Motto: "E adevărat că puțina morală pe care o știu, am învățat-o pe terenurile de fotbal și pe scenele de teatru care au rămas adevăratele mele universități... Am învățat repede că o minge nu va veni niciodată de acolo de unde vă așteptați." (Albert Camus, albert-camus-et-le-foot-ce-que-je-sais-de-la-morale-cest-aufootball-que-je-le-dois)
Înainte de orice voi cita din revista Goal (aici) un articol al ziaristului britanic Mark Doyle din 10 decembrie 2022 despre Gheorghe Hagi ce poartă titlul: The Maradona of the Carpathians and the last of the true No.10s - sunt sigur că nu e nevoie de traducere când se face o astfel de alăturare de nume. Din 1994, când "a fost cel mai bun" și până azi, Hagi nu prea a mai avut înlocuitor ca numărul 10, nu numai în România, ci oriunde ai căuta. Așa că pare plauzibil ce scrie acest domn ziarist.
Să încep însă cu prima zi a sferturilor.
Vineri, 9 decembrie 2022. A optsprezecea zi
Croația - Brazilia 1-1 (4-2 la penaltiuri)
Croația, care, by the way, nu e oricine, ci este vicecampioană mondială, nu mai are strălucirea de acum patru-cinci ani, dar a rămas cu acel spirit de luptă caracteristic vecinilor de la sud de Dunăre. S-a întâmplat ce s-a întâmplat pentru că brazilienii nu i-au luat în serios pe croați... Două reprize brazilienii s-au jucat cu norocul arătând acel fotbal atât de "frumos", pe care multă lume îl place, susținuți de o galerie "frumoasă", sonoră, mișcătoare, dansând fără oprire - iar uneori dansul îl vedeam și pe teren, contra unui fotbal aspru, bine, foarte bine gândit ca să câștige. Neymar și-a arătat valoarea de-a ]lungul meciului, iar în minutul 106 a înscris cum numai el putea să înscrie, reușind să-l învingă pe portarul croat Livakovic, ce părea de netrecut. Delirul bucuriei braziliene nu a durat mult. Doisprezece minute mai târziu, la cinci minute de potențialul final al meciului, Petkovic, un munte de om de 1,98 m, cu un corp atletic aduce egalarea cu un șut tras cu piciorul stâng, ce a arătat de parcă a lovit cu un baros. Cum a reușit? Așa reușesc luptătorii hotărâți.
În afară de goluri, despre cele două reprize de prelungiri nu sunt prea multe de spus, dar pentru că egalitatea la goluri înscrise s-a menținut la sfârșitul celor două reprize suplimentare, s-a ajuns la, de-acum obișnuitele pentru acest Qatar 2022, lovituri de la unsprezece metri. Era de așteptat ca magicienii acestui joc, căci magia fotbalului o învață copii fiind brazilienii, pe plaje sau pe străzile din cartierele sărace, să câștige meciul la aceste lovituri! Dar, Rodrygo și cel mai grav, Marquinos, ratează - lovitul barei porții și nu în plasa acesteia, tot ratare se numește -, croații nu ratează nici o lovitură, și așa se încheie, aproape rușinos, drumul Braziliei la CM Qatar 2022. Nu mai contează că multă lume, nu numai brazilienii, îi vedeau în finală, ba chiar câștigători ai cupei, deja asta este basm.
Sper să nu se înțeleagă că vreau să știrbesc meritele Croației. Nicidecum. Mă bucur că o echipă, dintr-o țară mică (care ne-au suflat locul știți voi unde... no comment!), din această parte a lumii ajunge în semifinale, și nu sunt sigur că argentinienii îi vor învinge ușor!
