17.01.2023
...asta n-are legătura cu ce zicea Buna, adică "Să-ți deie D-zote-ajungi"... de fapt urarea ar fi să devii cineva în lumea asta, să ai un rost și să-ți fie bine... mă refer aici strict la mulțumirea de sine, concept sau termen ignorat... cu bună știință sau poate că nu. Nimeni nu mai e mulțumit de el, de ce este, ce-a ajuns, de ce face, de cum arată, de cum pășește... realizările sunt undeva departe, intangibile și imposibile.

Anul 2022 a fost un cros, pentru mulți rezistență la propriu, o fugă chiar, din păcate. Cine își închipuia că o să revenim în bucla asta păcătoasă, tirada și triada nenorocită: pandemie, război, recesiune?... Ptiu, Ferească Sfântu'! Deschizi ușa înspre est și o trântești înapoi repede, asurzit de clinchetu' de metal rece și feros, ce-ți trece pe la ureche, la nord chiar scoți poarta din balamale să vina frații noștri, speriați de bombe... la propriu... o iei încetișor, la vest și te uiți umil după cortină, să vezi ce-ți rezervă viitorul, da' încă nu e gata pentru tine, nu ești pregătit, nu se trece... tura ailaltă... poate.

Prin urmare, am luat-o atunci înspre sud. Sudul cald, primitor și însorit. Pentru început Atena, un iunie senin, o revenire neașteptată dar foarte dorită... iubesc orașul acesta, mi-e tare drag, de fiecare dată revizitez muzeul, mă relaxez la terasa de pe Acropolis Museum, și-mi savurez cafeaua, contemplând priveliștea antică.


Seara avem show cu Gabriel Iglesias, comediant american de origine mexicană, un stand-up-er celebru, mai cunoscut aka Fluffy, băiatul meu e mare fan și foarte nerăbdător, așa că ne îndreptăm înspre Faliro Olympic. A doua zi, recuperăm la Release Athens Festival, unde am venit de fapt, să-l vedem pe Peter Murphy, frontman în legendara trupă Bauhaus... în deschidere, Deus, fantastici! În rest, dezamăgitor... da' nah, sunt adepta festivalurilor, deci așteptările sunt în fapt surprinzătoare...


Însă anul 2022 a debutat cu o frumoasă colaborare, datorată bunei mele colege și prietene Călina Langa. Împreună am avut onoarea să facem echipă pentru un proiect fabulos, conceput și inițiat de inegalabila creatoare Doina Levința, un artist extrem de incisiv și contemporan al creației românești. Mult așteptata expoziție Stilul Doina Levintza a fost susținută de Dressingz - Sustainable pre-owned luxury fashion și Huawei P50 Pro | P50 Pocket, iar exponatele de anvergură s-au întins în toate spațiile expoziționale ale ARCUB Gabroveni. Evenimentul a fost gândit ca o incursiune în universul creativ al artistei ce a excelat în toate domeniile abordate, scenografie, costume de teatru, film și televiziune, precum și în design vestimentar. Info despre eveniment aici.


Au urmat Premiile Gopo și TIFF, ambele fiind evenimente la care particip de peste 10 ani în calitate de colaborator. 10 pentru Film la TIFF este un program foarte drag mie și tind să cred că și datorită efortului personal, precum și cel al întregii echipe, cele 10 generații de actori propulsați în cinematografia românească... și nu numai, au cunoscut succesul ulterior. Prezentare 2022 aici.


Sfârșitul lui mai îl petrec la Iași, acreditată la RCW - Romanian Creative Week, unde timp de 3-4 zile am asistat la cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, în care designeri tineri și consacrați și-au prezentat colecțiile pe catwalk-ul Romanian Fashion Week. Am rămas extrem de plăcut surprinsă de artistul Lucian Broscățean ce și-a prezentat, în cadrul festivalului, atipica colecție Her Omens of Tempest and of Calm, colecție inspirată din scrierile lui James Joyce, în special de Ulise... un show total, ce a adus pe catwalk ținute remarcabile prin complexitate. Recomand interviul de aici. Mai multe detalii despre eveniment aici.


Iulie debutează cu o escapadă în sudul Italiei, mai întâi pe insula Ischia, unde lâncezim precum șopârlele la soare, apoi schimbăm coasta și ne activăm în Bari cu mici ieșiri precum la Monopoli, Polignano a Mare. Facem în așa fel încât să ajungem la ora cinei în piața din centrul vechi al orașului, unde Donna Carmella ne îmbie cu preparate autentice, la care putem savura un vin roșu pe măsură.

 
 
 

Final de august, e coasta Turciei, am ales-o anul acesta în detrimentul insulelor grecești, de care recunosc, îmi e un dor nebun.

1 decembrie ne ajunge la Salonic, o ieșire binevenită, un oraș primitor, unde am prins și un neașteptat concert, Jack Savoretti.

 

Datorită unei pasiuni mai vechi, anul acesta am avut privilegiul de a intra într-o comunitate absolut minunată și pe această cale, țin să le mulțumesc, Parfumaniacilor mei frumoși și deosebiți. Prietenii apar de unde nici nu te aștepți!

Sărbătorile, oriunde te-ai afla, ți le dorești petrecute acasă, împreună cu cei dragi. Ceea ce vă doresc și vouă...!

La cotitură e 2023...! La mulți ani!
Vă las cu feblețea mea...


*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2022 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2022), pe adresa [email protected], până pe 30 ianuarie 2023. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2022. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus