23.06.2024
Așteptările erau uriașe înainte de această partidă. Victoria cu 3-0 în fața Ucrainei a creat sentimentul că orice este posibil. Am uitat că acum vreo două săptămâni încheiam 0-0 cu Liechtenstein în ultimul meci de pregătire înainte de Campionatul European. Acum ne imaginăm că putem răpune "balaurul" belgian, care are însă multe capete.

Jucătorii noștri cântă imnul cu pasiune, acompaniați de spectatorii români prezenți iar în număr foarte mare în tribune. Poate că energia lor îi va purta pe fotbaliști spre un nou meci de poveste.

Dar partida începe cum nu se poate mai prost. Jucătorii noștri par hipnotizați de dansul belgienilor cu mingea, Lukaku este generos și întoarce mingea spre Tielemans care aproape că rupe plasa cu un șut puternic de la marginea careului. Este 1-0 pentru Belgia după numai vreo 70 de secunde.

România reacționează ca o echipă mare, se aruncă peste belgieni și Drăgușin trimite cu capul o minge scoasă de portarul belgian în corner. Dar totul ține trei, patru minute. Apoi lucrurile sunt liniștite de belgieni. Pasează destul de ușor, după care torpilează poarta României, dar Niță reușește să facă minuni în poartă.

Prima repriză se desfășoară după acest scenariu, cu belgienii dând senzația că pot face orice oricând. Jucătorii noștri nu prea mai reușesc să pună probleme. Un sprint al lui Mihăilă pune pe jar apărarea Belgiei, dar faza e rezolvată ușor, iar câteva minute mai târziu Drăguș se află la o jumătate de gheată de 1-1, dar nu reușește să ajungă la minge înaintea portarului.

Repriza a doua începe cu România în atac. Man trage puternic, dar pe centrul porții, Mihăilă scapă singur spre poarta Belgiei, ajunge în careu, dar șutul său ajunge în peluză. Atitudinea jucătorilor noștri pare schimbată în bine după cinci minute din repriza a doua. Jocul este mai viu, România caută soluții, fotbaliștii aleargă, se zbat, dar mereu lipsește ori ultima pasă, ori o finalizare de calitate. Sentimentul este că fiecare atac al belgienilor se poate transforma în gol. Jucătorii noștri lasă spații mari, apărarea extrem de organizată a trecut în planul secund. În acest condiții, Lukaku scapă singur cu portarul, Drăgușin nu îl poate ajunge și înscrie calm. Nu putem să spunem că nu este meritat. Dar ce surpriză! Golul este anulat de VAR pentru că atacantul belgian se afla în ofsaid. Norocul pare că nu ne-a părăsit. Pe Lukaku, însă, da. Se află la al treilea gol anulat în două meciuri de la Campionatul European.

Se joacă fără plasă de siguranță. Ori la bal, ori la spital. Dacă e să fim sinceri, spitalul e mai aproape.

Lukaku nu se lipește de gol nici câteva minute mai târziu când este blocat de Niță. De departe cel mai bun jucător al României.

La poarta adversă Man își depășește în viteză adversarul direct, dar trage în portar. Cât de aproape am fost de egalare! Mai este puțin timp. Și nu ar fi prima oară când am înscrie pe final de meci. Elveția poate depune mărturie în acest sens.

Belgienii ne lasă posesia și par mulțumiți cu acest rezultat. Fotbaliștii noștri au mingea, pasează, pasează, pasează, pasează... și cam atât. Adversarii ne blochează ușor. Surprinzător, golul doi vine atunci când presiunea adversarilor mai slăbise. Portarul belgian degajează mingea peste apărarea noastră, iar De Bruyne - cel mai bun jucător al lor - rezolvă simplu duelul cu Niță și face 2 - 0. Până la final Alibec are o șansă mare să marcheze, iar belgienii ne mai iartă de câteva goluri după ce România renunțase la orice prudență.

Senzația la finalul partidei este că se putea mult mai rău, că am scăpat cu o înfrângere decentă. Să recunoaștem însă că la începutul Campionatului European nu aveam nicio așteptare de la partida cu Belgia. Era o pierdere asumată, să zicem, dacă ne gândim la diferența de valoare între jucătorii lor și ai noștri. Dar în contextul în care am debutat cu un meci foarte bun cu Ucraina și suporterii au început să își facă scenarii care depășesc posibilitățile actuale ale fotbaliștilor naționalei acest meci ne aduce cu picioarele pe pământ.

Partea bună este că numai de noi depinde calificarea din grupe. Meciul de miercuri (26 iunie 2024) cu Slovacia este decisiv, dar și perfect abordabil pentru că adversarii nu vor mai fi balauri cu multe capete ca belgienii. Iar dacă România va ajunge în optimile de finală ale Campionatului European, atunci vom putea să începem să visăm din nou.

0 comentarii

Publicitate

Sus