07.12.2022
Motto: "E adevărat că puțina morală pe care o știu, am învățat-o pe terenurile de fotbal și pe scenele de teatru care au rămas adevăratele mele universități... Am învățat repede că o minge nu va veni niciodată de acolo de unde vă așteptați." (Albert Camus, albert-camus-et-le-foot-ce-que-je-sais-de-la-morale-cest-aufootball-que-je-le-dois)

Duminică, 4 decembrie 2022. A cincisprezecea zi


A doua zi a optimilor, e o altă zi, un altfel de fotbal, alte steaguri, alte galerii (cred că mai agresiv-gălăgioase), alte vedete.

Anglia - Senegal 3-0, s-a jucat pe Ali Bayt Stadium.

În 1966 Anglia câștiga, acasă pe Wembley (vechiul Wembley), titlul suprem la Campionatului Mondial de Fotbal desfășurat în Anglia.

Stadionul Wembley, 1966

Bobby Moore ridicând victorios Cupa Jules Rimet (Finala Anglia - Germania 4-2) (standard.co.uk/england-1966-world-cup-win-best-photos-wembley-victory)

Regina Elisabeth II îi înmânează cupa lui Bobby Moore (wikimedia.org/The_Queen_presents_the_1966_World_Cup_to_England_Captain,_Bobby_Moore)

După 56 de ani, echipa Angliei își dorește să reediteze succesul, și aș spune că pe bună dreptate, văzând cum joacă, respectiv pasele directe și sigure ale lui Foden, șuturile în forță ale lui Kane, Henderson, Sake, impreciziile, uneori norocoase, ale lui Maguire, goluri ca și făcute, salvate de portarul Pickford, viteza de joc impresionantă a lui Walker. O echipă solidă. Trebuie să mărturisesc că speram într-o replică puternică a Senegalului. De ce? Pentru că unii dintre jucătorii echipei fac parte din echipe importante ale campionatelor europene, gen Premier League sau Bundesliga, jucători ca Edouard Mendy, Diallo, Koulibaly. Antrenorul secund al Senegalului, a cărui declarație nu mai știu unde am citit-o, credea într-o posibilă surpriză, căci ce puteai să gândești în locul lui. Camerun învinsese Brazilia, Tunisia învinsese Franța, deci putea urma un rezultat mare al echipei Senegal. Dar nu a fost așa! Mulți jucători talentați, dar care joacă mai mult pe cont propriu decât în echipă, joacă dezorganizat. Cred că le lipsește un antrenor cu concept de joc.

Franța - Polonia 3-1. Franța a strălucit prin Mbappe, Giroud, Dembele, Griezman sau Thuram, care au ocupat practic tot terenul, fără să mai lase loc de replică Poloniei - o replică mult așteptată. Speram că Polonia nu poate fi numai Lewandowski, mai ales că nu cu mult timp în urmă era o echipă cu un stil aparte de fotbal. Am văzut însă, ca și în meciul cu Argentina, o umbră a ceea ce fusese Polonia. Da, Lewandowski a dat un gol, dar fără consecințe și asupra scorului, și asupra aprecierii față de joc în ansamblul său.

Dacă Franța a demonstrat, ceea ce nu mai era de fapt de demonstrat, anume că are pretenții de a ajunge campioană mondială, iar Anglia a arătat de ce fotbalul din campionatul intern, Premier League, este considerat ca cel mai bun din lume. Avem așadar siguranța că sfertul în care se vor înfrunta va fi o dispută de mare nivel fotbalistic, atât individual, cât și colectiv. Mai ales că între aceste două echipe naționale nu s-au mai disputat jocuri cu miză - în campionate europene (ultimul acum zece ani) sau mondiale (meciul din CM 1982) -, de multă vreme. Din statistici, favorită este Franța. De data asta, nu mă iau după statistici. Aștept cu răbdare să vedem ce ne arată meciul Franța vs. Anglia. Cred că bătrânul leu a lenevit cam mult pe gazonul stadioanelor. Teoretic merită și leul britanic un premiu.

Luni, 5 decembrie 2022. A șaisprezecea zi


Japonia - Croația 1-1 - se califică Croația la penaltiuri.
Or fi croații vicecampioni mondiali, dar așa ca dreptate divină, cred că meritau să meargă mai departe japonezii. Oricum pe oricare dintre cele două echipe, Croația sau Japonia, o va elimina Brazilia. Recunosc, m-am exprimat brutal, dar așa se conturează jocurile.

Japonia a arătat la acest campionat mondial ca o echipă închegată, rapidă, cu un joc bine desenat, cu jucători de valoare. Au marcat în minutul 43, și lipsa de șansă, i-a făcut ca în minutul 55 să fie egalați. Mi-a fost clar că va fi un meci de uzură, pe care cei mai obișnuiți cu astfel de situații îl vor împinge către prelungiri și apoi către loviturile de la unsprezece metri. Și la acele lovituri era aproape imposibil să nu câștige Croația. Și-a spus cuvântul experiența!

Brazilia - Coreea de Sud 4-1
Comentatorul meciului transmis la TVR1 spunea că "revenirea lui Neymar jr a fost o problemă națională" în Brazilia. Poate că așa a fost, căci este evident că Brazilia cu Neymar în teren joacă acel extraordinar fotbal, încântător, adesea incredibil, supranatural. Fotbaliștii crescuți pe plaje și apoi în cluburile lor din Brazilia au învățat cum să facă ca mingea să se miște și să se ducă acolo unde vor ei. După ce Vinicius Junior a dat semnalul în minutul 7, înscriind dintr-o pasă a lui Neymar, s-a dezlănțuit caruselul sambei braziliene. Imaginile primei reprize a acestui meci vorbesc cel mai bine, pentru că nu poți să descrii în cuvinte acest dans brazilian cu mingea de fotbal.

 *
Sunt foarte mirat de meciul pierdut de Spania, în urma căruia s-a calificat Marocul.
Urmează Portugalia vs Elveția, și mai vedem.

Pe curând!

Rezultate:
Anglia - Senegal 3-0 (2-0)
Franța - Polonia 3-1 (1-0)
Croația - Japonia 1-1 (0-1) și 3-1 la penaltiuri
Brazilia - Coreea de Sud 4-1 (4-0)

0 comentarii

Publicitate

Sus