16.03.2024
Dacă o să mergeți să dați click pe articolele mele din anii precedenți o să observați, cel mai probabil, o bizarerie. O tâmpenie, ar spune unii, un alint ar spune ceilalți, un pattern spun eu. Și cum viața se învăluie în subiectivism, o să aleg varianta mea.

O să dau puțin context. Începând cu 2016, adică anul unu de facultate, am observat retrospectiv că se tot repetă un tipar în viața mea, și anume: anii pari sunt mai buni, anii impari sunt mai... meh. Țin să subliniez că această revelație este strict legată de viața profesională, viața pe care noi, actorii, tindem oricum să o confundăm destul de des cu cea personală. Nota bene: ele nu se confundă, ele se întrepătrund.

Am observat, așadar, că anii pari sunt ăia mai plini de acțiune, mai activi, mai provocatori, în schimb, cei impari, sunt mult mai calmi, mai așezați, mai fără șansă, mai săraci în oportunități. Cu toate astea, 2023 nu a fost un an chiar așa nesemnificativ, lucruri s-au întâmplat, lucruri mari, unele chiar în premieră.

În prima parte a anului am filmat pentru scurtmetrajul de licență al mai tânărului meu amic, ulterior prieten foarte bun, Matei Preda, care și-a sacrificat examenul luându-mă complice travaliului creativ care a prins formă și contur sub numele de Cireașă de pe salată de Boeuf.

Cred că reiese din titlu că ceea ce am făcut noi nu e tocmai cel mai "cuminte" examen din istoria facultății de film a UNATC-ului. În sfârșit, mă bucur foarte mult că am avut ocazia să colaborez și să cunosc un om în potențialului căruia am mare nădejde.

Lunile următoare au fost aglomerate cu deplasări prin toată țara cu hitul teatral al anului 2022, Seaside Stories a lui Radu Afrim, care a luat cu asalt lumea teatrală precum un Blitzkrieg german atent plănuit și meticulos organizat. Succesul spectacolului a fost încununat și de câștigarea premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2022, anunț care m-a surprins într-un moment de beatitudine totală: la coadă la Șaorma în Cluj (TIFF) în timp ce doi băieți în spatele meu se uitau la telefonul meu și comentau: "Bă ce dreq se bucură ăsta așa cu sunet? Cine joacă?"
De-ar fi știut ei că se juca cel mai important meci din cariera mea de până acum...

În tot timpul ăsta, între drumuri și spectacole și vacanțe și festivaluri am mai reușit un lucru mare. Să-mi construiesc o relație sănătoasă, plină de dragoste, iubire, respect, înțelegere, comunicare activă, maturitate și multe altele. Adică lucrurile alea la care ne spuneau părinții sau bunicii că trebuie să avem grijă, dar de care în avântul nostru romantic, de cele mai multe ori, nu mai ținem cont.

Și anul a mai adus o premieră. Mi-am văzut fățuca în premieră pe un ecran mare, la care culmea (ca să folosesc un termen generațional) nu m-am CRINGE-uit deloc. Filmul Libertate este excepțional. Îl văzusem prima oară la TIFF în vară, însă parcă mi-a plăcut mai mult a doua oară. Am scris mai multe despre el în articolul acesta... (Drumul meu spre Libertate)

Anul 2023 l-am terminat la Londra în compania selectă a iubitei și colegei mele de viață. Oraș în care, cel mai probabil, nu o să mă mai întorc datorită și din cauză de aglomerație excesivă și prețuri cu adevărat nesimțite. Măcar oferta culturală a fost pe măsura așteptărilor, în afară de un spectacol de teatru la care am ieșit la pauză deși dădusem destui de mulți "pounzi" pe bilete.

Cam ăsta a fost anul meu 2023. Scriu asta în martie 2024 când deja am scos o premieră extrem, extrem de importată pentru mine și colegii mei de la Teatrul de Stat Constanța. Vorbesc de spectacolul A douăsprezecea noapte în regia domnului Andrei Șerban și a doamnei Dana Dima. Întâlnire care merită un articol separat așa cum au scris și stimatele mele colege Cristiana Luca (Odă repetițiilor) și Ecaterina Lupu (Nu sunt cea ce joc)

Cu bine!

*  
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Suntem aici și în martie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus