10.08.2006
Este vacanţă, vreme de preocupări estivale... Şi totuşi, dacă eşti interesat, poate chiar dependent de cultură, în afara cărţilor care nu iau vacanţă niciodată, începi să te gândeşti cam ce îţi rezervă stagiunea ce urmează. În România ne intrată încă în Uniunea Europeană sistemul anunţării programelor stagiunilor cel puţin cu un an înainte nu este "la modă". Bugetele devin cunoscute în ultimul moment, programele de asemenea, iar posibilităţile noastre de a ne compara cu ţări cu o viaţă muzicală de elită rămân relativ reduse.

În acest context, deocamdată fără a avea certitudinea tuturor reperelor, am aflat de la directorul artistic al Formaţiilor Muzicale Radio, Nicolae Costin care este structura stagiunii de toamnă găzduită de Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii, care promite publicului nu mai puţin de 40 de concerte din octombrie şi până la sfârşitul anului.

Deschiderea va avea loc în prima decadă a lunii octombrie atât pentru Orchestra de Cameră Radio într-un concert Mozart ce-i are în prim plan pe dirijorul Horia Andreescu şi pe pianistul Dan Grigore, cât şi pentru Orchestra Naţională Radio avându-l la pupitru pe prestigiosul Cristian Badea, dirijor român care nu a apărut de foarte mult timp pe podiumurile din ţară, care va gira interpretarea monumentalei Simfonii a IX-a de Mahler.

Ca de obicei, repertoriul acoperă o zonă istorică foarte largă, din secolul al XVIII-lea până la contemporani şi marchează aniversările muzicale ale anului. Dacă Mozart apare din plin în acest concerte - sub genericul Festivalului Mozart 250 se vor mai cânta în această toamnă Simfoniile nr. 29, 35, 39, concerte pentru vioară, flaut, pian, lucrări vocal-simfonice precum motetul Exultate, Jubilate, Misa Încoronării şi Recviemul -, poate mai puţin ştiu că în 2006 au fost marcaţi şi 150 de ani de la moartea lui Robert Schumann, sub acest generic la Sala Radio fiind programate un concert de concerte şi un recital susţinute de trei tineri tineri muzicieni reprezentativi ai scenei româneşti, cu active cariere naţionale şi internaţionale – Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma. În mod clar, reperul cel mai interesant este concertul dirijat de Tiberiu Soare cu Orchestra de Cameră Radio, având în program cele trei concerte de Schumann - pentru vioară, pentru pian şi pentru violoncel.

Aşa cum am remarcat şi în anii trecuţi, muzica clasică de mare popularitate nu lipseşte din programul orchestrelor radio, publicul ascultând se pare cu mare plăcere de oricâte ori simfonii de Beethoven, Rachmaninov, Şostakovici, Berlioz, marile concerte instrumentale romantice – Dvorak, Brahms, Wieniawski – sau piese simfonice binecunoscute ca Valsul şi Suita Daphnis şi Chloe de Ravel, Preludiile de Liszt, Tablouri dintr-o expoziţie de Mussorgski etc. Repertoriul vocal-simfonice, care nu lipseşte de pe scena Sălii Radio este reprezentat în această toamnă de Stabat Mater de Haydn, concert în care este implicat, în mod evident, şi Corul Radio.

În categoria "rarităţilor" se găsesc în această toamnă lucrări româneşti de Myriam Marbe, Valentin Gheorghiu şi George Balint, dar şi reconstituirea Concertului pentru vioară şi pian de Mozart, momente semnificative din Tetralogia de Wagner şi creaţii din muzica japoneză sau chineză. Dacă gazdele se pot mândri cu o serie de dirijori şi solişti remarcabili din care am amintit deja numele lui Horia Andreescu şi Alexandru Tomescu, printre invitaţi se vor găsi alături de Christian Badea dirijorii Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, pianiştii Naum Grubert, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Horia Mihail, violoniştii Florin Paul, Florin Ionescu-Galaţi, Sha, violonceliştii Olga Mănescu, Răzvan Suma şi nu numai.

Din programul ce priveşte celelalte formaţii amintim o interesantă stagiune a Big-Band-ului Radio, ce va cuprinde creaţii semnate de mari muzicieni români de gen precum Johnny Răducanu, Marius Popp, Cătălin Târcolea sau Adrian Enescu, cu concerte programate în ultima zi de luni a fiecărei luni din această toamnă, concerte transmise în direct de Radio România Cultural.
(acest articol a aparut si in Adevarul literar si artistic)

0 comentarii

Publicitate

Sus