17.06.2024
Cu sârbii e simplu. Dacă-l iei pe fiecare jucător din naționala de fotbal și-l bagi în orice echipă, cel mai probabil va fi acolo între cei mai buni trei. Dacă-i strângi însă pe toți și-i pui să joace, se alege praful de parcă-s prea mulți și se calcă pe bătături. Cu Anglia fix așa s-a întâmplat. Am scris-o din prima zi, nu există echipă de fotbal mai consecventă cu risipirea de vise și cu uciderea de speranțe fotbalistice.

Cu Anglia, statistica a rupt pe genunchi poezia și zice că sârbii au dat prima pasă bună după aproape 6 minute și în minutul 20 posesia era de 85% în favoarea Angliei. Iar la final raportul șuturilor a fost 6-5 în favoarea Serbiei, cel mai mic număr din vreun meci jucat în întreaga istorie a turneelor continentale.

Anglia, care e considerată prima favorită la casele de pariuri, a început în viteză și apoi și-a dezvăluit nu doar toate slăbiciunile ci și toate limitele. Dar și ea și Serbia păstrează șanse de calificare, matematic vorbind, pentru că mai au de jucat cu Danemarca și Slovenia, care n-au arătat cine știe ce în primul meci al grupei și au terminat la egalitate, 1-1.

Bine, cu Serbia am eu o fixație și nu-mi pot pierde optimismul oricâte dezamăgiri aș trăi. Pentru că e deja iureș la naționala plavilor. Tadici, care e căpitan, a fost rezervă și a jucat doar ultimele 30 de minute. Iar după meci a sărit direct la gâtul lui Piksi Stojkovici: "Mi-a fost greu să accept decizia de a nu juca de la început. Mă consider cel mai bun jucător al acestei echipe, liderul, fără falsă modestie. Dar dacă antrenorul a decis să joc 30 de minute, respect asta".

Am mai citit una, poate cea mai dură după acest meci de la care se așteptau multe. A zis-o Mario Cvitanovici, fost internațional croat, antrenor, comentator acum: "Acesta a fost cel mai prost joc pe care l-am văzut la Campionatul European. Fără o idee clară, ritm, creativitate, dorință de a juca fotbal. Faptul că Kane a avut o atingere a mingii în prima repriză spune totul despre jocul Angliei. Până la intrarea lui Mladenovici, Serbia nu a avut sprint într-un spațiu gol. Serbia a arătat foarte puțin în prima repriză. Erau rupți, păreau că nu se cunosc unii cu alții. L-am văzut pe Pixie pe bancă comentând împreună cu asistenții niște lucruri care nu au nicio legătură cu fotbalul. Pe de altă parte, când Anglia joacă prost, Southgate stă pe bancă. Meciul a fost cu două clase sub meciul dintre Slovenia și Danemarca".

Nimic în plus de zis, după asta. Nici măcar golul lui Bellingham n-a luminat o seară în care am avut din nou convingerea că trei meciuri pe zi la Euro sunt nu doar prea multe, dar și prea obositoare, mai ales când nu oferă fotbalistic mai nimic.

Și azi joacă România, de la care n-am așteptări și al cărei fotbal e considerat de mai toți specialiștii cel mai anost practicat de vreo echipă calificată în Germania.

0 comentarii

Publicitate

Sus