Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Eseu  Sageata  carnetzELLE

Dreamers cu protecţie


Alex. Leo Şerban

04.12.2006
Elle
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Acum ceva timp am cunoscut şi stat la masă cu un tînăr scriitor "anarhist". Fiind 100% împotriva "establishment-ului" (ca orice anarhist care se respectă!), discursul lui era plin de acele înduioşătoare clişee ale luptei de clasă culturale... Omul avea o problemă cu "elitismul" culturii române, i se părea că, dacă există un rău imediat identificabil în această cultură, acesta este: elitismul! În cursul discuţiei - pe care am încercat s-o menţin în limite rezonabile -, scriitorul anti-elitist s-a lansat într-o apologie idealizată a Manelei, pe care o considera, de bună seamă, "antidotul" miraculos al bolii culturii române. Înfuriat pe tinerii fitzoşi care-i discriminează pe cocalari în cluburi şi care nu iubesc maneaua aşa cum ar merita, omul nostru propunea, de fapt, o societate în care Maneaua şi Gigi Becali ocupă avanscena, iar figurile emblematice ale Culturii (un Pleşu, un Cărtărescu, un Patapievici...) se uită din afară înăuntru, ca fetiţa cu chibrituri.
Mi-am adus aminte de această discuţie cînd am citit un foarte salutar articol al Cristinei Modreanu despre Legături bolnăvicioase - filmul lui Tudor Giurgiu. Articolul se chema "Homofobie" şi vorbea despre neputinţa unui spectator educat de a vedea în bune condiţii un astfel de film, care zdruncină anumite prejudecăţi, într-un Movieplex "de fitze"... Pînă la urmă, între ascultătorii de manele (mulţi dintre ei, oameni cu bani) şi cei care se duc să vadă un astfel de film pentru a face caterincă nu există decît un semn de egalitate. E vorba de oameni cu o educaţie precară, care se hăhăie pentru că nu înţeleg şi care, pentru că au cumpărat un bilet, îşi închipuie că pot face orice vrea muşchii lor. Modelul lor de societate e unul în care femeia merge cu un pas în urma bărbatului, nu suflă în faţa lui şi-i creşte copiii în acelaşi "spirit". Ah, că poartă - mai nou - inel în buric şi-şi plimbă buricul la aer, ca pe-o centură de piele sub topul mini, nu schimbă cu nimic datele problemei: "bossul" rămîne Bărbatul (soţ sau patron), societatea rămîne patriarhală, iar Maneaua şi Gigi Becali, purtătorii de cuvînt supermediatizaţi ai acestei lumi...Întrebarea e: cum să-i alungăm, din avanscenă, înapoi în culise?

Cred că primul pas ar fi, concret, semnalînd comportamentul lor - arătînd clar şi răspicat că n-au ce căuta în anumite locuri publice! În locul Cristinei Modreanu şi al prietenilor ei, aş fi mers la patronul Movieplexului, i-aş fi explicat situaţia şi i-aş fi cerut să oprească proiecţia. "Becalii" din sală ar fi protestat vehement, ar fi cerut banii înapoi (evident), iar patronul le-ar fi zis (în mod decent) că problema e la ei. Unii ar fi ameninţat cu darea în judecată, ceilalţi - cu "Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului"... Şi uite-aşa, cu puţină bunăvoinţă, s-ar face un prim pas spre salubrizarea spaţiului public.

Şi nu-mi spuneţi că "I'm a dreamer", fiindcă ştiu că "I'm not the only one"...

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică


Spacer Spacer