Mulțumită invitației din partea LiterNet, acest an rămâne transcris online prin câteva repere pe care am încercat să le grupez într-un colaj de note în mozaic.
Opera modernă perpetuă a frumoasei Antichități
1. Inscripția de pe fațada Templului din Delphi ( "1. Cunoaște-te pe tine însuți", "2. Nimic prea mult" (Să ai măsura lucrurilor), "3. Dacă promiți ceva, te aștepți și la probleme.")
2. Muzeul de istorie din CT "fast-forward:" către Cazinoul arhitectural cu fațada restaurată (de la minuțiozitatea artefactelor antice spre cea a Cazinoului sunt doar câțiva pași de istorie)
3. Uvertura Tannhäuser de R. Wagner (cu care am rămas imprimată de la Festivalul Enescu)
4. Așa grăit-a Zarathustra (interpretarea care a deschis cupola Ateneului, a fost probabil cea mai frumoasă toamnă din viața mea pentru acele zeci de lecturi de enciclopedie care conduceau către o mai bună înțelegere a istoriei religiilor)
5. Cavalleria Rusticana, Metropolitan Opera (nu doar pentru caii în alergare aduși pe scenă ca și cum așa era în libret dintotdeauna, ci pentru interpretarea care a promis neorealism de la primele secunde, a inovat mișcarea scenică făcută să fie sculptată în perioade mai mari de timp, în suprapunere cu tempo-ul poveștii)
6. 2 pisici, eu, și un hotel gol după ce a trecut și Anul Nou și Crăciunul pe stil vechi, după ce au trecut toate sărbătorile locale și Ziua lui Eminescu. Există o marjă de timp între Ziua Culturii și Ziua Îndrăgostiților, timp în care șampania de anul nou începe să spună adevărul.
7. Aflată în dileme, apelez la clasici. De data aceasta, Concertul nr. 1 pentru Vioară de Ceaikovski n-a mai apărut pe YouTube interpretat doar de femei, ci și de Joshua Bell. Cred că e cea mai bună versiune din lume. Piesa, plină de fracții emoționale este cântată mult mai ordonat, fiind loc și pentru lacrimi, și pentru raționament. Contează mult că acolo se află la pupitru V. Gergiev, dirijorul armean aflat la conducerea orchestrelor Teatrului de Balet Mariinsky.
8. În noiembrie, deja, am ascultat Spărgătorul de nuci de la Mariinsky, tot cu Gergiev. Adorații în loc de ovații. Mai întâi pentru Ceaikovski pentru că a lăsat o partitură care, interpretată just, descrie foarte bogat cum se simte un Romanov în jurul Bradului de Crăciun.
9. "Tot timpul când ești pe scenă, să te întrebi care este ritmul just." Repetiții pentru piesa My Fair Lady (în limba maghiară) în regia lui Andrei Șerban. Floarea veșnică din arta regizorală, arta actorului ca individ și despre munca sa de a fi un întreg în toate scenele colective. Contemplații asupra Miturilor lui Oedip și Pygmalion.
10. J.S. Bach după Patimile lui Matei, așa am putut asculta, în sfârșit, din mijlocul laboratorului de creație.
11. A apărut pe YouTube o versiune a Simfoniei a 9-a de Beethoven în viziunea lui Riccardo Muti & Chicago Orchestra. Cu adevărat nu seamănă cu restul punctelor de vedere din online. Spun asta cu grijă pentru a nu declanșa un "spoiler alert".
12. Piesa lui Vanghelis, Titans, ascultată întâmplător cu altă piesă în paralel scoate în evidență valurile de la țărm (care se izbesc de Cazino precum "se izbesc pe masă mâinile de la jocuri de cărți").
13. Exemplul unui om suveran pe Pământ care s-a identificat cu arta; Întâmplarea a fost că venea la conducerea Franței sub numele de Ludovic al XIV-lea. Povestea romanțată fain este redată prin muzică mai mult decât prin orice alt mijloc în filmul Le Roi Dance. Ascult muzica lui J.B. Lully din 2009 de câte ori uit că puterea artei este transformatoare.
14. Ascult fără nici urmă de interes aparte Concertul no. 5 pentru pian de Beethoven, de data aceasta în versiunea lui Radu Lupu. Realizez că piesa însăși este Salvator mundi. Că muzica este pusă în altoirea sunetelor nemuririi prin câteva clape infime încă de la început. Radio România Cultural a alocat mult spațiu în prime time lui Radu Lupu pentru cartea care îi este dedicată post-mortem la Gaudeamus 2023. Cât de trist că mulți ascultători din generația mea au aflat doar astfel că Radu Lupu a fost invizibil al tuturor.
Wise Planet heARTh
15. Pe tot acest fundal, am lucrat la un Plan de afaceri în detaliu ce vizează teme for one wise planet
16. În paralel, am trasat blue print-ul pentru compania de branding-advertising cu rădăcini în comerțul antic din Constanța pentru a putea trasa și perspective de viitor
17. Analize comparative advertising, studii de caz locale / internaționale, superstar-uri cinematice: Whitney, Michael, Madonna.
Galeria Arborelui Lumii
18. A fost nevoie de o consultație de psihologie abisală (după o metodă asemănătoare cu cea descrisă C. G. Jung). O prietenă m-a ajutat să realizez o Anamneză totală despre sursa sufletului. Am făcut apoi pace în propriul arbore genealogic, bunici, superbunici, deciziile lor pentru națiune.
19. Am explorat gastronomiile din Tibet, Pacific și California.
20. La final de etapă am dat un Bal cu mine însemi.
21. A început conflagrația din Fâșia Gaza. Am decis să protestez pentru Pace pe Instagram prin Greva foamei timp de 3 zile, după ce am aflat că au dispărut viețile copiilor din Palestina. Nimeni nu te întreabă de sănătate. Efectul este purificator pentru minte - trup - suflet, cu toate că simți cum se scurge viața din tine cu fiecare oră care trece. Recomandat doar celor care au experiență foarte bună în fasting (post intermitent) cel puțin câțiva ani. Altfel, mașina de salvare va fi acolo pentru monitorizări. Sentimentul că ești aer curat cu totul, cu gânduri, intenții, bătăi ale inimii, priviri către ceruri, viața toată trecând prin fața ochilor, încredințarea ei în mâinile lui Dumnezeu, all could not be purchased by visa mastercard guaranteed.
Soluții
22. Astfel, după toate căutările, am ajuns la concluzia simplă că: rezolvarea tuturor problemelor omenirii este Istoria religiilor:
23. Domeniul la temelia căruia a muncit Mircea Eliade o viață, având un dialog păstrat cu C.G. Jung și la întruniri, și prin scrisori. Pe ușa casei lui C.G. Jung scria că înăuntru se află, convocat sau neconvocat, Dumnezeu.
24. Apar conflagrații pentru că mult prea multă iubire este sacrificată pe Pământ ca unele genii să-și poată duce opera la bun sfârșit precum M. Eliade, L. van Beethoven, A. Einstein, P. I. Ceaikovski etc. La scală mai mare, se produce reversul. Absența iubirii dintre neamuri, inclusiv din cauza smartphone-urilor, produce înstrăinare, premise de separatism. Avem atâtea lucruri în comun cu vecinii noștri de națiune. Când le-am uitat pe toate? What is War? - Baby don't hurt me, no more. That's all.
25. "Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți" este o Lege simplă și pare ignorată adesea peste tot.
26. Tratatul de Pace de la Lodi care a pus punct conflictelor din Nordul Italiei și a condus în același timp la înflorirea Renașterii, la vestea că s-a produs Căderea Imperiului Roman de Răsărit la cucerirea orașului Constantinopolis (1453). Când apar conflagrații ar trebui să se recurgă mereu la cele mai vechi tratate de Pace, altfel, neamurile care nu se mai înțeleg riscă să facă apel la diferite etape de anacronism periculos. Fiecare națiune a fost parte dintr-un imperiu la un moment dat, viața n-a fost mai roz ca acum pentru oamenii de rând, important este să ne recunoaștem din nou interesele comune, meritele comune, fără baricade financiare, fără ignoarea legilor Templului din Delphi.
