07.01.2023
Sinele reinventat.

O să mă opresc asupra ultimelor douăsprezece luni din viață cu subiectivismul tipic omului care trăiește din emoție. Întrezăresc, prin fisura lăsată de timp, un 2022 catalogat în numerologie drept un an al vibrației 6. Un an al echilibrului. Cu siguranță nu e o coincidență faptul că, pe plan personal, s-a conturat ca un an al reinventării sinelui, catapultat de adversar, până nu demult, în extremele ringului. După un final de 2021 în care universul a decis să reactiveze în mine o veche pasiune, scrisul, m-am trezit aruncată în ceea ce avea să se materializeze într-o fascinantă experiență: revenirea la viață a conștiinței sufletului. 2022 mi-a bătut la poartă cu multe dorințe înșirate pe prag. Teoretic, trebuia doar să întind mâna să apuc două-trei, să le frământ în aluatul existenței plămădindu-le în concret. Practic, am decis să nu (îmi) mai fac promisiuni, pe care ulterior să le încalc cu nevinovăția șarmantă și profund ipocrită a creștinului în fața tainei spovedaniei. M-am decojit foiță de foiță, aparență de aparență, scoțând la lumină o versiune autentică. Am scris, am ars, am iubit, am jucat tenis cu viața, experimentând un tie-break perpetuu, fără câștigător și învins. M-am lăsat trăită. M-am trăit.


Călător, la pas prin orașul comoară.

În mine citadina se înghesuie stoluri de trăiri, un amalgam de entuziasm, naivitate, maturitate, exuberanță, curiozitate. În orice urbe m-ar purta destinul și pașii, sunt călătorul aflat în eterna căutare a frumosului ce transcende aparențele. Iubesc balcoanele cochete, extensii ale unor impunătoare trupuri-clădire, ornate cu elemente arhitecturale mici dar de mare impact, porțile ferecate ce-ascund mistere și ecouri ale unor vieți din altă viață, micile statuete încununând fațade ce veghează cu loialitate orașul, spiritul ce arde în oamenii frumoși și generoși ce animă străzile. Am nutrit speranța că voi experimenta, ca în fiecare an, emoția și bucuria de-a mai bate o cărare prin lume, de-a încărca rola vieții cu instantanee pe care să le derulez de câte ori sufletul mi-o va cere. N-a fost să fie. Așa că mi-am reorientat nevoia de a recepta frumosul spre orașul în care trăiesc. Am bătut la pas un Cluj comoară adorat în studenție, dosit apoi în odăile mai rar deschise ale inimii. I-am redescoperit arhitectura ce împletește surprinzător de multe stiluri: gotic, renascentist, laic, baroc, eclectic, într-un contrast mai mult sau mai puțin armonios cu îndrăzneala clădirilor moderne. Am realizat cât dor am adunat și de cât de puțin a fost nevoie pentru a-l ostoi: doar să deschid ochii. Și să privesc! Mi-a dăruit și i-am dăruit emoție.
Palatul New York din Cluj
Fațade în Cluj

Ficțiuni Reale

Și da, nu pot să închei scurtul periplu prin 2022 fără să evidențiez cea mai specială relație a mea cu online-ul: Ficțiuni Reale. Nu cred în coincidențe. Era menit să sedimentăm relația în acest an al reinventării sinelui. Un superb exercițiu de imaginație, în care minte și inimă se joacă de-a emoția și-a cuvintele. Și care da, îți dezvoltă o dependență. Una garnisită cu generozitate, de care nu ai motive să-ți dorești să te dezici. Am cunoscut un grup inimos, în care energia mea s-a intersectat cu energiile unor oameni lumină. Recunoscătoare pentru că i-am cunoscut. Și MULȚUMESC! (nota LiterNet: citiți o selecție de texte aici)

Concluzia.

Nu există concluzie. Pentru că nu s-a terminat. Am mizat pe mine. Fără să câștig. Fără să pierd. Doar trăind. 2022 m-a învățat să nu mai măsor timpul în ani. Să-l măsor în stări, întâlniri, oameni, cuvinte, emoții. L-aș retrăi oricând. Și-n plus l-aș condimenta doar cu un mare Te iubesc. Rotund. Cald. Sincer. Te iubesc, 2022! Cu toate lipsurile și imperfecțiunile tale. Ți-ai câștigat locul în biblioteca sufletului meu, pe raftul cu biografia clipei. Ești printre anii pe care n-o să-i las în urmă. O să te iau la drum, în carnea mea, chezaș al trecerii printr-un AICI universal și-un Acum etern.

*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2022 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2022), pe adresa [email protected], până pe 25 ianuarie 2023. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2022. (Redacția LiterNet)

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus