13.11.2022
O știre de presă:
 
"Universul Untold se extinde cu o experiență dedicată sărbătorilor de iarnă. Pentru prima dată, timp de o lună, magia Untold își va face simțită prezența în București. Conceptul spațiului, amenajarea și activitățile gîndite vor transforma zona într-un loc ideal pentru întreaga familie. Parcul tematic de Craciun va atrage fără îndoială vizitatori din toata țara și va deveni principala atracție pentru locuitorii Capitalei. Bucureștiul merită un proiect gîndit după expertiza noastră, la standarde înalte, așa cum am demonstrat că putem realiza în tot ceea ce am făcut pînă acum" (Edy Chereji, co-fondator Untold). Proiectul este organizat de grupul Untold Universe, în colaborare cu Primăria Sectorului 6, și este finanțat în totalitate din fonduri private. Tîrgul de Crăciun va activa în baza unui contract de închiriere de spațiu, iar accesul publicului este gratuit.
 
Și reacțiile mele:
 
Never-Neversea, Un-Untold! Vine ocupația! Susțin împotrivă. Fără festivalizări și clujenizări. Festivalizare - Devalizare - Vandalizare. Avînd în vedere verile care au venit deja, în Parcul Izvor ar trebui refăcut Ștrandul Izvor: adică adevărate echipamente pentru un oraș adevărat. Nu înlocuirea iilor Firei cu fumurile Never și Un! Adică a vomelor vechi cu vomele noi - dar vome să fie! Vome pentru popor, cum se exprima, pe vremuri, intern, Adrian Sîrbu la Pro TV.
 
Hai să ne vedem după Crăciun să vedem cum arată parcul, dacă va mai arăta ca parc și dacă va mai rămîne multă vreme parc pur și simplu, nu "parc tematic", cu tematică impusă.
 
Untold intră deci "tematic" și liberal în București prin sectorul 6, al cărui primar, Ciprian Ciucu, este președintele PNL București, iar primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost propus din partea PNL și este susținut în Consiliul General de PNL. Uite-așa! Și de ce n-ar rămîne și mai ales nu ar "roi", nu s-ar răspîndi și generaliza, lăți (ca păduchele cu același nume) "parcul tematic" Untold de Crăciun prin tot Bucureștiul, ca o metastază, din moment ce calendarul e plin de sărbători "tematice" și zile libere. Doar urmează Ziua Îndrăgostiților, apoi, timid și local, Dragobetele, apoi în forță 1 Martie, 8 Martie, Paștele, 1 Mai, 2 Mai MAI MAI MAI. Teme după teme! Să tot "parchezi".
 
"Parc tematic", capitalism hedonist, distracția ca producție post-muncă, timpul liber ca producție unilaterală, profit din nimic, prin ocuparea spațiului "gol", adică infinit disponibil... Banalitate în act, eternă reîntoarcere a banalității, "a scoate bani din iarbă verde", horror vacui, golul materializînd și ocupînd spațiul virtual al vieții etc. Parcă asistăm la dramatizarea, scenarizarea, ecranizarea post-literară și post-ficțională a teoriei înseși. Realitatea ca ilustrare a teoriei. Atît de jos, de prost, de mecanic...
 
Dar ale voastre?

0 comentarii

Publicitate

Sus