22.06.2024
Vară. Cald. 40 de grade Celsius. Repetiții, spectacol, meci. Încă o dată. Repetiții, spectacol, meci. Și Florin nu mai scrie. Nu azi. Mâine, da.

E plecat cu niște copii și încearcă să îi facă soldați. Încearcă să le insufle într-un mediu mai puțin formal (tabăra) dragostea. Așa e că te-ai gândit la patrie, doar pentru că am zis soldați? Nu. Nu numai. Am fost într-o vizită la ei, la Colegiul Național Militar "Tudor Vladimirescu" alături de Claudiu Bleonț înaintea unui spectacol cu Avarul de Moliere. Am plecat de acolo bombănind ceva unul cu celălalt. Ne-au năucit. Prejudecățile ne-au făcut să ne așteptăm la o educație strictă, aspră. Cazon. Sunt unii din cei mai liberi în gândire elevi pe care i-am văzut (și am văzut câțiva). Cu tot felul de pasiuni pe care te-ai aștepta să le găsești la un liceu de arte, tot felul de performanțe sportive pe care te-ai aștepta să le găsești la un liceu cu program sportiv și o educație pe care ai vrea să o vezi oriunde. Scurt pe doi. Florin e plecat să le arate că se poate.
Și fără partener de scris, e greu.

Ies în oraș.
- Dă-mi și mie un șpriț lung.
- Acum.
- Nu transmiteți meciurile?
- Nu. Politica barului.
- Cred că sunteți unici.
- Asta e și ideea. Eu le văd pe telefon când am timp. Tot. Tot ce pot.
- Da?
- Da!
- Uite, asta facem noi, pe perioada Euro.(întind telefonul cu una din postările din zilele trecute). Ai vrea să...? Ai putea să scrii ceva din ce ai văzut?
- Normal.

Doamnelor și domnilor, Matei Bunescu, suporter al Germaniei, Croației și Scoției. Fără diacritice. Pe messenger. (am pus totuși diacritice, să respectăm politica LiterNet-ului).


Surprinzătoare perfecțiunea și siguranța pe care o dovedesc nemții în teren, de la zidul bavarez Manuel Neuer, care se află în postura de a apăra buturile germane pentru ultima dată la un campionat de o presiune și importanță atât de mare, până la atacantul reinventat de Arsenal, Kai Havertz, care pare că abia acum a ajuns la o siguranță și maturitate specifică unui atacant de calibru. Acesta din urmă surprinde apărarea ungară chiar din primele minute, însă Pèter Gulacsi se opune în două rânduri deschiderii scorului pe arena din Stuttgart.

În minutul 22, veteranul Ilkay Gundogan reușește să destabilizeze apărarea naționalei Ungariei și îi pasează decisiv tinerei speranțe bavareze Jamal Musiala, care deschide scorul cu un șut hotărât din interiorul careului de 16 metri și dezlănțuie astfel infernul pe Stuttgart Arena. "Zidul bavarez" reușește cu câteva minute înainte de pauză să păstreze liniștea în rândul suporterilor nemți cu o intervenție extraordinară la o lovitură liberă obținută de naționala Ungariei. Astfel naționala Germaniei reușește să intre la pauză cu un avantaj minim, dar important în economia meciului și a grupei.

Repriza a doua a avut multă acțiune și emoții, prima ocazie aparținând tot echipei gazdă prin veteranul Toni Kross, care și la acest european își păstrează coeficientul perfect al paselor (fapt care dă de gândit oricărui suporter al fotbalului: Nu cumva este prematură decizia lui să renunțe la echipa națională după acest turneu final?) Deși Ungaria nu s-a lăsat mai prejos și a încercat să restabilească egalitatea, același veteran Ilkay Gundogan reușește în minutul 67 să închidă conturile și să asigure cea de-a două victorie a nemților la campionatul european la care au și onoarea de a fi țară gazdă. A fost o execuție simplă, venită în urmă unei incursiuni în careul echipei ungare a noii extreme a Germaniei, ce a centrat perfect, la firul ierbii.

În concluzie, nemții încheie cea de-a două etapă a campionatului european cu o victorie care nu lasă loc de interpretări, pregătiți de ultimul meci al grupei pe care îl vor juca în compania naționalei Elveției, dorindu-și (cu exactitatea unui ceas elvețian:)) să se califice neînvinși în șaisprezecimi.

După un debut nefericit la Euro 2024, echipa națională a Croației este din nou surprinsă în partida împotriva Albaniei. Albania a dovedit încă din meciul împotriva Italiei că are potențial și că poate produce probleme foarte ușor, dar acest aspect a fost neglijat de către croați. Tocmai de aceea scenariul din meciul cu Italia s-a repetat, Albania deschizând scorul încă din minutul 11 prin mijlocașul central al celor de la Sparta Praga, Qazim Laci, adâncind și mai mult sentimentul nevoii de reafirmare al trupei lui Zlatko Dalić, a cărei prestație de azi umbrește performanțele obținute în 2018 și 2022. După acest scurtcircuit produs de albanezi a urmat un lung asediu la poartă lui Thomas Strakosha care a ținut eroic tabela nemișcată până când sărbătoritul Kramaric (care a împlinit 33 de ani în ziua meciului) a egalat în minutul 74 cu o finalizare de atacant redutabil, astfel făcând un cadou națiunii sale: speranța. Revitalizare vârstnicei echipe a Croației a venit rapid în urma golului, atacând în valuri până când apărarea albaneză cedează din nou, făcând cadou ofensivei croate cel de-al doilea gol, de fapt, un autogol, la puțin timp după golul sărbătoritului, astfel încât Croația din nou crede într-un rezultat pozitiv. Finalul partidei e însă halucinant, nefericitul Gjasula care în minutul 76 înscria în propria poartă, reușește să devină fericitul Gjasula, marcând în poarta lui Livakovic în minutul 95 și distrugând mirajul în care aproape douăzeci de minute Croații trăiseră. Tabela rămâne neschimbată în cele câteva minute de prelungiri suplimentare, iar rezultatul egal stârnește deznădejde în tabăra croată la finalul celei de-a două etapă de la Euro 2024, lăsând în ceață densă obiectivul echipei de a ieși dintr-o grupă a morții pe care o împart cu Spania și Italia. Ultimul meci în compania Italiei este decisiv și toată suflarea croată speră că favoriții lor să arate o atitudine mult mai hotărât și sigură și să obțină astfel primul obiectiv mult dorit, ieșirea din grupe.

Scoția, mereu în umbră, dar niciodată în situația de a trece neobservată, luptătoare, pitorească, reușește întotdeauna să surprindă. Dintr-o neșansă a avut onoarea de a deschide Euro 2024 în compania echipei gazdă, Germania, care s-a impus la un scor de corecție, un 4-1 fără apel. Însă scenariul nefast din prima partida nu le-a influențat prestația din cea de-a doua rundă de la campionatul european. Scoțienii intră motivați și reușesc chiar din începutul meciului să deschidă scorul prin mijlocașul diavolilor roșii, McTominay, dereglând perfecțiunea ceasului elvețian. Șocul însă a fost asimilat cu succes de elvețieni, iar experimentatul Shaqiri a restabilit egalitatea în minutul 26. Meciul a continuat echilibrat, cu ocazii de ambele părți, însă fără vreo schimbare pe tabelă până la finalul celor 90 de minute. Rezultatul lasă o urmă de speranța pentru scoțieni, care se pregătesc de ultima etapă a grupelor cu o motivație mult mai mare, având o șansă să răsplătească încrederea necondiționată oferită de suporteri. Dar pentru asta trebuie să bată Ungaria. Și, poate, să fie ajutați și de Germania.

0 comentarii

Publicitate

Sus