27. Pe cuprinsul cercetării, admit că m-a secondat la unele întrebări chiar ChatGPT. Am remarcat cu surprindere că îți poți practica cele mai bune maniere conversaționale în dialog cu un robot (și eu l-am considerat înrudit cu R2-D2). Pentru partea de "AI", am ascultat My Heart Will Go On în sfârșit cântat cu picioarele pe pământ, de Freddie Mercury.
Ordinea inerentă în Balcani
28. Elefteria, Paranghelia, Palamakia, Elefteria unde se adaugă Enciclopedia, pentru a fi din nou Elefteria.
(în traducere: Libertate, Petrecere de risipire, Petrecere de unificare, Libertate din nou, Cărți și Enciclopedii, Libertate). Este o idee menită să înlocuiască vechea ecuație virală asociată în trecut fascismului: "Hard Times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. Weak men create hard times."
Antropologie și religie
29. Interesantă mi se pare acum și întâlnirea dintre generații. Noi, în postura de angajatori, la primele dialoguri cu absolvenții care au trecut prin multe reforme școlare. Ce păstrăm din raporturile interumane, ce putem îmbunătăți, ce nostalgii să le povestim și cum arată viitorul în comun?
30. Spre finalul anului am primit cadou de la un prieten un bilet de participare la un retreat care avea ca scop reînvățarea socializării fără telefoane și internet. Amicul nu s-a mai putut deplasa, așa că mi s-a îndeplinit un vis mai vechi: acela de a a sărbători Crăciunul în mijlocul unei mari familii. Am putut descoperi cât de des ne puteam găsi nod în papură chiar și în interiorul aceleiași "bisericuțe" de "intelectuali", cu toate că petreceam împreună timpul pentru împăcare prin ascultarea programelor de muzică disponibile din folclorul fiecăruia provenind din fiecare regiune. Aveam cu toții în comun același deziderat etern: Pacea. Pentru cel mai sacru lucru, cei mulți doreau să "sifoneze bârfologie" doar pentru a-și etala poziția de pacificator în fața altui pacificator. Uluitor. Am părăsit locul cu inima împăcată că am reușit să ne acordăm Pacea de câte ori am înțeles fiecare că fiecare om are propriile vicii, fixații, maniere de a se comunica non-verbal și-așa mai departe.
31. Din mica noastră grupare a făcut parte și o țigancă, astfel că împreună ne-am amintit că de la o vreme au dispărut sărbătorile noastre în comun. Cea mai importantă se numea, în limbaj natural, "urlălia". Era de Lăsata secului, de Sf. Gheorghe și poate și la alte dăți. Denumirea e adevărată: se urla de uimire, se aruncau flacoane de spray păstrate bine și acestea pocneau în flăcări mari. Fiecare "cartier" de comună sau sat se mândrea inclusiv a doua zi dimineață cu cine avea scrumul mai mare, însemnând că acolo a fost o petrecere de uniune și mai mare. La un moment dat o lege a interzis acest "sport" fiindcă se aruncau în foc prea multe "cauciuce" de mașini și poluau probabil. Era o serbare care ne aduna pe toți laolaltă, indiferent de etnie, nivel social etc. Oamenii aveau prilejul să mai discute interese comune. Au dispărut, tot așa, manufacturierii de bijuterii din rândurile țiganilor, cei care făureau și asta, cât și alte ustensile pentru gospodărie. Nu este doar vina social media și smartphone, este memoria scurtă a generației noastre și a părinților noștri care nu prea mai cunosc cuvântul "patrimoniu", "pace" și "cooperare".
32. După mai bine de 10 ani de ascultat baroc și clasicism, în 2023 ceva a făcut să pot înțelege imnurile aduse la Slujba de Sf. Andrei. Deși a fost dimineața, am ascultat-o seara, online, cu propriile gânduri pe fundalul cântecelor, revenind din nou la cânturi. Totul se desfășura după un tempo anume, s-a evidențiat momentul în care katharsis era totul. Cuvântul înțelept de la final, de binecuvântare, s-a suprapus, fără să realizez mai devreme, cu ofranda pe care o acordam propriului meu spirit: cina acelei zile sfinte după alte câteva zile de post intermitent. Cartofi mănăstirești. Nu pot ști când se va putea repeta din nou un astfel de moment, dar a fost cu adevărat real.
33. Imediat cum a început războiul din Fâșia Gaza m-am gândit la nevoia disperată de pace a tuturor oamenilor implicați și a vecinilor lor. Am empatizat cu fiecare parte implicată, începând cu Rusia, Ucraina și fiecare parte din Orientul apropiat. Am înțeles că încă există biserica Hagia Irene imediat lângă Top Kapi, este cea mai veche biserică a creștinătății din regiune, un simbol imens unde ar putea fi organizat un concert pentru Pace. Pentru lucrurile care ne apropie, pentru toate punțile de legătură. După mii de ani chiar trebuie să ne înțelegem fiecare tipicul. Sunt atâtea frazeologii în limba română care ne adună pe toți la un loc doar printr-o expresie de mediator, ușor amuzantă: "te rog, nu fii jidan" ("că avem și noi o cultură veche în relație cu orientul") cu sensuri multiple (de ex.: "nu te zgârci", "nu te târgui" etc.). Legătura pe care am făcut-o, în completarea dicționarului general, este că cel mai apropiat oraș mare de Mecca este Jeddah, unde există și aeroport. Cultural vorbind, pentru noi erau frați egali, atât evreii, cât și adepții profetului.
34. La retreat am învățat o vorbă, complementară pentru "Iubește-ți aproapele". Aceasta este: "Iubește-ți vrăjmașul". Punct. Întâlnirea de-acolo a făcut să aplicăm discret această vorbă și așa s-a lăsat pacea. Sunt mult mai multe lucruri în comun de extins în colaborare decât podurile arse ori cișmele otrăvite sau ignoranța, voită sau involuntară. Indiferent de ce rezultate la alegeri vor fi peste tot, patrimoniul trebuie să grăiască mereu că suntem mai apropiați decât am fi crezut.
Potato political science
35. Noblețea de a fi români, atestată fiindcă mereu am știut să fim mediatori între imperii. În ultimii ani ne-am regăsit prezentabil în Europa, prin capitale culturale, diplomație, tineri profesioniști în toate domeniile, expoziții internaționale, la nivel mai înalt și prin președinția UE, prin funcții precum secretar general-adjunct al NATO, recent președinția UNESCO, prin ambasadori care țin lucrurile pe făgaș cât pot de mult, vizite prezidențiale, toate dețin rolul de a restabili podurile noastre culturale, adevărate monumente de a fi admirate din nou.
36. Am empatizat mult, rațional și irațional, cu situația Rusiei în apropierea noastră, acum ceva timp a fost un reper cultural pentru noi aflată în dialog permanent cu Europa de Vest. Iluminismul s-a putut extinde mult mai ușor din Sankt Petersburg sau Moscova în drum spre București (desigur, și de la nivel înalt prin reprezentanți culturali). Mă afectează mai mult decât am putut estima războiul. Rusia poate redeveni un far central cultural în Europa de Est. Am remarcat producția diasporei din toate domeniile. Am avut revelația că Putin ar avea de ales acum o tehnică tip Romanov de a iniția Pacea, mai ales iarna când există un avantaj ilustrat de Ermitaj. E loc de o alianță de graniță aici, având România cu rol de mediator alături de Moldova, Bulgaria și Turcia. Ne este dor de comerțul cu Orientul. Aici este tot pathosul. Orientul este parte din formarea noastră culturală de-a lungul multor secole.
37. România, având o Constituție ce-i conferă caracterul complex de republică prezidențială, putem spune că își alege mereu forma de guvernământ în funcție de caracterul probabil al candidaților. Voturile contează astăzi mai mult ca oricând, la fel ca orice pas spre digitalizarea lor, pentru accesibilitatea diasporei, pentru implicarea și mai accentuată a societății civile în anumite consultări politice de care va fi mereu nevoie. La un moment dat, omenirea se va putea bucura cu adevărat de votul universal, asociat unui sistem de legi care să garanteze Respect Reciproc, Pace pe Pământ, Unitate și Diversitate.
