Jurga Vile, Lina Itagaki
Haiku siberian
Editura Frontiera, 2021
traducere de Alina Nucă / concept grafic: Sorina Vazelina
Haiku siberian
Editura Frontiera, 2021
traducere de Alina Nucă / concept grafic: Sorina Vazelina
Citiți o cronică a acestei cărți aici.
***
Intro
Jurga Vilė (n. 1977) a studiat filologia franceză la Universitatea din Vilnius, apoi film și comunicare audiovizuală la Universitatea Sorbona III din Paris. De-a lungul timpului, a fost implicată în diverse proiecte culturale și a realizat traduceri din limbile franceză, engleză și spaniolă. Romanul grafic Haiku siberian a apărut în 2017 și a fost prima carte a autoarei. Distinsă cu numeroase premii, cartea a fost adaptată pentru teatru și urmează să fie transformată într-un film de animație.
Lina Itagaki (n. 1979) este ilustratoare și creatoare de benzi desenate din Lituania. A studiat limba japoneză la Universitatea din Tokio și are studii economice. Interesul pentru desen a determinat-o să urmeze cursurile de grafică de la Academia de Artă din Vilnius, pe care a absolvit-o în 2014. Haiku siberian a fost prima ei carte publicată și proiectul cu cel mai mare succes. Lina are în lucru și alte romane grafice, fiind în mod special atrasă de temele istorice.
*
Roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiat de 13 ani, împreună cu familia sa.
Vârsta: +10 ani, adulți, cărți fără vârstă.
Într-o dimineață din anul 1941, un sătuc lituanian este smuls din somn de sosirea intempestivă a armatei sovietice. Algis, un băiat de 13 ani, este deportat în Siberia împreună cu mama și sora sa. La plecare, reușește să ia de acasă un album de fotografii, câteva mere și pe gânsacul Martin. Este începutul unui haiku siberian - un jurnal poetic al exilului și al omeniei.
Cum primește Algis frigul, foamea și puricii? Cum supraviețuiește dorului de tată? Cum se îndrăgostește?
Inspirată de povestea adevărată a tatălui autoarei, Haiku siberian este jurnalul unei călătorii de suferință și, în același timp, de vindecare. Dincolo de jurnalul micului Algis, ne regăsim bunicii și istoria noastră recentă, care se poate vindeca doar prin neuitare.
Cartea Haiku siberian a obținut numeroase premii încă de la apariția sa, în 2017. În 2021 a câștigat prestigiosul Premiu de Literatură germană pentru Tineret (Deutscher Jugendliteraturpreis).
Fragment
Citiți o cronică a acestei cărți aici.