14.01.2024
La sfârșitul anului 2022, am văzut luminița de la capătul tunelului pandemiei. Și m-am apucat de scris un album despre călătoria prin acest tunel. Despre mutarea de la oraș la sat, despre învățăturile pe care mi le-a adus zbuciumul pierderii concertelor, despre fuga de singurătate în mijlocul pustiului...

Iar la începutul lunii mai, acest album, In my village, produs în totalitate singură, a fost lansat în transmisiune directă pe TVR Cultural.

Șocul resimțit atunci a fost atât de intens, încât cu bucurie pot spune acum că a fost unul din cele mai importante momente trăite de mine pe scenă (motiv pentru care mulțumesc Valentinei Băințan pentru deschidere, profesionalism și prietenie), iar tinerii mei colegi - Vlad Briciu, Dimitrie Cristian Milea, Philip Goron, Răzvan Florescu și Anthony Gutierrez - m-au ajutat să construiesc povestea acestui album, care a pornit apoi în turneu.

Am descoperit în 2023 orașe noi: Băla (jud. Mureș), Mogoșa (jud. Maramureș), am cântat albumul cel nou în 23 de locuri și l-au ascultat mii de oameni pe viu (cei mai mulți spectatori i-am avut la JazzX în Timișoara, iar despre acel concert s-a scris în presa britanică).

Mă laud, așa e bine să faci când vrei să vinzi.

Adevărul e însă că 2023 a fost un an greu pentru mine. Am luptat să fac față vieții de performing artist, să construiesc singură o casă de discuri, în timp ce duceam copiii la școli diferite și predam în două universități din două orașe diferite, concomitent cu munca de doctorand.

Pare mult, iar eu am impresia că mă așteaptă după un colț de stradă multe lucruri lăsate nefăcute.

Am botezat, am cununat.

Miluță Flueraș și Radu Afrim mi-au făcut videoclipuri.



Am găsit cheia temei de doctorat și abia aștept să deschid portița aceea anul ăsta.

Dar cea mai tristă întâmplare a anului 2023 este o anumită zi în care mi-am dat seama că ambele mele fete au crescut brusc și nu vor mai fi niciodată mici.

2023 mi-a luat cu el copilăria copiilor mei și mi i-a făcut brusc mari.

Vă las un pic din versurile unei suite de pe album să vorbească despre 2023 la trecut.

There's a piece of the past in my village,
From the time when I was a child.
There's a tree I know
Since it would grow
All around my happiness, wild.

There's a piece of me in my river,
From the time I learned how to swim,
There's rock that felt my skin back then,
There's a piece of past in there.

There's a hill with oaks in my village,
Where I pick the herbs for my tea,
It's seen saints and kings
and magic things.
In this place it's all of me.


* 
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 25 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus