24.06.2024
La Euro 2024, Spania face parte din Grupa B alături de Italia, Croația și Albania.
*
Se zice că, din zona asta andaluză, dacă este foarte senin, poți vedea în depărtare, peste Marea Mediterană, coasta Marocului. Dacă te întorci cu spatele, privirea ți se oprește pe vârfurile munților Sierra Nevada. Surpriza este că, în mijlocul lui august, când te topești pe plajă la 35 de grade, acești munți au încă pete de zăpadă, lăsând în ochii privitorilor o metaforă vizuală de neuitat. Probabil că de acolo vine și denumirea de Muntele Nins, dacă am traduce din spaniolă.

Vă întrebați unde se află acest loc? Nu vă spun deocamdată, ca să fiu sigur că citiți până la capăt. Iar orășelul ăsta are o trăsătură aparte, pe care, ca turist, e foarte bine s-o ai în buzunarul cu informații utile. Cine nu a auzit de faimoasele și gustoasele tapas? Cred că toți cei care vizitează Spania. Doar că cei care plătesc o tapa în Barcelona au șansa să simtă un deranj stomacal când vine nota de plată. Ei bine, asta nu ți se întâmplă aici! Poți mânca o tapa gratis dacă ai tupeul să comanzi o bere! Da, ați auzit bine! La o bere comandată, primești o tapa inclusă în preț. Cei mai cârcotași ar putea întreba: oare ce se întâmplă dacă bei cinci beri, ca un biet turist însetat? Primești aceeași tapa? Nu! Ai tapa 1, tapa 2, tapa 3, etc. Cam până pe la a cincea. După aia intri pe repeat. Sunt foarte multe baruri specializate în tapas gătite cu pește prins noaptea și livrat dimineața devreme restaurantelor. Vă spun pe cuvânt, oamenii aceștia pregătesc tot ce vine din mare atât de bine, încât bei bere multă doar pentru tapas. Creveți, pești, caracatiță! Și nu numai! Jamon, măsline, brânză! Carne à la plancha, paella, melci! Imaginați-vă că vedeți meciul România-Belgia într-un astfel de bar! Otra cerveza, por favor!

Iar dacă tot am adus vorba despre fotbal, aici în Motril, băștinașii sunt împărțiți între două echipe: Real Madrid și Barcelona. Restul echipelor parcă nici nu există pentru oamenii de aici, oameni crescuți în sărăcie pe vremea lui Franco și aduși pe linia de plutire după intrarea Spaniei în Uniunea Europeană. S-a investit masiv în Andalusia, în special în turism și agricultură. Peste tot sunt plăcuțe în care trecătorul este informat că proiectul respectiv a fost finanțat din fonduri europene. Banii au fost chiar folosiți cu eficiență maximă, spre deosebire de știm-noi-unde. Acum spaniolii culeg roadele. Pe cele din agricultură, ca să fac o glumă proastă, le culeg românii, marocanii, ecuadorienii și alți amărâți ajunși în pateras de pe coastele Africii. Dar asta o știe multă lume deja, așa că mă opresc. Ar mai fi multe de spus, însă timpul liber e important și scurt. Hasta luego, amigos.

Notă: Dacă vreți să contribuiți la această rubrică, vă așteptăm propunerile (nu ezitați să vorbiți și despre aceeași țară, din altă perspectivă). Detalii despre ce ne puteți propune aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus