01.02.2023
Editura Storia Books
Marissa Meyer
Heartless
Editura Storia Books, 2022

traducere din limba engleză de Simona Ștefana Stoica


***
Intro
Marissa Meyer locuiește în apropiere de Tacoma, Washington, cu soțul ei și cele două fiice ale lor. Este cunoscută mai ales pentru seria Cronicile lunare, trilogia Renegades și romanele Heartless și Instant Karma. O admiratoare înfocată a seriei manga Sailor Moon și a serialului Firefly, Marissa și-a dat seama că vrea să fie o autoare de îndată ce a descoperit că există un astfel de job. Printre primele ei cuvinte s-au numărat "poveste", "baie" și "prăjitură". Este gazda podcast-ului The Happy Writer. Pentru mai multe informații, vă invităm să-i citiți blogul și să o urmăriți pe Instagram (@marissameyerauthor).
*
Cu mult înainte ca Alice să cadă într-o gaură de iepure...
Și înainte ca trandafirii să fie vopsiți în roșu...
Regina de Cupă a fost doar o fată îndrăgostită pentru prima oară.

Catherine Pinkerton are o singură dorință: să deschidă cea mai minunată patiserie din Regatul Cupelor. Dar, potrivit mamei sale, un astfel de vis este de neconceput pentru tânăra care ar putea fi următoarea regină.

Lucrurile se complică atunci când Catherine îl întâlnește pe Jest, chipeșul și misteriosul joker de la curte, care îi face inima să bată mai tare cu o singură privire. Cu riscul de a-l ofensa pe Regele de Cupă și de a-și mânia părinții, Cath este hotărâtă să-și schimbe destinul și să-și asculte inima.

Însă într-un tărâm care abundă în magie, nebunie și monștri, soarta are alte planuri...
*
"Marissa Meyer urmărește ascensiunea Reginei de Cupă de la o tânără plină de speranță, care visează să-și deschidă propria patiserie, la o femeie împovărată de durere și cu instincte ucigașe." (People Magazine)
"Heartless îi va face pe cititori să rânjească precum Cheshire" (Common Sense Meda)
"Lumea fantasy creată de Marissa Meyer este spectaculoasă, impresionantă și extrem de minuțios construită." (Publishers Weekly)
"Cel mai bun roman fantasy al autoarei. Mayer a țesut întunericul și lumina, soarta și liberul arbitru, iubirea și ura într-o poveste imposibil de uitat, care urmărește transformarea Reginei de Cupă dintr-o tânără care visa la dragoste adevărată și libertate la o femeie nebună și nemiloasă, cunoscută îndeosebi pentru celebra replică Tăiați-i capul! Un roman must-read!" (School Library Journal)

Fragment
Capitolul 1

Trei tarte delicioase cu lămâie străluceau sub privirea lui Catherine. Și-a întins mâinile înfășurate în prosoape în cuptor, ignorând căldura care i-a învăluit brațele și i s-a lipit de obraji, și a ridicat tava de pe vatră. Umplutura tartelor, aurie ca razele soarelui, a tremurat, ca și cum ar fi bucuroasă să fie eliberată din camera de piatră.

Cath ținea tava cu respectul pe care cineva l-ar rezerva coroanei regelui. A refuzat să-și desprindă ochii de pe tarte în timp ce traversa cu pași mici podeaua bucătăriei, până când marginea tăvii a aterizat pe masa patiserului cu o bufnitură satisfăcătoare. Tartele s-au clătinat pentru încă o clipă înainte de a rămâne perfect nemișcate, impecabile și lucioase.

Lăsând deoparte prosoapele, a ales câteva dintre cojile de lămâie curbate și pudrate cu zahăr așezate pe un pergament și le-a aranjat ca niște trandafiri înfloriți pe tarte, punând fiecare fâșie în centrul în continuare cald. Aromele de citrice dulci și crustă pufoasă îi gâdilau nările.

S-a dat înapoi pentru a-și admira munca.

Tartele îi ocupaseră întreaga dimineață. Cinci ore de cântărit untul, zahărul și făina, de amestecat, frământat și rulat aluatul, de bătut cu telul, fiert la foc mic și strecurat gălbenușurile și zeama de lămâie până când au fost dense, cremoase și de culoarea piciorului cocoșului. Glazurase crusta și ondulase marginile ca să arate precum un șervețel de dantelă. Fiersese și zaharisise fâșiile delicate de coajă de lămâie și măcinase cristalele de zahăr într-o pudră fină pentru decor. Deși o mâncau degetele să curețe acum marginile tartelor, s-a abținut. Mai întâi trebuiau să se răcorească, altfel zahărul de deasupra s-ar topi într-un mod cu totul neatractiv.

Aceste tarte cuprindeau toate lucrurile pe care le învățase din cărțile de rețete rupte și zdrențuite aflate pe raftul bucătăriei. Nu era niciun moment grăbit, nicio atingere neglijentă, niciun ingredient de calitate inferioară în acele vase mici de copt, cu marginile ondulate. Fusese meticuloasă la fiecare pas. Își pusese la copt propria inimă odată cu acele tarte.

A zăbovit cu inspecția, ochii ei scrutând fiecare centimetru, fiecare curbă a crustei, fiecare suprafață lucioasă.

În cele din urmă, și-a îngăduit un zâmbet.

În fața ei se aflau trei tarte cu lămâie perfecte și fiecare locuitor din Regatul Cupelor - de la păsările dodo la regele însuși - va trebui să recunoască faptul că era cel mai bun patiser din regat. Până și propria mamă va fi obligată să admită că așa era.

Scăpată de griji, a sărit pe vârfuri și a țipat în pumnii încleștați.
- Voi sunteți marea mea realizare, a proclamat ea, întinzându-și larg brațele peste tarte, de parcă le-ar fi oferit rangul de cavaler. Acum vă poftesc să mergeți în lume cu nemaipomenita voastră aromă de lămâie și să aduceți zâmbete pe fiecare gură pe care o onorați cu prezența voastră!
- Vorbești din nou cu mâncarea, lady Catherine?
- Ah-ah, dar nu orice fel de mâncare, Cheshire! A ridicat un deget fără să arunce o privire înapoi.
- Permite-mi să îți prezint cele mai minunate tarte cu lămâie care au fost pregătite vreodată în marele Regat al Cupelor!

O coadă dungată s-a ondulat în jurul umărului ei drept, iar un cap blănos și cu mustăți a apărut lângă cel stâng. Cheshire a tors gânditor, sunetul vibrându-i în jos pe șira spinării.
- Uluitor, a spus el, pe tonul acela care o făcea mereu pe Cath să se întrebe dacă își bate joc de ea. Dar unde este peștele? Cath a savurat cristalele de zahăr lipite de degete și a clătinat din cap.
- Fără pește.
- Fără pește? Atunci care mai e scopul?
- Scopul este perfecțiunea.

De fiecare dată când se gândea la asta, simțea un fior amețitor în stomac.

Cheshire a dispărut de pe umerii ei și a reapărut pe masa de gătit, cu o labă cu gheare întinsă deasupra tartelor. Cath a sărit înainte ca să-l alunge.
- Nici să nu îndrăznești! Sunt pentru petrecerea regelui, prostuțule!

Mustățile lui Cheshire au zvâcnit.
- Regele? Iar el?

Picioarele taburetului au scârțâit pe podea cât Cath l-a tras mai aproape de masă și s-a cocoțat pe scaun.
- M-am gândit să păstrez una pentru el, iar celelalte pot fi servite la masa festivă. Știi, Maiestatea Sa este atât de fericit când îi fac prăjituri. Și un rege fericit...
- Înseamnă un regat fericit.

Cheshire a căscat fără să se obosească să-și acopere gura și, strâmbându-se, Cath și-a pus mâinile între el și tarte pentru a le proteja de orice răsuflare dezagreabilă de ton.
- Un rege fericit mai înseamnă și o recomandare excelentă. Imaginează-ți cum ar fi să mă declare patiserul oficial al tărâmului! Oamenii vor sta la cozi nesfârșite pentru a le gusta.
- Miros a tarte.
- Sunt tarte. Cath a întors unul dintre vasele de copt, astfel încât floarea trandafirului din coji de lămâie să fie aliniată cu celelalte. Era întotdeauna atentă la felul în care îi erau prezentate delicatesele. Mary Ann a spus că produsele ei de patiserie erau chiar mai frumoase decât cele preparate de cofetarii regali.

Iar după seara aceasta, deserturile ei nu numai că vor fi cunoscute ca fiind mai frumoase, ci și superioare, în toate privințele. O astfel de laudă era exact ceea ce ea și Mary Ann aveau nevoie ca să-și deschidă patiseria. După atâția ani de planuri, putea simți visul transformându-se treptat în realitate.
- E sezonul lămâilor în această perioadă a anului? a întrebat Cheshire, urmărind-o pe Cath în timp ce înlătura resturile de coji de lămâie și le punea într-o pânză subțire de bumbac.

Grădinarii le-ar putea folosi ca să țină departe dăunătorii.
- Nu chiar, a spus ea, zâmbind în sinea ei.

Gândurile i-au revenit la acea dimineață. La lumina palidă strecurată printre perdelele de dantelă, când s-a trezit învăluită în miros de citrice.

O parte din ea voia să țină amintirea ascunsă, ca un secret protejat în coșul pieptului, însă Cheshire avea să afle destul de curând. Un copac care răsare în dormitorul cuiva peste noapte era un secret dificil de păstrat. Luând în considerare talentul lui Cheshire de a strânge bârfe, Cath a fost surprinsă că zvonurile nu s-au răspândit încă. Poate că fusese prea ocupat să moțăie toată dimineața. Sau, mai degrabă, să-și aibă burta mângâiată de slujnice.
- Sunt dintr-un vis, a mărturisit ea, ducând tartele în seiful pentru plăcinte, unde se puteau răcori mai repede.

Cheshire s-a lăsat pe spate, leneș.
- Un vis?

Gura i s-a deschis într-un rânjet larg, dezvăluindu-i dinții ascuțiți.
- Scuipă tot!
- Pentru ca jumătate de regat să afle despre asta până la căderea nopții? În niciun caz! Am avut un vis, apoi m-am trezit și în dormitorul meu creștea un lămâi. Asta este tot ce trebuie să știi.

A pus capăt discuției trântind ușa de la seiful pentru plăcinte, atât pentru a-și pune singură lacăt la gură, cât și pentru a preveni alte întrebări. Adevărul era că visul i se furișase în subconștient din momentul în care se trezise; o bântuia, o tachina. Voia să vorbească despre el, aproape la fel de mult pe cât voia să-l țină secret și numai pentru ea.

Fusese un vis încețoșat și frumos, cu un băiat la fel de încețoșat și de frumos. Era înveșmântat din cap până-n picioare în negru și stătea într-o livadă de lămâi, iar Cath avea senzația clară că el deținea ceva ce îi aparținea. Nu știa ce anume, doar că dorea acel lucru înapoi, dar de fiecare dată când făcea un pas spre băiat, el se îndepărta din ce în ce mai mult.

Un fior i-a alunecat pe spatele rochiei. Încă mai simțea curiozitatea care îi răscolea pieptul, nevoia de a fugi după el. Însă, mai presus de orice, ochii lui erau cei care o bântuiau. Galbeni și luminoși, blânzi și tăioși[i]. Strălucitori ca lămâile gata să cadă dintr-un copac.

Cath a înlăturat amintirile neclare și s-a întors spre Cheshire.
- Până m-am trezit, o ramură din copac smulsese deja unul dintre stâlpii patului. Bineînțeles, mama i-a însărcinat pe grădinari să-l taie înainte să provoace și mai multe pagube, însă am reușit mai întâi să fur câteva lămâi.
- M-am întrebat ce a fost cu tărăboiul ăla de dimineață. Coada lui Cheshire a lovit ușor blatul de lemn.
- Ești sigură că lămâile sunt sigure pentru consum? Dacă au răsărit dintr-un vis, ar putea fi, știi tu, acel tip de mâncare.

Atenția lui Cath s-a îndreptat înapoi spre seiful pentru plăcinte, cu tartele ascunse în spatele plasei de sârmă.
- Ți-e teamă că regele ar putea deveni mai scund dacă mănâncă una?

Cheshire a pufnit în semn de indignare.
- Dimpotrivă, mă tem că mă voi transforma într-o casă, dacă mănânc eu una. Vezi tu, am început să am grijă la siluetă.

Chicotind, Cath s-a aplecat peste masă și l-a scărpinat sub bărbie.
- Ești perfect, indiferent de mărimea ta, Cheshire. Însă lămâile sunt sigure - am mușcat din una înainte să mă apuc de prepararea tartelor.

S-a strâmbat, iar cutele apărute pe obraji au trădat amintirea acră. Cheshire începuse să toarcă, ignorând-o deja. Cath și-a cuprins bărbia cu mâna liberă în timp ce Cheshire s-a trântit greoi, în delir, pe o parte a blatului, pe măsură ce mângâierile se deplasau în jos, spre burta lui.
- În plus, dacă ai mânca vreodată ceva îndoielnic, tot ți-aș putea găsi o întrebuințare. Întotdeauna mi-am dorit o trăsură trasă de pisici.

Cheshire a deschis un ochi, arătându-și o pupilă lungă și deloc amuzată.
- Ți-aș atârna gheme de ață și oase de pește în față, ca să nu te oprești.

Pisica s-a oprit din tors, suficient cât să-i spună:
- Nu ești atât de drăguță pe cât crezi, lady Pinkerton. Cath l-a atins pe Cheshire pe nas, o singură bătaie ușoară, și s-a tras înapoi.
- Ai putea să-ți faci trucul cu dispariția și apoi toți s-ar gândi Vai, vai, uită-te la splendidul cap bulbos care trage trăsura aceea pe stradă!

Acum nu mai exista nicio urmă de îndoială că o privea cu înverșunare.
- Sunt o felină mândră, nu o fiară de pus la muncă. A dispărut cu un puf.
- Nu te supăra! Doar te tachinez.

Catherine și-a desfăcut șorțul și l-a atârnat de un cârlig de pe perete, dezvăluind pe rochie o siluetă într-o perfectă formă de șorț, conturată în făină și bucățele de aluat uscat.
- Apropo, i-a ajuns din nou vocea lui la urechi. Te caută mama ta.
- Pentru ce? Am fost aici toată dimineața.
- Da, iar acum o să întârzii. Cu excepția cazului în care mergi costumată ca o tartă cu lămâie, ar fi bine să te grăbești.
- Întârzii?

Catherine a aruncat o privire spre ceasul cu cuc fixat pe perete. Era încă după-amiază devreme, destul timp să... I s-a tăiat răsuflarea când a auzit un șuierat slab venind din interiorul ceasului.
- Oh! Cucule, iar ai ațipit?

Și-a lovit palma de una dintre părțile laterale ale ceasului, iar ușa s-a deschis larg pentru a scoate la iveală o pasăre mică și roșie, prinsă în mrejele unui somn profund.
- Cucule!

Pasărea s-a trezit brusc, speriată, fluturând agitată din aripi.
- O, vai, o, cerule! a cârâit cucul, frecându-și ochii cu vârfurile aripilor. Cât este ceasul?
- De ce mă întrebi pe mine, pasăre proastă?

Cu un geamăt obosit, Catherine a fugit din bucătărie și s-a izbit de Mary Ann pe scări.
- Cath - lady Catherine! Veneam să... Marchiza este...
- Știu, știu, balul. Am pierdut noțiunea timpului.

Mary Ann a măsurat-o iute din cap până-n picioare și a apucat-o de încheietura mâinii.
- Mai bine te curățăm cât mai repede, înainte să te vadă și să ne ia capetele amândurora.

Capitolul 2

Mary Ann a verificat dacă marchiza nu pândea după colț, apoi a zorit-o pe Cath să intre în dormitor și a închis ușa.

Cealaltă slujnică, Abigail, era deja acolo, îmbrăcată la fel ca Mary Ann, într-o rochie neagră modestă și un șorț alb, și încerca să alunge pe fereastra deschisă, cu o mătură, un cal-balansoar zburător de mărimea unei muște. De fiecare dată când rata, acesta necheza și își scutura coama dintr-o parte în alta, înainte de a zbura înapoi către tavan.
- Dăunătorii ăștia mă bagă în mormânt! a mârâit Abigail spre Mary Ann, ștergându-și sudoarea de pe frunte.

Apoi, după ce și-a dat seama că era și Catherine acolo, s-a lăsat într-o reverență strâmbă până la podea.

Catherine a înțepenit.
- Abigail!

Avertismentul ei a venit prea târziu. O pereche de roți minuscule a lovit cu putere spatele bonetei lui Abigail, apoi calul a țâșnit din nou în sus, spre tavan.
- O, ponei mic și enervant ce ești! a țipat Abigail, fluturându-și mătura.

Cu o grimasă, Mary Ann a târât-o pe Catherine în baie și a tras ușa după ele. Pe măsuța de toaletă se afla deja un urcior umplut cu apă.
- Nu mai ai timp să faci baie, dar hai să nu-i spunem asta mamei tale, a propus ea, cu degetele bâjbâind agitate la spatele rochiei de muselină a lui Catherine în timp ce aceasta a înmuiat un prosop în urcior.

Și-a curățat cu furie făina de pe față. Cum reușise să ajungă și după ureche?
- Am crezut că astăzi te duci în oraș, a spus ea, lăsând-o pe Mary Ann să-i scoată rochia și combinezonul.
- M-am dus, însă a fost incredibil de plictisitor! Toată lumea voia să discute doar despre bal, de parcă regele nu organizează o petrecere în fiecare zi.

Luând prosopul, Mary Ann a frecat brațele lui Catherine până când pielea i-a devenit roz, apoi a stropit-o cu apă de trandafiri ca să ascundă aroma persistentă de aluat de patiserie și cuptor.
- S-a vorbit foarte mult despre noul joker de la curte, care își va face debutul în seara asta. Jack se lăuda despre cum îi va fura pălăria și îi va zdrobi clopoțeii, ca un fel de inițiere.
- Asta pare foarte copilăresc.
- Sunt de acord. Jack e așa un ticălos[ii].

Mary Ann a ajutat-o pe Catherine să-și pună un combinezon nou, apoi a împins-o pe un taburet și i-a trecut o perie prin părul închis la culoare.
- Totuși, o veste interesantă a ajuns la urechile mele. Cizmarul se retrage și își va goli vitrina până la sfârșitul acestei luni.

Cu o răsucire, o farfurie plină de ace și puțină ceară de albine, un coc încântător mângâia acum ceafa lui Catherine, iar fața îi era încadrată de nenumărate bucle rebele.
- Cizmarul? De pe Strada Principală?
- Chiar el.

Mary Ann a învârtit-o pe Cath, vocea coborându-i până la o șoaptă.

Când am auzit vestea, m-am gândit imediat ce loc potrivit ar fi. Pentru noi.

Ochii lui Cath s-au mărit.
- Sfinte Cupe, ai dreptate! Fix lângă acel magazin de jucării...
- Și chiar la vale de acea capelă albă și pitorească. Gândește-te numai la toate torturile de nuntă pe care le-ai face!
- Oh! Am putea prepara o serie de plăcinte[iii] cu diferite arome pentru marea noastră deschidere, în cinstea cizmarului. Vom începe cu cele clasice - plăcintă cu afine, plăcintă cu piersici -, dar, apoi, imaginează-ți posibilitățile! Într-o zi, o plăcintă cu lavandă și nectarine, apoi, în următoarea, una cu caramel și banane, acoperită cu biscuiți graham mărunțiți și...
- Încetează! a râs Mary Ann. Încă nu am luat cina.
- Ar trebui să mergem să vedem locul, nu crezi? Înainte să se ducă vorba?
- Așa m-am gândit și eu. Poate mâine. Dar mama ta...
- Îi voi spune că mergem să cumpărăm panglici noi. Nu se va supăra.

Cath s-a legănat ușor pe tălpi, ridicându-și când degetele, când călcâiele.
- Până când va afla despre patiserie, îi vom putea dovedi că este o oportunitate de afacere cu adevărat extraordinară, iar atunci nici măcar ea nu va mai avea ceva de comentat.

Încordarea a transformat zâmbetul lui Mary Ann într-o linie subțire.
- Mă îndoiesc că oportunitatea de afacere este, de fapt, motivul care îi va atrage dezaprobarea.

Cath i-a îndepărtat îngrijorarea cu o fluturare de mână, deși știa că Mary Ann avea dreptate. Mama ei nu ar aproba

niciodată ca singura ei fiică, moștenitoarea Golfului Țestoasei de Piatră, să intre în lumea afacerilor dominate de bărbați, îndeosebi cu o slujnică umilă, precum Mary Ann, ca parteneră. În plus, cum ar spune marchiza, a fi patiser era o slujbă potrivită pentru servitori. Și avea să urască planul lui Cath de a-și folosi propria zestre ca să-și deschidă singură afacerea.

Însă ea și Mary o visaseră de atâta amar de vreme, încât, uneori, Catherine uita că nu era încă realitate. Deserturile și produsele ei de patiserie deveneau deja renumite în tot regatul, iar faptul că însuși regele era cel mai mare fan al ei ar fi putut fi singurul motiv pentru care marchiza îi tolera, cât de cât, îndeletnicirea.
- Aprobarea ei nu va conta, a spus Cath, încercând să se convingă atât pe ea, cât și pe Mary Ann.

Ideea ca mama ei să fie supărată din cauza acestei decizii sau, și mai rău, să o dezmoștenească i-a strâns stomacul, deja plin de noduri. Dar nu s-ar ajunge la asta. Spera ea.

Și-a ridicat bărbia.
- Mergem mai departe cu afacerea, cu sau fără aprobarea părinților mei. Vom avea cea mai grozavă patiserie din tot Regatul Cupelor. Vai, până și Regina Albă va călători aici când va auzi despre torturile noastre de ciocolată și despre minunații biscuiți crocanți cu stafide!

Mary Ann și-a strâns buzele într-o parte, plină de îndoieli.
- Apropo, să nu uit, a continuat Cath. Am trei tarte care se răcoresc chiar acum în seiful pentru plăcinte. Le-ai putea aduce în seara asta? Oh, dar încă mai trebuie presărate cu zahăr pudră! Îl găsești pe masă. Doar foarte, foarte puțin.

Și-a strâns degetele pentru a exemplifica.
- Bineînțeles că le pot aduce. Ce fel de tarte?
- Cu lămâie.

Pe chipul lui Mary Ann s-a ivit un zâmbet ștrengăresc.
- Din copacul tău?
- Ai auzit de asta?
- L-am văzut pe domnul Gardiner plantându-l sub fereastra ta în această dimineață și a trebuit să întreb de unde a apărut. Toate acele lovituri cu toporul ca să-l desfășoare de pe stâlpii patului tău și, totuși, părea intact.

Catherine și-a strâns mâinile, nefiind sigură de ce discuția despre copacul ei, făurit prin puterea visului, o stânjenea atât de tare.
- Ei bine, da, de acolo am lămâile și sunt convinsă că aceste tarte sunt cele mai bune pe care le-am făcut vreodată. Până mâine dimineață, toți locuitorii din Regatul Cupelor vor vorbi despre ele, dornici să știe când pot cumpăra deserturile noastre pentru ei înșiși.
- Nu fi prostuță, Cath, a spus Mary Ann în timp ce îi trăgea un corset peste cap. S-au tot întrebat asta de anul trecut, când ai făcut acele fursecuri cu zahăr brun și sirop de arțar.

Cath și-a încrețit nasul.
- Nu pomeni de ele! Le-am lăsat prea mult în cuptor, îți amintești? Marginile au fost prea crocante.
- Ești un critic prea dur.
- Vreau să fiu cea mai bună.

Mary Ann și-a pus mâinile pe umerii lui Cath.
- Ești cea mai bună. Și am verificat din nou numerele - cu costurile preconizate pentru prăvălia domnului Omidă, cheltuielile lunare și costurile ingredientelor, toate măsurate în raport cu producția planificată și prețurile. Ajustate pentru a acoperi eventuale calcule eronate, cred că afacerea va fi profitabilă în mai puțin de un an.

Cath și-a apăsat palmele de urechi.
- Îmi strici tot cheful cu numerele și matematica ta! Știi cum mi se învârte capul de la ele.

Mary Ann a pufnit și s-a întors, deschizând garderoba.
- Nu ai nicio problemă când convertești lingurițe în căni. Nu e atât de diferit.
- Chiar este diferit și de aceea am nevoie de tine în această aventură periculoasă. Partenera mea de afacere genială, mereu atât de logică!

Aproape că a simțit cum Mary Ann și-a dat ochii peste cap.
- Aș vrea să primesc asta în scris, lady Catherine. Acum, parcă-mi amintesc că am ales rochia albă pentru diseară?
- Oricare ți se pare potrivită.

Suprimând deocamdată fantezia legată de viitoarea lor patiserie, Cath a început să-și prindă un set de perle de lobii urechilor.
- Deci? a întrebat Mary Ann în timp ce scotea o pereche de pantalonași și un jupon din garderobă, cerându-i apoi pe un ton insistent lui Cath să se întoarcă pentru a-i ajusta șireturile corsetului. A fost un vis frumos?

Cath a fost surprinsă să descopere că mai avea aluat de patiserie sub unghii, însă îndepărtarea resturilor i-a oferit o scuză bună ca să-și țină fruntea plecată, ascunzând roșeața care i s-a furișat în sus pe gât.
- Nimic deosebit, a spus ea, cu gândul la ochii galbeni ca lămâia.

A tresărit puternic în clipa în care corsetul s-a strâns pe neașteptate, strivindu-i cutia toracică.
- Îmi dau seama când minți, a comentat Mary Ann.
- Of, bine! Da, a fost un vis frumos. Dar toate sunt magice, nu-i așa?
- N-aș ști să îți spun. Nu am avut niciodată unul. Deși Abigail mi-a povestit că odată a visat ceva în formă de semilună planând pe cer, mare și strălucitor... iar a doua zi dimineață a apărut Cheshire, tot numai un rânjet și dinți ascuțiți plutind în aer și cerșind o farfurioară cu lapte. După atâția ani, se pare că tot nu putem scăpa de el.

Cath a mormăit.
- Țin mult la Cheshire, însă tot sper că visul meu ar putea prevesti ceva mai magic decât atât.
- Chiar dacă asta nu se va întâmpla, cel puțin ai obținut niște lămâi bune în urma lui.
- Adevărat. Voi fi mulțumită. Deși nu era. Nici pe departe.
- Catherine!

Ușa s-a deschis și marchiza a plutit înăuntru, cu ochii larg deschiși, mari ca niște farfurii, și cu fața roșie-purpurie, deși fusese recent pudrată. Mama lui Catherine își trăia viața într-o stare de uluire continuă.
- Aici erai, scumpa mea dragă! Ce ai... încă nu ești îmbrăcată?
- O, mamă, Mary Ann tocmai mă ajuta...
- Abigail, nu te mai juca atâta cu mătura aia și treci încoace! Avem nevoie de ajutorul tău! Mary Ann, cu ce e îmbrăcată?
- Doamnă, ne-am gândit la rochia albă pe care ea...
- În niciun caz! Roșu! Vei purta rochia roșie.

Mama ei a deschis complet ușile garderobei și a scos o rochie pentru ocazii speciale, o revărsare de catifea roșie grea, cu o turnură[iv] uriașă și un decolteu care lăsa aproape tot la vedere.
- Da, perfect!
- O, mamă. Nu rochia aia. E prea mică!

Marchiza a cules de pe pat o frunză verde și sfărâmicioasă și a întins rochia peste cuvertură.
- Nu, nu, nu, nu-i prea mică pentru micuța mea dulceață prețioasă! Aceasta va fi o noapte foarte specială, Catherine, și este absolut necesar să arăți cât mai bine.

Cath a schimbat o privire cu Mary, care a ridicat din umeri.
- Dar este un bal ca oricare altul. De ce nu...
- Șșșș, copilă, a întrerupt-o marchiza pe un ton dezaprobator.

Mama ei a traversat rapid camera și a cuprins chipul lui Cath cu mâinile. Deși era slăbuță ca o pasăre, nu a existat nicio urmă de delicatețe când a ciupit și strâns fața fiicei sale.
- Te așteaptă ceva atât de minunat în seara asta, frumușica mea! a exclamat marchiza și ochii i-au licărit într-un mod aparte, care a făcut-o pe Catherine să fie suspicioasă, înainte să continue cu o voce tăioasă, neașteptat de asemănătoare cu un lătrat: Acum întoarce-te!

Catherine a sărit și s-a răsucit cu fața spre fereastră.

Mama ei, care devenise marchiză când s-a căsătorit, avea același efect asupra tuturor. De cele mai multe ori, era o femeie afectuoasă și iubitoare, iar tatăl lui Cath, marchizul, o venera și o răsfăța necontenit, însă Catherine îi cunoștea mult prea bine toanele. Într-o clipă gângurea încântată, iar în următoarea țipa cât o țineau plămânii. În ciuda faptului că era mărunțică de statură, avea o voce răsunătoare și o privire atât de feroce încât putea să facă să tremure până și inima unui leu.

Cath credea că e obișnuită deja cu temperamentul mamei sale, dar schimbările frecvente de dispoziție încă o luau prin surprindere.
- Mary Ann, strânge-i mai tare corsetul!
- Dar, doamnă, abia...
- Mai strâns, Mary Ann! Această rochie necesită o talie de cincizeci și șase de centimetri, deși, măcar o dată, aș vrea să ajungi și tu la cincizeci. Știi, ai osatura tatălui tău, din păcate, și trebuie să fim vigilente dacă nu vrem să ai și silueta lui. Abigail, fii drăguță și adu-mi setul cu rubine din dulăpiorul meu de bijuterii.
- Setul cu rubine? a scâncit Catherine în timp ce Mary Ann desfăcea șireturile corsetului. Dar cerceii ăia sunt atât de grei!
- Nu mai fi așa o plângăcioasă! Este doar pentru o noapte.

Mai strâns! Când Mary Ann a tras din nou de șireturile corsetului, fața lui Catherine era complet transfigurată. A expirat cât de mult aer a putut și a apucat strâns marginea laterală a măsuței de toaletă, încercând să înlăture luminile scânteietoare care îi dansau în fața ochilor.
- Mamă, nu pot respira!
- Ei bine, data viitoare sper că te vei gândi de două ori înainte să iei o a doua porție de desert, așa cum ai procedat aseară. Nu poți mânca precum o purcică și să te îmbraci ca o doamnă. Va fi un miracol dacă îți va veni rochia.
- Aș putea... să o port... pe cea albă? Marchiza și-a încrucișat brațele.
- Fiica mea va purta roșu în această seară, ca o adevărată... mă rog, nu mai contează. Pur și simplu va trebui să sari peste cină.

Cath a gemut când Mary Ann a mai tras încă o dată de șireturi. Era destul de rău că trebuia să sufere încleștarea corsetului, dar să și sară peste cină? Savurarea mâncării era, de departe, momentul pe care îl aștepta cu cea mai mare nerăbdare în timpul petrecerilor regelui și tot ce pusese în gură întreaga zi era un singur ou fiert - fusese prea prinsă cu pregătirea tartelor ca să-i treacă prin minte să mănânce mai mult.

Stomacul i-a mârâit, prins în propria închisoare.
- Te simți bine? a șoptit Mary Ann.

Cath a încuviințat din cap, nedorind să irosească nici măcar o gură de aer prețios ca să vorbească.
- Rochia!

Înainte să-și poată trage răsuflarea, Catherine s-a trezit strivită și înghesuită în monstruozitatea de catifea roșie. După ce slujnicele și-au terminat treaba, a îndrăznit să arunce o privire în oglindă și a fost ușurată să constate că, deși se simțea ca un cârnat înveșmântat în catifea, nu arăta ca unul. Culoarea îndrăzneață îi scotea în evidență buzele roșii și îi făcea pielea albă să pară mai deschisă la culoare, iar părul întunecat, și mai închis. Când Abigail i-a pus colierul enorm pe claviculă și i-a înlocuit perlele cu rubine care i se legănau ușor la ureche, Catherine s-a simțit, pentru o clipă, ca o adevărată doamnă a curții, toată numai strălucire, eleganță și mister.
- Minunat!

Marchiza a strâns mâna lui Catherine în ale ei, iar privirea aceea stranie, cu ochi încețoșați, a revenit.
- Sunt atât de mândră de tine! Catherine s-a încruntat.
- Chiar ești?
- Oh, nu începe acum să cerșești laude!

Mama ei a plescăit din limbă, apoi a mai bătut-o încă o dată pe dosul mâinii, afectuos, înainte să-i dea drumul.

Catherine și-a privit din nou reflexia. Misterul dispărea treptat și, cu cât se retrăgea mai iute, cu atât se simțea mai expusă. Ar fi preferat o rochie de zi frumoasă, lejeră, acoperită sau nu de făină.
- Mamă, voi fi îmbrăcată prea elegant. Nimeni altcineva nu va mai fi atât de dichisit.

Marchiza a pufnit.
- Exact. Arăți excepțional! a exclamat ea, ștergându-și o lacrimă. Aș putea exploda de fericire!

În ciuda disconfortului și reținerilor, Cath nu putea nega ivirea unei scântei fierbinți în spatele sternului ei. Vocea mamei sale era o cicăleală continuă, care îi spunea întruna să pună jos furculița, să stea dreaptă, să zâmbească, dar nu chiar atât de mult! Știa că marchiza își dorea tot ce e mai bun pentru ea, însă era atât de grozav să auzi măcar o dată complimente. Cu un ultim oftat visător, marchiza a menționat că se va duce să vadă ce-i cu tatăl lui Cath, apoi a ieșit agitată din cameră, târând-o pe Abigail după ea. De îndată ce ușa odăii închis, tot ce și-a dorit Cath era să cadă pe pat, împreună cu epuizarea care venea mereu după ce petrecea timp în preajma mamei sale, dar era convinsă că va rupe o cusătură importantă dacă făcea asta.
- Arăt la fel de ridicol pe cât mă simt? Mary Ann a clătinat din cap.
- Arăți seducător.
- Este absurd să arăți seducător la acest bal prostesc?

Toată lumea va crede că sunt încrezută.

Mary Ann și-a strâns buzele, într-o scuză tăcută.
- Este o ținută puțin cam extravagantă, ca o prăjitură cu prea multă umplutură[v].
- Oh, nu, te rog, sunt deja suficient de înfometată.

Cath s-a zvârcolit înăuntrul corsetului, încercând să ridice o parte din oasele de balenă înfipte în coaste, însă nu se clinteau.
- Am nevoie de o ciocolată.
- Îmi pare rău, Cath, însă nu cred că rochia asta ar accepta nici măcar o singură înghițitură. Haide, te voi ajuta să-ți pui pantofii.

Citiți următoarele două capitole aici.

[i] În original, sweet and tart. Joc intraductibil de cuvinte bazat pe omonimia cuvântului tart (tartă, acru, tăios, sarcastic).
[ii] Joc intraductibil de cuvinte, bazat pe omonimia cuvântului knave, care înseamnă atât ticălos, cât și valet, Jack fiind Valetul de Cupă.
[iii] Joc intraductibil de cuvinte, bazat pe omonimia cuvântului cobbler, care înseamnă atât cizmar, cât și plăcinte/tarte.
[iv] Perniță sau bucată de stofă pe care femeile o purtau odinioară sub rochie, la spate, mai jos de talie.
[v] În original, butter upon bacon, o expresie victoriană folosită pentru a descrie o ținută extravagantă sau exagerată.

0 comentarii

Publicitate

Sus