Social media
38. Pe tot acest fundal, cât atenția noastră este ținută în prime time cu temele războiului, planeta se scufundă și noi ne comportăm ca un soi de canibali industriali care se bat între ei peste garduri cu petarde. Dispar viețile copiilor. Motivul pentru care sperăm la un viitor mai bun.
39. Sănătatea planetei este sănătatea fiecărui individ. Dacă în trecut erai "cineva" dacă îți cumpărai o insulă, acum ești plătit să locuiești pe o insulă, doar astfel vei realiza mai atent pericolul topirii ghețarilor.
40. În agricultura industrială se fac eforturi pentru eliminarea microorganismelor care aveau și rol de a menține pământul cultivat aerisit. Fără aceste micro-organisme este nevoie de 10 ori mai multă apă. Cu totul strigător la cer este faptul că apa folosită conține nitrogen, iar nitrogenul adus de fertilizatorii chimici produce gaze de seră de 300 de ori mai nocive mediului decât dioxidul de carbon. Acest nitrogen pătrunde în pânza freatică și, practic, intervine în circuitul normal al apei pe Pământ. Anual se produc 1.1 miliarde de tone de astfel de gaze de seră, mult mai multe decât cele produse de zborurile comerciale. Altfel spus, alimentația bazată pe multe proteine animale este o sursă de poluare gigantică ce produce inclusiv deforestarea terenurilor. Știu toate aceste lucruri din social media, multe rezumate mult mai concis de Vandana Shiva, laureată a Premiului Sydney pentru Pace (2010).
41. Tot în social media am văzut cum arată un val de Ice Tsunami-uri. Nici o reclamă la înghețată nu va putea reproduce așa o priveliște pe care ne-o transmite Planeta destul de direct. Ce vom putea face cu aceste tsunami-uri când se vor apropia de continentele locuite? Dar cu insulele din Pacific? Cu Hawaii? Cum ne vom putea permite să pierdem oameni, patrimoniu, tradiții fiindcă am pierdut prea mult timp cu războaiele între națiuni înrudite genetic?
42. Ne-am lăsat conduși prea mult de "mâini de fier", de lipsă de empatie, de politici obtuze, abrupte, pline de oameni "cu scheleți în dulap" (fabricați sau nu de "vrăjmași" politici). Lipsește mai mult ca oricând integritatea din viața publică. Un actor turc (@therealrahulrai) vorbește cu foarte mult haz despre cum ar putea fi lumea dacă bărbații ar ști să empatizeze cu echilibrul cerut de integritate, încă de la începutul unei relații. Fascinant.
43. Urmăresc cât pot de des site-uri cu meme-uri anonime pentru a lua pulsul graffiti-ului pe Pământ pe vremuri ca acestea, așa cum se petrecea și în Imperiul Roman. Dansul lui "Loki" din social media inspirat de cazacioc mă readuce în spirite mai vesele când văd că totul o poate lua la vale, oricând. Același actor pe care îl adoră deja jumătate de planetă (Tom Hiddleston) vine în alt clip viral cu explicații amuzante despre cunoașterea accentelor în Marea Britanie (a graiurilor, cu semnificații pentru fiecare tip de sunet, în timp ce-și așază mai bine cravata). Cei care cunosc diferențe culturale, sensibile, oricât de infime, despre Aproapele au șanse să conducă lumea, cei care dau dovadă de un pic mai puțin egoism, cei care știu să așeze Pacea la loc de cinste pentru fiecare om întâlnit pe acest drum infinit numit Viață.
44. Pe un astfel de parcurs, inclusiv-exclusiv, am reușit refacerea legăturii de iubire cu profesia mea din marketing; mereu m-am gândit la activități care ar putea face unificarea mai multor pasiuni, mereu fiind curioasă despre ce-ar putea deveni o astfel de întâlnire.
*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 31 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)