17.02.2023
La începutul anului 2022, încă șocată de pandemie și de provocările ei, m-am odihnit, am lucrat bine, mi-am organizat computerul și câteva extra memorii, arhiva, casa (cît de cît), mă gândeam că trebuie să mă reinventez, îmi pregăteam expoziția de la Galeria Ivan și mi-am zis că vreau să lucrez cu culori, pentru mine și pentru privitor, "culorile și desenele copiilor stimulează creativitatea"... așa că pregăteam Culori (o pictură deconstruită) - pictura deconstruită avea să fie chiar "expoziția", o lucrare 3D din elemente răspândite în "cubul alb" al galeriei.

30 de ani am trăit în alb, negru și gri (culorile întunericului, neputinței, imobilității, somnului, comunismului și dictaturii), culorile au fost rare, fragmentare si triste.

Și 30 de ani colorați, în dinamica neliniștită a tranziției și a nebuniei neoliberale... culorile devenind tot mai stridente (manipulatoare, hipnotice, isterice)... Alb, negru, gri în acest context sînt momente de liniște, calm, respirație, echilibru, focus.

Culorile ne influențează.
Alb - "puritate, inocență, curățenie, simplitate, perfecțiune, speranță, claritate, plictisitor, rece, gol, îndepărtat"...
Galben - "fericire, optimism, inteligență, inspirație, energie, căldură, creativitate, dezamăgire, egoism"...
Roz - "dragoste, compasiune, feminitate, bunătate, intuiție, timiditate, imaturitate"...
Roșu - "acțiune, putere, energie, pasiune, atenție, sexualitate, curaj, dorință, încredere, supărare, pericol, agresivitate"...
Verde - "armonie, siguranță, sănătate, revitalizează, relaxează, încurajează, speranță, noroc, invidie, materialism"...
Albastru - "securitate, încredere, responsabilitate, loialitate, pace, conservator, pasiv, previzibil, deprimat"...
Violet - "spiritualitate, înțelepciune, creativitate, intuitiv, fragil, timid, arogant"...
Brun - "stabilitate, onestitate, protecție, înțelepciune, dependență, plictisitor, timid, previzibil"...
Negru - "protecție, putere, eleganță, autoritate, depresie, tristețe, pesimism, dominator"... (Jacob Olesen)

Nu m-am așteptat ca din punct de vedere simbolic, toate culorile să fie atât pozitive, cât și negative.

"Suntem turiști cromatici" susțin David Scott Kastan și Stephen Farthing în Colors of Passion and Mystery, "culorile sunt o experiență incompletă a întregului" , "o enigmă", "unii spun că există 2,2 milioane de culori, alții că sunt doar 346.000 de culori, sau doar 11 culorile de bază, toate celelalte doar nuanțe, pentru Newton doar 7, sau pentru nativii Bellona doar 3".

"Culorile nu există... din punct de vedere tehnic, sunt iluzii create de creierul nostru. Lumina în Univers (undele electromagnetice) sînt de diferite dimensiuni, culorile depind de felul în care creierul nostru percepe lumina, aceste unde".

Cercetarea, călătoria mea imaginară mi-a fost întreruptă de Putin care a invadat violent Ucraina cu intenția să radă tot. Distrugere totală, moarte... război în secolul 21? în lumea civilizată? criminali la putere? Da! cu cît mai multă violență cu atât mai multă putere, asta-i istoria umană, probabil și viitorul ei.
Da, și nu este singurul primitiv criminal.

Am uitat... flexibilitate, fă ce poți din ce ai, acolo unde ești (ce-i mic e mare și ce-i mare e mic...) asta-i tot, nu-i puțin.



*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2022 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2022), pe adresa [email protected], până pe 25 februarie 2023. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2022. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus