18.01.2023
... ăsta este cuvântul ce caracterizează anul 2022, ne'a mâncat mare parte din timp și ne'a adus cu picioarele pe pământ, ne'a făcut să conștientizăm lunga "vreme de pace și prosperitate" din Europa de după 1945 (cu o "scânteie" uriașă și nebăgată în seamă cum se cuvine... anume Războiul din Iugoslavia)!

În rest, și mai mica noastră "lume culturală", a rămas unde era, în colțul plin de păianjeni al societății românești!

Lipsa domnului Ion Caramitru a zguduit și trezit la realitate... lipsa de "cadre", lipsa oamenilor care să ia decizii, competenți, vizionari...; TNB, UNITER, FNT... s'au pomenit cu hățurile în mână, neștiind să mâne "căruța cu coviltir" numită Teatrul Românesc.
Ministerul Culturii și'a dat cu tesla în zona inghinală, încercând și nereușind să organizeze un concurs transparent pentru TNB
UNITER a organizat alegeri pentru președinte, asemeni congresului PCR cu un singur candidat, ales în unanimitate.
FNT a încercat o nouă perspectivă, deschisă prost cu președintele online de prin Japonia și închisă cu el absent, tot prin Japonia!
Cu consilii județene ce'au încercat să desființeze Teatre!
UNATC cu scandaluri de abuz sexual și lipsă de competență...!
Personal, mulțumesc Cerului, că în 2022 oamenii au venit la Teatru!

Retrospectiva anului 2022, din punctul meu de vedere, se încadrează asemeni ultimilor 20 ani, într'o inerție amorțită!

DAR, ce mi'aș dori eu, din spatele subiectivismului personal, pentru 2023:
Teatrele din Piatra Neamț, Constanța, Excelsior, Craiova, TN Timișoara (echipele lor) - și mai sunt câteva - să nu abandoneze, să nu se resemneze, sunt un exemplu, pentru mine cel puțin!
Cei ce luptă să'și păstreze locul de muncă și Teatrele deschise în orașele lor, să'și găsească puterea și anu' ăsta, și să "spargă" ușa la Ministerul Culturii și la UNITER ca să reamintească instituțiilor de mai sus că intră și chestia asta în atribuția lor, să'i ajute adică!
TNB, să aibă un director general ales în urma unui concurs oficial, transparent... dar probabil până dă firul ierbii, va fi numit Răzvan Dincă și lîngă el Demeter Andras.
Aud că PMB va organiza în februarie/martie 2023, concurs pentru toate teatrele din București care au interimari, sper să fie adevărat!
Îmi mai doresc ca nici un teatru din țara asta să nu mai facă angajări fără concurs!
Ar fi frumos ca la bugetul pe care'l are, TNB să aducă un regizor din top 10 Europa,
Măcar un "Boroghină" la vreun teatru pe undeva, să ne mai scoată în lume. Sau măcar un work'shop unde să "vândă" secretele lui directorilor de teatre.
mi'aș dori ca secretariatele literare din teatre să citească și altceva decât citesc din dramaturgia universală... poate în felul ăsta mai asezonăm repertoriile (că vedem aceleași titluri, odată la câțiva ani, în cel puțin două-trei teatre în același timp, în același oraș)
UNITERu, să facă în așa fel încât să dea drumul lucrărilor pentru "Azilul Actorilor" pe terenul primit acum treizeci de ani de la statul român, și dacă nu sunt în stare, să s'apuce de altceva; sunt mulți actori, mari actori, ce'au sfârșit în condiții greu de imaginat, și din respect pentru ei și pentru Teatru, greu de povestit public!
UNATC, să nu uite că este primul responsabil de viitorul Teatrului și Filmului românesc, poate reușesc cumva: mai multă decență!
FNT să continue pe drumul ăsta, mie mi'a plăcut!
să se introducă în programa UNATC un modul în care studenții să'nvețe să'și negocieze viitorul și onorariile!

În rest s'auzim de bine și BAFTĂ, tuturor! Un an 2023 inspirat vă doresc!


*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2022 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2022), pe adresa [email protected], până pe 30 ianuarie 2023. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2022. (Redacția LiterNet)

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus