Liviu Malița: Dramaturgia românească din perioada comunistă este, după 1989, puțin prezentă în repertoriile teatrelor. Care credeți că sunt explicațiile?
Maia Morgenstern: Cu mare plăcere vreau sa răspund întrebărilor dumneavoastră. Mi se pare un subiect sensibil și important. Trebuie să recunosc faptul că aveți dreptate: dramaturgia românească "de dinainte" este foarte puțin reprezentată / prezentă în repertoriul teatrelor. Poate în ultima vreme începem să asistăm la o reconsiderare a valorilor dramaturgiei autohtone. Și nu mă refer aici la Caragiale: teatrul lui mi se pare că a fost prezent permanent, indiferent de context.
Iată, un singur exemplu (sunt convinsă ca sunt multe altele): Teodor Mazilu. Un autor genial, pe nedrept, consider eu, uitat. Sau insuficient jucat. Trebuie, însă, sa amintesc că dl. Victor Ioan Frunză a montat recent spectacole formidabile după textele lui Mazilu.
L.M.: Ca manager de teatru, ați fi interesată de un proiect de promovare a acestei dramaturgii? De ce?
M.M.: Evident, sunt interesată să montez spectacole după textele autorilor români.
L.M.: Există vreun rol din această dramaturgie pe care vi-ar plăcea să-l interpretați? De ce?
M.M.: Da. Vidra din Răzvan și Vidra.
*
Acest text face parte din volumul Să nu privești înapoi. Comunism, dramaturgie, societate, apărut în anul 2022 la Editura Presa Universitară Clujeană, volum care poate fi achiziționat de la libraria.ubbcluj.ro/