24.11.2022
Motto: "E adevărat că puțina morală pe care o știu, am învățat-o pe terenurile de fotbal și pe scenele de teatru care au rămas adevăratele mele universități... Am învățat repede că o minge nu va veni niciodată de acolo de unde vă așteptați." (Albert Camus, albert-camus-et-le-foot-ce-que-je-sais-de-la-morale-cest-aufootball-que-je-le-dois)

Lusail Stadium pentru finala Cupei Mondiale - proiect UK STUDIO FOSTER + PARTNERS; foto: Dezeen (aici)

Luni, 21 noiembrie 2022. A doua zi

Îmi era greu să cred că Senegal, mai ales simțind lipsa unui jucător de talia lui Mane, putea învinge echipa Olandei (Țările de jos). Și chiar dacă fotbaliștii americani sunt foarte bine pregătiți fizic nu credeam că o să facă față până la sfârșit tenacității și forței fotbaliștilor galezi. Până la sfârșit, s-au mulțumit cu un egal. Cât despre echipa monarhică a UK, ce pare că are gânduri mari la acest campionat, meciul cu echipa Iranului a părut mai degrabă un antrenament.

Rezultate:
Țările de jos - Senegal 2-0 (0-0)
SUA - Țara Galilor 1-1 (1-0)
Anglia - Iran 6-2 (3-0)

Marți, 22 noiembrie 2022. A treia zi

Arabia Saudită, o echipa care a învățat acest joc și s-a perfecționat în practicarea lui prin perindarea multor antrenori europeni, oameni cu o vastă cultură a fotbalului, a făcut ce nu aș fi crezut că se poate face. A "rușinat" echipa Argentinei, cu jucători cărora numai când le pronunți numele - Lionel Messi, Angel di Maria sau Lautaro Martinez - te gândești cu bucurie că ai să vezi o posibilă campioană mondială. Ce au jucat aceste mari nume ale fotbalului, și nu erau singurii de citat, în față unor nume ca Salem Al Dawsari, Salah Al-Shehri (și ar merita să enumăr întreaga echipă a Arabiei Saudite) care nu spuneau mai nimic? Mai nimic, dar poate că începând de la acest meci îi vom ține minte măcar pe cei doi menționați mai sus, ei fiind marcatorii celor două goluri ale victoriei saudiților. Meciul a avut loc pe stadionul Lusail, destinat în principal unor evenimente cum ar fi ceremonia de deschidere și finala, stadion care se află într-un "oraș futuristic" (ce o fi însemnând?) la o distanță mică de capitală Qatar-ului.

Lusail Stadium (aici)

UK STUDIO FOSTER & PARTNERS - arhitectură; ARUP - structura și Populous - sports architecture au realizat stadionul Lusail, cu 80.000 de locuri, având forma unui bol, inspirat probabil din arta islamică-indiană.

 
Bol gravat secolul 15-16, posibil din Siria sau Egipt (aici) / Lusail Stadium - fotografia Nigel Young (aici)

Rezultate:
Arabia Saudită - Argentina 2-1 (0-1)
Danemarca - Tunisia 0-0
Mexic - Polonia 0-0
Franța - Australia 4-1 (2-1)

În articolul Foster + Partners unveils "striking yet simple" stadium for Qatar World Cup final (aici), Tom Ravenscroft inserează citate dintr-o discuție cu un senior partener al Foster + Partners, Angus Campbell, și acesta afirmă că "Noi credem că stadionul va fi cu adevărat un loc memorabil atât pentru finala din acest an (2022- n.a.) cât și pentru multe evenimente internaționale în viitor."

Doresc să reiau pe scurt tema dialogului menționat în primul meu articol, între Tom Ravenscroft și Peter Frankental, director economic al Amnesty International, care dezbat ideea unor posibile responsabilități pentru birourile de arhitectură ce au realizat proiecte pentru stadioanele Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar și care nu au acordat atenție unor grave accidente soldate cu moartea a mii de muncitori. Se afirmă că moartea a fost cauzată de condițiile primitive de muncă, de condițiile mizerabile în care muncitorii au locuit pe perioada construcției, de hrana foarte proaste și în general de nerespectarea drepturilor omului. Cred că trebuie dovezi foarte bine fondate asupra a ceea ce ar fi putut intui birourile cu privire la fazele următoare pe care nu le controlau, precum și a lucrurilor pe care ar fi putut să le facă și nu le-au făcut. Totodată cred că aceste intervenții pe care le-ar putea face birourile de arhitectură pentru apărarea drepturilor omului presupun un risc, în sensul că ar deteriora, poate, relația lor cu marile companii de dezvoltare și investiții. E foarte greu de spus din afară cum trebuie procedat, dar nu cred că birourile de arhitectură, mari sau mici, sunt indiferente la ce se întâmplă cu muncitorii de pe șantierele unde se ridică construcțiile făcute după proiectele lor.

Miercuri, 23 noiembrie 2022. A patra zi

Deocamdată în a patra zi a Campionatului s-a mai produs un mic seism (fiindcă vorbim de Japonia!!!) și anume tancurile germane au fost învinse de cocorii japonezi. E incredibil cum a două echipa pretendentă la titlul Mondial a fost învinsă, cumva cu propriile arme, viteză și încăpățânarea de a câștigă, Germania pierde cu 1-2 în față Japoniei în ultimele minute de joc. Croația se mulțumește cu un egal cu Maroc și...

Mergem înainte!

Rezultate:
Japonia - Germania 2-1 (0-1)
Croația - Maroc 0-0
Spania - Costa Rica 7-0 (3-0)
Belgia - Canada 1-0 (1-0)

Joi, 24 noiembrie 2022, e zi de "carnagiu" și nu mă hazardez să fac vreun pronostic: Elveția - Camerun; Brazilia - Serbia; Portugalia - Ghana; Uruguay - Coreea de Sud. Vom vedea!

0 comentarii

Publicitate

Sus