Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Muzică  Sageata  Clickantabil

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Frumoşii gânditori ai jazz-ului


Oltea Şerban-Pârâu, Virgil Oprina

19.04.2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Sunt faimoşi, probabil de la natură. Intră pe scenă şi sunt - normal - aplaudaţi. Apoi cântă o melodie, după care fiecare pe rând mişcă din degete din ce în ce mai rapid, "mărunţind" muzica, spre extazul unora. La sfârşit aplaudăm cu toţii şi fluierăm. E bine. Suntem "trendy".

Acest articol este dedicat unei premiere în climatul cultural bucureştean. O premieră parcă prea frumoasă ca să fie adevărată, adică să aibă o continuare. Pe locaţia fostului T4 - vă mai amintiţi, voi, foşti indezirabili "Irişi" ai anilor '80, actuali respectabili rafinaţi - s-au perindat câteva discoteci, pentru ca acum să-şi deschidă porţile primul club dedicat performanţei muzicale de nivel internaţional din urbea noastră.

Inaugurarea s-a petrecut în compania unor muzicieni de vis. Chitaristul australian Frank Gambale, basistul canadian Alain Caron şi pianistul venezuelean Otmaro Ruiz, se află într-un turneu de promovare a noului album şi au ajuns în Romania - de fapt - pentru concertul de la Sibiu - capitală europeană a culturii 2007.


Într-adevăr. În compania muzicală a celor trei totul pare foarte simplu. Poate de aceea, în pofida atmosferei profesional create a clubului, în timpul concertului s-a şuetat în mod paradoxal mai mult decât era cazul. Pentru cine era prezent numai din pasiune pentru acest gen de jazz - a cărui denumire exactă este cu totul nesemnificativă în faţa a ceea ce exprimă de fapt muzica în sine - şi nu doar pentru a fi văzut, schimbul de idei, fluxul emoţional şi deloc în ultimă instanţă generozitatea cu care aceşti frumoşi gânditori ai muzicii ne-au încântat cu ideile lor, recitalul va rămâne cu siguranţă un reper cultural.


Frank Gambale, a cărui colaborare cu Jean-Luc Ponty şi Chick Corea i-a marcat cariera, acum în postură de lider al unui trio de solişti, a încântat în primul rând prin farmecul solo-urilor sale. Personaj funciarmente pozitiv, prezenţă bonomă, Frank Gambale şi-a nuanţat evoluţia prin conţinutul luminos al frazării. Ca şi Alain Caron şi Otmaro Ruiz, Frank Gambale este acel gen de muzician care a înţeles că muzică nu faci pentru a-ţi ostoi narcisismul. Solo-urile şi virtuozitatea - indiferent cât sunt sau nu de aclamate de public - sunt subordonate în permanenţă ideilor, transpuse într-o concepţie armonică a cărei cizelare reprezintă munca de o viaţă. În completare, venezueleanul Otmaro Ruiz, de fapt cetăţean al lumii ca şi ceilalţi colegi ai săi, muzician complet - printre altele producătorul muzical al celebrei Dianne Reeves - a dat greutate dimensiunii latino, omniprezentă în discursul muzical al serii, pentru ca gânditorul Alain Caron, un introvertit al trăirilor senine, să întregească ţinuta recitalului.

Acest amestec de academic şi libertate a dialogului şi mai ales a circulaţiei de idei între trei oameni care au ales acel tip de libertate spirituală - pe care nu doar muzica îl poate oferi, ci orice tip de evadare a gândului - a constituit de fapt marea lecţie a serii.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Alvin Ailey American Dance Theatre la Bucureşti (4.5/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Oedipe - 50
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Senzaţia şi clişeul (3.7/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Toamna simfonică (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Operă şi aer liber
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Muzica în mp3
Sageata Liter-Rock
Sageata UK top 50 - Acum 50 de ani
Sageata Top nostalgic


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer