Motto: "E adevărat că puțina morală pe care o știu, am învățat-o pe terenurile de fotbal și pe scenele de teatru care au rămas adevăratele mele universități... Am învățat repede că o minge nu va veni niciodată de acolo de unde vă așteptați." (Albert Camus, albert-camus-et-le-foot-ce-que-je-sais-de-la-morale-cest-aufootball-que-je-le-dois)
Luni, 28 noiembrie 2022. A noua zi
Azi aleg să încep cu "fața cruntă" a Campionatului Mondial de Fotbal Qatar 2022:
Firma de arhitectură Week a conceput un turn memorial înalt de 4,4 kilometri pentru a atrage atenția asupra numărului de morți legat de construirea infrastructurii Cupei Mondiale FIFA 2022 (Week envisions Qatar World Cup migrant worker memorial to "reflect the scale of the humanitarian disaster" - Dezeen / Tom Ravenscroft, 22 noiembrie 2022 - dezeen.com/qatar-world-cup-memorial-tower-worker-deaths-week)
În plus, într-un articol din aceiași revista Dezeen (World Cup sustainability claims "built on sand" say experts - Dezeen / Nat Barker, 18 noiembrie 2022 - dezeen.com/qatar-world-cup-2022-fifa-sustainability-carbon-neutral), se subliniază că "afirmația cu privire la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon ale Cupei Mondiale este pur și simplu de necrezut". În 2016, Amnesty International prin liderii săi a acuzat Qatar-ul pentru folosirea forței de muncă pe site-urile pentru Cupa Mondială; organizația a raportat abuzurile făcute "on a significant scale" în Qatar. (dezeen.com/qatar-world-cup-memorial-tower-worker-deaths-week/)
Notă: am folosit și am făcut referiri în special la articole din Dezeen pentru că mi s-au părut cele mai pertinente, dar nici pe departe singurele, referitoare la problema muncitorilor imigranți.
Întorcându-ne la fotbal, ziua a opta a debutat cu un meci între Serbia și Camerun pe Al Janoub Stadium, opera arhitectei Zaha Hadid, stadion criticat la vremea sa pentru aspectul asemănător "to female genitalia", într-un articol vechi de circa opt ani din The Guardian. Articol în care arhitecta Zaha Hadid consideră că nu este vina Qatar World Cup privind moartea muncitorilor migranți, fiind de fapt problema Guvernului (theguardian.com/zaha-hadid-qatar-world-cup-migrant-worker-deaths).
Meciul dintre Serbia și Camerun s-a terminat la egalitate, prima surpriză a zilei pentru cei care știau echipa sârbilor și mai ales jocul lor. În plus e de menționat faptul că au condus cu 3-1 până în minutul 63, ca apoi în trei minute să fie egalați, 3-3. Din minutul 66 până în minutul 92, sârbii au atacat în valuri convinși probabil că ultimul lor meci din grupa cu Elveția va fi foarte greu de câștigat. Nu sunt un mare admirator al fotbalului vecinilor noștri sârbi, dar mi-ar fi plăcut ca o echipa din Sud-Estul Europei să arate că și pe aici se joacă fotbal.
E adevărat că Serbia - ca și Croația, care are șanse mari de intrare în optimi - are în momentul de față, poate, cei mai mulți jucători din zonă în campionatele de vârf ale Europei. Inconfortabilă situație pentru noi românii.
Pe Stadium 974, Brazilia (una, de fapt chiar prima, dintre preferatele mele) a străpuns, după ce s-a jucat ca șoarecele cu pisica, peretele din beton care este echipa Elveției. În minutul 83, un șut al lui Casemiro a lămurit adevărul asupra echipei mai bune. Știu că elvețienii sunt mai buni ca noi, și asta o spun toți specialiștii români, însă uneori un șut cu piciorul drept sau cel stâng poate să schimbe totul.
Cu regret scriu că echipa Coreii de Sud a pierdut în fața Ghanei cu 2-3. Uneori providența este nedreaptă.
Lusail Stadium a găzduit meciul zilei - și al grupei lor - dintre:
O fostă campioană mondială (chiar prima, în anul 1930, Uruguay câștigând finala cu Argentina, cu 4-2, pentru ca douăzeci de ani mai târziu, în 1950, să câștige a doua oară, de data aceasta în fața Braziliei cu 2-1, pe Estadio Maracana. Despre acest meci, o dramă națională neuitată încă în Brazilia, voi scrie în alt articol, pentru că merită comentat)
și
O fostă campioană europeană, Portugalia, cu mari pretenții, pe bună dreptate, la un loc sus, acolo unde se întâlnesc zeii fotbalului.
Uruguay este alcătuită din mulți fotbaliști care joacă fie în Premier League, fie în LaLiga Santander sau în alte echipe mari, jucători scumpi, ca de exemplu: Nunez, Cavani, Valverde, Betancur sau Guillermo Varela. Echipa Uruguay a jucat excepțional, chiar și după primirea golurilor, având multe ocazii de a înscrie, dar, cum se zice deseori "mingea nu a vrut să intre în poartă".
Portugalia cu un cap de afiș emblematic, Ronaldo, dar, de fapt, cu mulți jucători cunoscuți, a avut o așezare și mișcare în teren cu voința și hotărârea celui ce vrea să câștige. Mai am timp în următoarele zile să scriu despre componenții echipei Portugaliei, așa că deocamdată o să-i numesc pe aceia pe care i-am remarcat. Pentru început cel care a adus victoria prin două goluri incontestabil de frumoase, Bruno Fernandes, care în minutul 54 înscrie de la distanță, din afară careului (nu comentez bucuria lui Ronaldo căruia mingea nu i-a atins niciun fir de par, dar nicidecum să devieze mingea lui Fernandes!), și în minutul 93 execută penalty-ul care practic închide meciul, apoi Joao Felix, Ruben Neves, Joao Cancelo, Pepe, Ruben Dias și, așa de coloratură, Ronaldo.
Și totuși echipa Uruguayului a luptat până la fluierul final din minutul 101. Providența nu a vrut să ajute echipa Uruguayului și acum au nevoie de o victorie cu Ghana și de un mic ajutor de la Portugalia pentru calificarea în optimi.
Vom vedea!
Rezultate:
Camerun - Serbia 3-3 (3-1)
Ghana - Coreea de Sud 3-2 (2-0)
Brazilia - Elveția 1-0 (0-0)
Portugalia - Uruguay 2-0 (0-0)