Am fost și la teatru, la Sfântu Gheorghe și la București. Nu foarte mult, însă ce mi-a plăcut recomand cu plăcere și responsabilitate, ca să zic așa.
La Ronde la Sfântu, este #devăzutneapărat. E o piesă progresistă, nonconformistă, curajoasă, autentică și amuzantă.
Apoi am văzut la recomandarea lui Răzvan Penescu (LiterNet) la UNATC Cosmic Latte (concept: Ștefan Lupu) și nu mi-a părut rău deloc. Pentru mine a fost o premieră un spectacol în acel spațiu. Probabil nu se mai joacă (nota LiterNet - se mai joacă din când în când la Teatrul Mic din București), însă rămâne un reper de dăruire în arta actorului, un spectacol foarte muncit. Să o urmăriți pe Lăcrămioara Soare, cea care a fost asistentă de regie la acest spectacol, cred că va avea multe de spus în teatrul românesc.
Apoi a fost și anul în care am descoperit Teatrul Nou din București. Personal, dau șanse teatrului independent, pentru că apreciez și zbaterea lui pentru partea financiară. Sunt artiști care nu au ajutor de nicăieri și se autosusțin. E important.
Cinema-ul a fost cam neglijat. Cu bilete cumpărate și apoi ore încurcate de începere a filmelor. It's a fun story to tell, dar nu acum. Dar recomand orice film de Fatih Akin, am făcut o retrospectivă în ultimele luni, în după-amieze leneșe de duminică. Le găsiți pe TIFF Unlimited, alături de alte filme wow. Pentru zilele în care Netflix-ul doar te adoarme, încercați altceva, filme care să vă pună la treabă creierul și un pic și sufletul.
Victor Brauner - Între oniric și ocult am văzut chiar de 1 Decembrie 2023, când Bucureștiul era gol și Brașovul plin. La Muzeul Național de Artă al României. Așa că am plecat de la Brașov și n-am făcut rău deloc. E o expoziție unde puteți vedea și lucrări expuse la Musée national d'art moderne - Centre Pompidou, lucru care nu e chiar la îndemână. Iar orice întâlnire cu o operă de artă e o privire în interior, uneori plăcută, uneori grea. Dar este o oglindă în care e necesar să aruncăm din când în când o privire.
Dacă am ajuns la muzee, ajung automat și la călătorii. Dacă ajungeți la Cefalu în Sicilia, nu ocoliți Muzeul Mandralisca și veți vedea un tablou de Antonello da Messina, iar surâsul misterios al necunoscutului vă va fi foarte cunoscut. Nu vă spun de unde.:) E o surpriză.
Dacă ajungeți la Tirana, în Albania, mergeți la House of Leaves, să vedeți cât rău a făcut comunismul în țara aia și nu doar. Lucrurile astea nu trebuie uitate și nici ignorate, pentru a evita posibilitatea de a ne reîntâlni vreodată, Doamne ferește cu ele.
Apropo de asta, când câțiva politicieni brașoveni de la PSD s-au apucat să țipe despre "indecența" unor lucrări din cadrul Bienalei Albastre, cred că am văzut din nou ce pot face niște minți înguste artei și artiștilor pe care nu îi înțeleg.
De scris nu știu dacă am scris foarte mult. Am încercat însă să scriu mai bine. Să înlătur pe cât pot balastul, să dau sens încercărilor mele. Mulțumesc mult pentru ghidare și ajutor celui mai răbdător om din lume. Știe el cine e și cât înseamnă pentru mine. Neprețuit. Nu doar pentru scris.
Apropo de topuri, playlist-ul de Spotify mi-a arătat așa: La bohème de Charles Aznavour pe primul loc. Am ascultat-o mult în buclă. Maneskin (de-abia aștept un concert în România) plus Rammstein. Deoarece unele lucruri nu se schimbă.
Singurul concert la care am fost a fost al trupei SPP, la Brașov, în septembrie. I-am descoperit întâmplător, dar sunt faini. Iar concertul a fost bun tare.
În 2023 am început să fac voluntariat la LiterNet, pentru că rămâne o insulă culturală, populată cu oameni faini. Pentru că orice ajutor contează. Pentru că există o comunitate în jurul acestui proiect, care nu trebuie să se piardă. Din contră, trebuie să crească.
Cred că aș putea scrie foarte multe despre anul trecut. Despre războaie, despre statistici, despre trăiri diferite și descoperiri. Redescoperiri. Despre întâlniri. Aș putea scrie un roman despre toate sticlele de vin băute. Și vorbite. Pentru că fiecare a fost un roman în sine. Am ales însă să scriu despre cărți, expoziții și spectacole.
*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 31 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)