17.06.2024
Tribunele sunt galbene. E galbenul românesc, nu cel ucrainean. "Suntem peste tot acasă". Cât de adevărat. Naționala de Fotbal a României debutează la Campionatul European la Munchen într-o atmosferă ca la București. Avem 1-0 de la vestiare. Atmosferă este de meci mare. Spectatorii vor un meci mare, așteaptă ca naționala să își depășească de această dată condiția.

Am văzut o statistică înainte de meci. România are o singură victorie la turneele finale de Campionat European din 16 meciuri. Dar cui îi pasă de statistică în astfel de momente? Să fim optimiști? Dar când nu am fost noi optimiști? Poate nu e cazul acum. Să fim mai temperați. Ucraina vine cu toate vedetele sale din Anglia și din Spania. E bun și un egal.

Meciul începe cu noi în apărare. Așteptăm atacurile ucrainenilor. Dar și ei par un pic timorați. Nu găsesc soluții. Aruncă mingile peste apărarea noastră. Drăgușin și Burcă le rezolvă ca pe o temă de antrenament. Prima șansă vine pentru noi. Coman trage pe centrul porții. Un șut ușor pentru Lunin. Portarul lui Real Madrid. Ucrainenii caută în continuare soluții să ajungă la poarta noastră. Nu le găsesc. Jucătorii noștri aleargă mai bine, mai mult, câștigă duelurile individuale. Chiar dacă nu contăm deloc în atac. Statistica din minutul 20 spune tot: posesie 70% - 30% pentru Ucraina. România are doar 40 de pase. Ucraina cu mult mai multe.

0-0 e un scor bun pentru începutul de turneu, nu? Și vine minutul 27. Ucrainenii nu prea se înțeleg la niște pase simple, Lunin e forțat să degajeze, o face la adversar, iar Stanciu trimite un șut care se oprește în plasă. Stadionul erupe ca un vulcan. Conducem Ucraina! Purtați de valul galben din tribune, fotbaliștii noștri se aruncă în atac. Urmează cele mai bune momente de fotbal ale României. Șutul lui Man, deviat, trece la un deget de poartă, iar puțin mai târziu Stanciu lovește bara direct din corner. Ce gol era să primească Lunin!

Vine pauza. Pentru cine va fi un sfetnic bun? Nu trec nici 10 minute și România face 2-0. Răzvan Marin trage tare de la marginea careului. Lunin e învins din nou. Goooool. Incredibil! Se râde și se plânge în același timp în tribune.

Se spune că 2-0 e cel mai periculos scor. Cred că asta știe și Drăguș care face în scurt timp 3-0. E gata! S-a terminat! Din meci mai este o jumătate de oră, dar nimic nu se mai poate întâmpla. Nu astăzi. Naționala României a jucat cu inima. Iar plămânii ei au fost spectatorii din tribune. E clar că nici ucrainenii nu mai cred într-o revenire. Au primul șut pe poartă în minutul 76. Cam puțin. Cam târziu. Rămâne un 3-0 de poveste.

Munchen a fost astăzi "pământ românesc". Iar România a jucat ca o echipă germană: pragmatică, muncitoare, taxând orice greșeală a adversarului.

0 comentarii

Publicitate

Sus