Olanda-Argentina 2-2 (3-4 la penaltiuri)
Sunt un profan în ale felului în care trebuie să joace o echipă ca să câștige, dar îmi place când terenul de joc devine o scenă pe care vedem un spectacol, în care urmărești dansul jucătorilor, individual sau în ansamblul lor, în care relația adversarilor este ca într-un balet modern, un West Side Story, în care apare și antrenorul (i.e. regizorul Steven Spielberg pentru filmul său din 2021), unul este mai "mușchiulos", și se mișcă mai fără farmec, altul este mai agil, se mișcă cu fantezie, și în plus îl are pe Lionel Messi. Poate că acel 2-2 de la finalul celor 120 de minute vorbea despre realitatea din teren în acele momente, poate că era rezultatul care îl meritau cele două formații. Poate, dar... Au fost mai întâi cele două goluri ale Argentinei - unul înscris de Molina, dintr-o pasă de geniu fotbalistic dată de Messi, apoi execuția aceluiași Messi, din penalty, care l-a împietrit pe portarul olandez Noppert, apoi cele două goluri ale Olandei înscrise prin "uriașul" Wout Weghorst, mai întâi cu un șut-rachetă de la distanță în minutul 83, când jocul părea închis, și al doilea în prelungirile (min 90+11), prelungite timp de 13 minute de arbitrul spaniol Antonio Mateu, dintr-o lovitură liberă executată în mod neașteptat de Koopmeiners, cu multă șiretenie, la firul ierbii, ajunsă la același Weghorst care finalizează.
După ce reprizele de prelungire s-au încheiat cu același scor de 2-2, au urmat loviturile de departajare. Argentinienii, foarte hotărâți și bine pregătiți, au înscris de patru ori prin Messi, Paredes, Montiel și Lautaro Martinez, dar au și ratat o dată. Dar olandezii care au ratat de două ori și Argentina merge în semifinale.
Evident că, văzând Argentina, mi-am amintit că în urmă cu 28 de ani, la CM 1994 din SUA, România învingea Argentina cu 3-2, cu Hagi și Ilie Dumitrescu în teren și cu Maradona suspendat, fiind "in disgrace" după un test pozitiv pentru consum de droguri.
Sîmbătă, 10 decembrie 2022. A nouăsprezecea zi
Maroc-Portugalia 1-0
La ora la care scriu, toată lumea știe rezultatele, știe că Maroc a eliminat cu un simplu 1-0 Portugalia, și l-a văzut pe Ronaldo, acest mare jucător aflat la, probabil, ultima sa participare în calitate de jucător la un Campionat Mondial, mergând spre cabine cu capul plecat și plângând. Berberii marocani, fără să facă vrăjile pentru care sunt renumiți, au învins una dintre favoritele la câștigarea acestui Campionat Mondial, demonstrând că cea mai mică ignorare a adversarului poate să-ți fie fatală. Am citit despre berberi, mi se pare o lume fascinantă, misterioasă, plină de frumuseți naturale, dar și de artă (aici și aici)
Și în plus câteva imagini din Maroc realizate de arhitecta Livia Vișănescu:
Chapeau bas, Maroc, pentru această victorie contra Portugaliei, victorie care a răsturnat multe pronosticuri!
Anglia - Franța 1-2
A fost un meci frumos, dinamic, s-a jucat în viteză, într-un crescendo sufocant. Dar...
Harry Kane în minutul 84 a închis meciul printr-o ratare a unei lovituri de la unsprezece metri. Să fiu bine înțeles! Nu sunt un fan al Angliei, dar aș fi vrut ca această echipă să câștige și să ajungă, măcar în semifinale, dacă nu în finală. Nu pot să vă spun de ce! În meciurile din Qatar, cu excepția celui cu SUA, mi s-a părut o echipă solidă, care știe ce vrea și al cărei joc se lega. Și în plus din 1966 nu au mai ajuns în vârful Campionatului Mondial.
Dar principalul motiv pentru care îi susțineam era pentru că promiseseră că vor înfia o pisică qatareză, pe care au botezat-o "Dave" dacă vor câștiga Campionatul Mondial. Am aflat însă că, și dacă nu au câștigat, Dave va ajunge, după patru luni de carantină veterinară la jucătorii Kyle Walker și John Stones de la Manchester City.
Rezultate:
Croația - Brazilia 1-1 (0-0; 0-0; 0-1) și 4-2 la penaltiuri.
Olanda-Argentina 2-2 (0-1) (3-4 la penaltiuri)
Maroc-Portugalia 1-0 (1-0)
Anglia - Franța 1-2 (0-1)
Urmează semifinalele:
Croația - Argentina: 13 decembrie 2022
Maroc - Franța: 14 decembrie 2022
Să vedem cui îi poartă noroc ziua de 13!
Pe curând!