12.01.2023
62 de articole cu și despre fotografie au apărut în 2022 în deja clasicul Atelier de la LiterNet, în construcția din ce în ce mai definită, Povești din Turnul Babel.

Sper să fie o istorie altfel, care să nu aibă și finalul Turnului Babel din poveste - momentan pare OK, fotografi și fotografe din România, care mai stau sau nu în țară, arată fotografii minunate unor zeci de mii de privitori pe an și se povestesc sau se lasă povestiți.

Depărtări, stări, vise, senzații, imagini care intră în sufletul cititorului și care încearcă să definească un univers altfel greu de înmănuncheat și de adunat într-o fibră comună.

Îmi este foarte greu de spus ce mi-a plăcut mai mult dintre ce am văzut aici în 2022 - dar aș putea să printez niște imagini, să le pun în căciula rămasă de la Sărbători și să mă gândesc la ele.

Portretul robot al fotografului de la Turnul Babel este cam acesta: un suflet care este devorat de fotografie, preocupat de fotografie, apăsat de fotografie, și care face fotografie mai mult des decât rar - oricum, cineva care poartă ca un Sisif aparatul de fotografiat și îl folosește ca un creion pentru a ne arăta ce a simțit, mai mult decât ce a văzut.

Mulțumesc mult celor care au acceptat să vină aici și sper din tot sufletul că vor mai veni: Zsolt Simay, Vasile Dorolti, Daniela Urs, Ionuț Dipse, Ovidiu Ștefeligă, Alex Conu, Răzvan Neagoe, Louis Guermond, Dragoslav Seculici, Ionuț Petianu, Claudiu Bîrliba, Nicoleta Gabor, Cornel Hlupina, Claudiu Falub, Oliver Merce, Irina Drelciuc, Silviu Gheție, Marian Feraru,Cătălin Anastase, Dragoș Bărbulescu, Madi Mititelu, Bogdan Botofei, Tamas Vali, Oana Daian, Florin Șipoș, Ionuț Maga, Cosmin Gârleșteanu, Mircea Maieru, Alfredo Padron, George Ștefănescu, Ionuț Ignat, Dan Moruzan, Cornel Gingărașu, Gabi Mireanu, Ana Maria Prelipcean, Dan Stănilă, Marius Surleac, Marian Plaino, Claudiu Bârliba, Dan Filip, Ștefan Neagu, Mihai Ciama, Raluca Lupașcu, Elena Răceală, Iulian Ignat, Elena Simion, Adrian Mihoc, Gabriela Baci.

Le doresc tot norocul din lume și depărtări minunate, chef de lucru și imagini senzaționale să vedem de la ei și în anii care vin.

Bun, aș putea să arăt aici acum niște imagini făcute de Babeliști, dar ar trebui să fac o selecție, lucru imposibil pentru mine în această clipă - îmi plac toate articolele și toate portofoliile prezentate aici.

Așa că voi folosi prilejul pentru ca să fiu puțin măgar și să arăt și eu niște imagini din 2022, ca să nu ziceți că doar am stat pe margine - nu este neapărat un best of dar este o oglindă difuză a unui an aaa... interesant.

Deci la revedere 2022, bun venit 2023!

Vă aștept babeliștilor să continuăm țesătura complicată a unei introspecții în fotografia minunată românească (pot să spun asta sau e prea mult?)

Deci iată și ghiveciul meu de stări fotografice pe 2022, ca să nu ziceți că dorm liniștit.

Apăs și eu ca somnambulul pe declanșator.


































*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2022 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2022), pe adresa [email protected], până pe 25 ianuarie 2023. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2022. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus