrenor autohton s-a dovedit invincibilă în ciuda evidentei sale limitări. Angola e un amestec de infantilism specific continentului şi artă primită în dar de la foştii colonişti portughezi. E dovada că un pic de disciplină europeană poate face bine şi poate aduce rezultate.

Mondialul şi-a trăit prima săptămînă cu stadioane pline la fiecare meci, chiar şi la Tunisia - Arabia Saudită. Un fotbal care a reabilitat şutul la poartă şi dorinţa de a ataca. S-au dat multe goluri cu execuţii de la distanţă, ceea ce pentru mine înseamnă, înainte de toate, că s-a întors curajul pe teren. Kone l-a bătut pe Van der Saar de la 25 de metri, primul gol într-un meci oficial încasat de olandez după vreo trei ani. Van Persie, nesuferit cum e, a dat şi el un gol dintr-un şut în forţă. Exemplele sînt de vineri, dar au fost şi altele, zi de zi. E drept, nu sînt încă surprize, dar mai avem timp pentru ele.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Fotbal pentru oameni (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cei mai mari mincinoşi
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Olanda, ce măcelar urît
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Nemţii mă sperie pentru că sînt altfel
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Franţa, gîfîind
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Sport de poveste
Sageata Euro 2008 - Mai mult decât fotbal
Sageata Olimpice
Sageata Cupa Mondială 2010
Sageata Cupa Mondială 2014
Sageata Je suis Football


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer