21.06.2024
Pe toată perioada Euro 2024, ne vedem în scris, în fiecare zi, uneori de două ori pe zi, până la finala de pe 14 iulie 2024. Luăm la disecat grupele, ne dăm cu părerea despre tot ce mișcă și comentăm fiecare meci în parte.

Eu sunt Cătălin Vieru și azi am răspuns la:
a. Cum vezi Grupa F?
b. Cine câștigă grupa F și de ce?
c. Care e jucătorul decisiv al fiecărei echipe și pe ce tineri suntem cu ochii? 

Nu trebuie să fim mari fani ai fotbalului ca să spunem echipa care e favorită certă în grupă: Cristiano Ronal... astaaa, pardon! Portugalia. Turcia vine gata să scoată iataganul în fața oricui. E o echipă imprevizibilă care, chiar dacă primul 11 nu mai strălucește ca în 2002, când obțin cea mai mare performanță a lor, locul 3 la Campionatul Mondial, luptă pentru fiecare metru de teren. Cum se vede istoria unui popor în fotbal... Îmi amintesc clar un meci de la Euro 2008 când turcii aveau nevoie de victorie în fața Cehiei ca să treacă de grupă. 2-0 în min 62 pentru Cehia. Nihat, căpitanul de atunci, îi strânge, îi ceartă , strigă la ei. Nu știu ce le spune, că li se schimbă privirea. Un strigăt ca de pașă al băiatului cu banderola pe braț. 3-2 pentru Turcia la final. Am stat până la final să vă spun că, de fapt, toată grupa e aproape o reeditare a grupei de atunci. În 2008, în ultima etapă din grupe, acest 3-2 face ca Turcia să meargă braț la braț cu Portugalia , ocupanta primului loc, fiecare cu 6 pct și Cehia pleacă acasă din postura de codașă a grupei cu 3 pct, la egalitate cu Elveția care învinge deja calificata Franța cu 2-0 în ultima etapă. O vedem pe aia cu istoria se repetă?
Georgia vine ca mielul la tăiere, deși din perspectiva mea, valoric sunt sensibili egale forțele cu pretendentele la locul 2.

b. Portugalia câștigă grupa, Turcii merg și ei mai departe alături de locul 3, Cehia. Greu pentru Georgieni să producă surpriza, cu tot Kvaradona al lor.

c. Pe el, deși sunt fan celălalt. Călătoria e aproape de final. Nu știu dacă vor mai fi alți doi care să împartă mapamondul în două. Uite, fără să dau nume, ai știut de spre cine vorbesc. Mulțumim, băieți, pentru ultimii douăzeci de ani fotbalistici. În materie de tineri, Portugalia a fost totdeauna pepinieră pe bani mulți pentru cluburile mari. Pentru că Vitinha are 24, îl sar din schemă și va zic să vă uitați la Nuno Mendes, fundașul lui PSG.
La turci, e cam limpede. Hakan Calhanoglu e starul acestei formații, care nu mai are nevoie de prezentări. Clar este și tânărul pe care să îl privim. Dacă la cei 19 ani ai tăi, Real Madrid refuză să te vândă / împrumute, e semn bun. Arda Guler are toate cele să fie noul star mondial. Totul depinde de el.
La Cehi, fiindcă am sânge de ciocănar, nu-mi dezlipesc privirea de pe căpitan. Tomas Soucek a avut un sezon bun la West Ham United și cine îl va opri să îl continue. Poate unul din cei mai promițători tineri fotbaliști este ceh: Adam Hlozek. E o bestie în fața porții.
Georgienii au un singur star, Mijlocașul de 23 de ani de la Napoli, Khvicha Kvaratskhelia, și tocmai de asta îl ocolesc. Cred, în schimb, că merită menționat portarul Valenciei, Giorgi Mamardashvili. La puștani, deși la 23 de ani intră și Kvaradona, o să îl aleg pe fotbalistul Universității Craiova, Anzor Mekvabishvili, care sper să facă un turneu de pomină și să luăm și noi 10mil pe el. Observați că eu nu mă întind la sume becaliene: 30-40-50 de mil....

0 comentarii

Publicitate

Sus