27.11.2022
Motto: "E adevărat că puțina morală pe care o știu, am învățat-o pe terenurile de fotbal și pe scenele de teatru care au rămas adevăratele mele universități... Am învățat repede că o minge nu va veni niciodată de acolo de unde vă așteptați." (Albert Camus, albert-camus-et-le-foot-ce-que-je-sais-de-la-morale-cest-aufootball-que-je-le-dois)

Joi, 24 noiembrie 2022. A cincea zi

În cea de a cincea zi a Cupei Mondiale a fost ceea ce numisem în articolul precedent, mai în glumă mai în serios, "carnagiu" - nu atât în ceea ce privește scorurile cât în ceea ce privește dominația echipelor favorite.

Ceea ce a jucat Elveția împotriva Camerunului a pus pe gânduri mulți cronicari sau experți în fotbal, care se duceau cu gândul la lupta pe care o va purta echipa României în calificările pentru EURO 2024. Ce a speriat în jocul Elveției? Masivitatea? Hotărârea jucătorilor? Spiritul de luptă combinat cu cel de luptători? Meciul cu Franța de la București, de la EURO 2020 - jucat în 2021, și mai ales revenirea după ce erau conduși cu două goluri în minutul 80? Sau, pur și simplu, că în acest moment elvețienii sunt mai buni, iar jucătorii noștri nu se pot hotărî ce joacă? Sper că măcar au învățat ceva privindu-i pe jucătorii elvețieni. Sunt pozitiv și cred că acum este rândul acestei generații să arate valoare.

Meciul câștigat de Elveția contra Camerunului cu 1-0 s-a jucat pe Al Janoub Stadium - opera biroului de arhitectură Zaha Hadid Architects. Comentariile asupra asemănării volumetriei stadionului cu un vagin au fost desființate chiar de către Zaha Hadid: "E obositor când se vine cu astfel de non-sensuri. Ce vor să spună? Orice obiect ce are o gaură este un vagin? E ridicol.", completând că "dacă un bărbat ar fi făcut acest proiect aceste discuții nu ar mai fi fost purtate". Mai degrabă asemănarea cu niște dune de nisip mi se pare mai nimerită. (dezeen.com/zaha-hadid-dismisses-vagina-stadium-jibes-as-ridiculous)

Al Janoub Stadium (zaha-hadid.com/al-wakrah-stadium/)

Pe Stadium 974, operă a Fenwick Iribarren Architects, s-a jucat Portugalia - Ghana care s-a sfârșit cu victoria așteptată a Portugaliei cu 3-2. Trebuie remarcată prezența lui Ronaldo care, ca de obicei, a încurcat picioarele și mințile jucătorilor ghanezi și ai arbitrului obținând un penalty, pe care tot el l-a transformat, cu toată țopăiala și agitația portarului. Mingea a fost trimisă ca o rachetă HIMARS pe deasupra mâinilor întinse de portarul Zigi.

Adaug că acest stadion care poartă cifra 974 (codul telefonic internațional al Qatar-ului) este o premieră, fiind primul stadion demontabil, construit din 974 containere marine.

  Stadium 974

Ziua a cincea a avut ca derby confruntarea dintre Brazilia și Serbia. Lusail Stadium, opera Studioului britanic Foster + Partners, a avut șansa ca acest meci să se desfășoare acolo. Stadionul marilor vedete.

Nu sunt cronicar sportiv, cum am mai scris, nici nu mă erijez într-o astfel de postură, dar mă simt obligat să scriu despre meciul jucat de echipa Braziliei. Organizarea Braziliei este o combinație de samba cu un desen de linii între stele, ca pe o hartă astronomică desenată pe calculator. Neymar Jr. a fost ca un motor al echipei Braziliei, imagine omniprezentă în meci. În fața acestei incredibile mașinării de fotbal de înaltă clasă s-a aflat echipa Serbiei, ca un zid aparent de nepătruns, cu un joc bărbătesc, uneori violent, fără viteza cu care eram obișnuiți, depășiți de toate subtilitățile tehnice, de viteza mișcărilor și deruta, bine gândită de altfel, a brazilienilor.

În cele din urmă zidul sârbilor a fost spart, după mai multe încercări ale fanteziei braziliene, cu două execuții, desprinse parcă dintr-un film SF, ambele aparținându-i lui Richarlison, ultima fiind aproape inuman de frumoasă.

A fost momentul când jucătorii, cei din teren, sau de pe banca de rezerve, împreună cu supervocalii suporteri brazilieni au declanșat SAMBA.



Păcat că Neymar a suferit o accidentare urâtă care-l va ține probabil în afara terenului la următoarele două meciuri ale Braziliei.

Rezultate:
Elveția - Camerun 1-0 (0-0)
Uruguay - Coreea de Sud 0-0
Portugalia - Ghana 3-2 (0-0)
Brazilia - Serbia 2-0 (0-0)

Vineri, 25 noiembrie 2022. A șasea zi

Nu închei acest articol fără să-mi exprim supărarea că mi-am pierdut timpul privind un meci ca între doi veri buni, cu un rezultat dezamăgitor, ca și jocul de altfel. Mă întreb ce aranjament sau ce calcule și-au făcut? Anglia-SUA 0-0. Nu cred că asta-i echipa Angliei!

David Beckham (nybreaking.com/david-beckham-watches-england-in-hospitality-box)

O fotografie care arată, așa mi se pare, frustrarea lui David Beckham, în calitate de ambasador al organizatorilor, al Campionatului Mondial Qatar, poate pentru evoluția foarte dezorganizată și lipsită de spiritul de luptă așteptat din partea echipei Angliei - altfel de ce ar fi atât de întunecat? Totuși circa 170 milioane de lire ("pentru a crea platforma inclusivității, toleranței și progresului") reprezintă o sumă deosebit de importantă. Cred că-l încurcă și amestecul asociației Amnesty International.

Mereu se reia discuția asupra încălcării drepturilor omului, și nu se va stinge curând. "Noi credem că responsabilitate unui arhitect, este importantă, vis-à-vis de condițiile de muncă ale oamenilor care construiesc proiectul acestuia. Construirea este o parte fundamentală a procesului proiect de arhitectură și este responsabilitatea arhitectului de a asigura condiții bune celor care urmează să se ocupe de dezvoltarea proiectului. Dar noi nu știm contextul sau rolul real al arhitectului într-o astfel de țară (Qatar, n.t) pe perioada fazelor de construire" (Week envisions Qatar World Cup migrant worker memorial to "reflect the scale of the humanitarian disaster" - Tom Ravenscroft | 22 November 2022 - dezeen.com/memorial-tower-worker-deaths-week/)

Memorial Tower (dezeen.com/memorial-tower-worker-deaths-week/)

Rezultate:
Iran - Țara Galilor 2-0 (0-0)
Senegal - Qatar 3-1 (1-0)
Olanda - Ecuador 1-1 (1-0)
Anglia - SUA 0-0

Ce urmează sunt meciuri decisive (bine programate de hazard, în raport cu pozițiile în grupe)!

Pe curând!

0 comentarii

Publicitate

Sus