30.01.2024
Monica Aldea
Calipsița și Agripina sunt octogenarele de la etajul 9, din Blocul 9, de pe Strada Nouă. A doua zi de Crăciun merg ritualicește la Eufrosina. Sărac ai împodobit anu ăsta. Prea te lași de la o vreme. Eufrosina nu dă replica. Servește cu sarmale și le închide gura o vreme. După masă, o canastă. Soro, ar merge niște sarmale. Ori n-ai. Eufrosina le aduce îngăduitoare. De 3 ori cu repetir. Amnezie, boală grea. La plecare, Agripina se plânge Calipsiței. Hai la o sărmăluță, calica de Eufrosina una de poftă n-a dat.

Vlad Vasiliu
Pe masă e un platou întreg de sarmale, fierte în oală poloneză, cu bulion din Italia. Mai deunăzi am cumpărat orez egiptean dintr-un supermarket german, aveam deja la murat varză din Bulgaria cu sare din Sri Lanka într-un butoi făcut de Ungaria. Am fost pe fugă și am apucat ultima bucată de pulpă de porc din Franța, adusă cu un tir suedez la depozitul unei carmangerii turcești din online. Mi-a venit cu un avion american familia din Anglia și toți ne bucurăm de sarmalele noastre Românești.

Elena Fermuș
Da, mama, sosim în ajun. Dar vezi cu sarmalele. Știi că Nastratin nu e cu porcu'. De curcan? Nu, nici. Are alergie. I se umflă limba-n gât. Gâtu' mă-sii. Fac de vițeluș? O, nu. Ce-ai cu vițelu'? Lasă-l în treaba lui. Să crească mare. Bou. Cine, Nastratin? Nu, bre, el e taur. De vițel zic. Bou în devenire. Zău, mama, că nu știu. M-a luat de cap. Cine? Taurul? Nu, mama. Sarmalele. Fă-le din ceafă de pui. Pui și mata' mai multe. Cepe? Nu. Cefe. Și afumătură? Piciorușe de broască pârlită. Oac-oac prin zeama de varză.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În ianuarie 2024, grupul are 12.500 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus