08.12.2022
Motto: "E adevărat că puțina morală pe care o știu, am învățat-o pe terenurile de fotbal și pe scenele de teatru care au rămas adevăratele mele universități... Am învățat repede că o minge nu va veni niciodată de acolo de unde vă așteptați." (Albert Camus, albert-camus-et-le-foot-ce-que-je-sais-de-la-morale-cest-aufootball-que-je-le-dois)

Marți, 6 decembrie 2022. A șaptesprezecea zi

Aseară încheiam micul meu articol, din seria celor despre CM Qatar 2022, cu aceste vorbe:
"Sunt foarte mirat de meciul pierdut de Spania, în urma căruia s-a calificat Marocul.
Urmează Portugalia vs Elveția, și mai vedem."


Maroc - Spania 0-0 (se califică Maroc după loviturile de la 11 metri)
Antrenorul Spaniei, Luis Enrique Martínez García (despre care scriam acum câteva zile că dansa ca un mic cangur de bucurie la un gol al echipei sale), a avut pe tot parcursul meciului cu Marocul o expresie de mirare tristă, de parcă urmărea fragmente din trama tragică a filmelor compatriotului său, regizorul Pedro Almodóvar.
Recunosc că nu prea îmi spunea multe numele antrenorului echipei Maroc, Walid Regragui. Aflu din presa sportivă, online, că este antrenor al naționalei Maroc din vara lui 2022. Ce "vrăji" a făcut, ce i-a învățat pe fotbaliștii săi, nu știu și nici nu cred că o să aflăm curând. Cert este că i-a învățat să joace fotbal cu spaniolii de la egal la egal, și astfel i-a ținut încurcați 124 minute și apoi... a urmat INCREDIBILUL! 3-0 la loviturile de la 11 metri. Sarabia, Soler și Busquets ratează, în timp ce Sabiri, Ziyech și Hakimi marchează!


Să nu uităm că anterior aceiași echipă a trimis acasă Canada și, mai ales, Belgia, una dintre favorite. Echipa Marocului a învins Belgia cu 2-0 și acel meci a fost urmat de un mare scandal în centrul Bruxelles-ului, unde după manifestarea de bucurie a suporterilor marocani, locuitori ai orașului, s-a ajuns la lupte de stradă, incendieri de mașini și intervenția poliției (detalii aici). Sper că de data asta totul a fost mult mai pașnic.

Portugalia - Elveția 6-1
Și acest meci a avut un ceva INCREDIBIL. După un 2-0 la pauză pentru portughezi, urmare a golurilor marcate de cvasi-debutantul Goncalo Ramos și de Pepe, "veteranul" echipei (39 de ani!), nu credea nimeni ca totul va arăta atât de întunecat pentru elvețieni. Repriza a doua are cam același curs, Elvețienii sunt înghesuiți în propriul careu și în minutul 51, același Ramos trimite mingea în poarta apărată de Sommer, 3-0. Apoi, patru minute mai târziu, va înscrie Guerreiro, și este 4-0 pentru Portugalia.
Minutul 58, elvețianul Akanji, aduce echipei sale golul de onoare și este 4-1. Timp de nouă minute scorul pare că va rămâne așa, dar apoi același Ramos înscrie cel de al treilea gol al său, justificând alegerea lui Fernando Santos de a-l ține pe bancă pe Ronaldo și de a-l titulariza pentru prima dată. Este deja 5-1.
În minutul 74 se aude un vuiet al galeriei portugheze, un fel de oftat de ușurare; este momentul intrării în joc a lui Ronaldo, căpitanul de drept al echipei (care a fost cerut insistent de scandările galeriei). Deși, este o impresie personală, mingea nu prea va ajunge la Ronaldo, el va juca pentru echipă, sigur că și pentru el, încercând să dea golul mult dorit. Reușește să înscrie, dar golul este anulat pentru ofsaid. Dar va mai exista un gol, cel care va pune capăt acestei drame a echipei Elveției, venit în minutul 92, din piciorul lui Leao. 6-1.

A fost o zi a nedumeririi. Maroc merge în sferturi și va întâlni Portugalia, care, recunosc, mă așteptam să câștige, dar care a avut în față o echipă a Elveției de nerecunoscut. Sau poate am văzut o echipă a Portugaliei foarte puternică. Nu știu să aleg!

Simt nevoia să mai adaug câteva cuvinte despre echipa Coreei de Sud care a luptat cu o mare echipă a Braziliei până la ultima picătură de energie (iar la final păreau că sunt gata să mai joace încă mult timp!) și merită aplauze și felicitări. Este un exemplu de dăruire și ambiție, știind că au șanse foarte mici, după acel nimicitor 4-0 al brazilienilor din prima repriză, dar au jucat cu mândria că ei sunt parte din echipa națională a țării lor, și chiar au și înscris un gol frumos, în minutul 76 prin Seung-Ho Paik. Bravo lor!

Rezultate:
Maroc - Spania 0-0 și 3-0 la penaltiuri
Portugalia - Elveția 6-1 (2-0)

După două zile de pauză urmează sferturile de finală, care încep vineri, 9 decembrie 2022, cu primele meciuri: Croația - Brazilia și Olanda - Argentina. Europa vs. America de Sud.
Întrebarea este: Îi vom vedea sau nu pe Messi și pe Neymar față în față în semifinală?

 Apoi sîmbătă, 10 decembrie 2022, Maroc - Portugalia și Franța - Anglia.

Pe curând!

0 comentarii

Publicitate

Sus