14.09.2006
Ideea a pornit în urmă cu un an, într-o dimineaţă însorită de octombrie, când pianistul Horia Mihail, revenit în România după 10 ani de activitate în Statele Unite, a conştientizat faptul că trebuie să facă ceva pentru a atrage atenţia publicului românesc şi mai ales a tinerilor, către muzica clasică. De ce teatrul, artele vizuale, literatura au priză la tineri şi muzica clasică mai puţin? Este o întrebare pe care mi-am pus-o în repetate rânduri şi la care am găsit acelaşi răspuns cu Horia Mihail şi prietenii săi violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma – pe scurt Romanian Piano Trio – care pentru a face ceva în acest sens şi-au spus noi putem schimba această stare de fapt. Haideţi să facem un turneu. Şi nu oricum. În România, stabilit în detaliu cu un an înainte, de muzică clasică în sensul cel mai pur al cuvântului, cu finanţare din bani privaţi şi având drept mobil atragerea acelui public, cu precădere tânăr, care s-ar duce la concerte de muzică clasică, dar în primul rând nu ştie de ce şi în al doilea rând nu întotdeauna ştie unde şi când. Toţi trei cu vârste aflate în jurul cifrei 30, membrii Romanian Piano Trio consideră că sunt datori să prezinte acest fenomen celor care nu sunt încă familiarizaţi cu această muzică şi să contribuie, după puteri, la distrugerea barierei create între artişti şi public. Metodele sunt dintre cele mai neobişnuite pentru muzica clasică: de la vestimentaţia mai puţin conformistă, de la faptul că vor încuraja publicul să-i contacteze în pauze şi după concert şi până la lansarea unui blog după primul concert ce a avut loc în 14 septembrie la Braşov.

"Energia ce se crează în timpul unui concert de muzică de cameră este cu totul aparte, una dinamică, în continuă transformare. Tocmai această "conversaţie" ce se desfăşoară la un nivel subtil al inteligenţei şi al trăirii poate crea momente de înaltă ţinută artistică.", mărturiseşte Horia Mihail. "Trio-ul este o formaţie dinamică în care personalitaţile puternic individualizate ale celor trei instrumente oferă condiţii ideale de expresie pentru trei solişti. Fiecare dintre noi vine cu ideile şi trăirile sale, ceea ce ne uneşte este dorinţa de a atinge împreună acea stare de catharsis muzical.", declară Alexandru Tomescu. Violoncelistul Răzvan Suma declara: "fiecare dintre noi am cântat multe concerte ca solişti, aceasta fiind principala noastră carieră până acum. În momentul în care ne unim forţele pe scenă sunt convins că putem oferi publicului de trei ori mai multă energie şi sonorităţi pe care doar un trio omogen le poate exprima."

Dar să vedem despre ce este vorba, din 14 septembrie până în 14 decembrie, Romanian Piano Trio organizează şi în acelaşi timp este protagonistul MusicON, primul turneu de anvergură naţională al unei formaţii camerale, realizat exclusiv din fonduri private, cu puternica susţinere a mass-media. Cu ocazia turneului MusicOn va fi lansat şi primul compact disc al Romanian Piano Trio, produs de Humanitas Multimedia, ce va cuprinde lucrări de Mozart şi Schumann. De ce Schumann? Pentru că dintre aniversaţii anului 2006 la Mozart s-a gândit toată lumea, iar Şostakovici era probabil mai dificil de receptat de acel public nefamiliarizat cu muzica clasică pe care urnăreşte să-l atragă Romanian Piano Trio. În plus, Schumann a scris atât muzică de cameră care reuneşte toate cele trei instrumente, cât şi concerte cu orchestra pentru pian, violoncel şi respectiv vioară.

Membrii formaţiei camerale Romanian Piano Trio reprezintă o orientare mai rar întâlnită în rândul tinerilor români cu studii şi chiar cu o bogată activitate în străinătate: opţiunea pentru a reveni în ţară şi a valorifica aici experienţa câştigată în lume. "Suntem ferm convinşi că avem puterea şi datoria de a participa la eforturile comunităţii artistice de a revitaliza arta şi de a-i regenera rolul manifest. Acest lucru necesită energie, inventivitate şi speranţă. Ca muzicieni, putem, şi de fapt este imperios necesar să fim parte activă la problemele contemporane.", a declarat Horia Mihail.

Fiecare dintre concertele cuprinse în itinerarul muzical propus în 11 oraşe din ţară în colaborare cu Formaţiile Muzicale ale Societăţii Române de Radiodifuziune, Filarmonica Bacău, Filarmonica Braşov, Filarmonica Botoşani, Filarmonica Cluj-Napoca, Filarmonica "Marea Neagră" Constanţa, Filarmonica "Oltenia" Craiova, Filarmonica "Moldova" Iaşi, Filarmonica Oradea, Filarmonica Sibiu, Filarmonica Târgu Mureş, Filarmonica "Banatul" Timişoara. Din această înşiruire iată că devin evidente şi oraşele în care se desfăşoară concertele. Îmi fac datoria să vă recomand aceste concerte când Romanian Piano Trio va ajunge în oraşul dumneavoastră pentru că i-am ascultat pe fiecare în parte şi în formaţie şi vă asigur că nu veţi regreta.

Notă: Acest articol va apărea şi în Adevărul Literar şi Artistic, sâmbătă 16.09.2006.

0 comentarii

Publicitate

Sus