De la vizionarea filmului Hai, România! au trecut câteva luni.
Deoarece am pariat în primăvara anului 2024 că România va obține patru puncte în faza grupelor la Campionatul European de fotbal, am început să urmăresc anumite meciuri, ca să mă dumiresc ce e cu acest sport numit fotbal. Și dacă totul va decurge așa cum antrenorul E. Iordănescu și-a propus, acest serial va avea cinci episoade.
Începutul
Jocul de fotbal a fost inventat pentru a trimite undeva copiii, adică la joacă. Inventatorul acestui sport habar nu avea că milioane de oameni se vor opri din zugrăvit / bătut / furat / muncit pentru a urmări un meci de fotbal.
Dialogul din 2024
Antrenor: Știm să dăm gol cu capul?
Jucători: Nu prea.
Antrenor: Știm să driblăm?
Jucători: Câteodată.
Antrenor: Știm să pasăm?
Jucători: Da.
Antrenor: Vom fugi?
Jucători: Până în ultima secundă.
Antrenor: Aveți încredere în voi?
Jucători: Da.
Antrenor: A avut România vreodată atâția fani la un meci disputat în afara României?
Jucători: Nu.
Imnul
România-Ucraina: 3-0
Stanciu a fost, cred, primul jucător de la C.E. de fotbal care a înțeles că portarii au probleme în a anticipa traiectoria noii mingi de la acest campionat. Probabil senzorii încorporați in minge sunt de vină. Șut Stanciu. E 1-0. Le-am "mulțumit" jucătorilor că au obținut trei puncte și mai ales pentru jocul prestat. Nu foarte spectaculos, dar extrem de eficient.
România-Belgia: 0-2
Belgia e o echipă care nu are nici o direcție și trăiește din iluzii. Fiecare spectator al unui meci de fotbal e și un foarte bun arbitru, deși VAR-ul a mai tăiat din competențele arbitrilor amatori. Profit de ocazie să acord un cartonaș roșu jucătorului de Bruyne. Golul din minutul '80 trebuia anulat și belgianul trebuia să vadă roșu, pentru atacul intenționat asupra portarului Niță. Așa că am pregătit al doilea cartonaș roșu pentru toate persoanele care folosesc expresia "a lovit întâi mingea". Această aberație face ca foarte mulți jucători să fie accidentați doar de dragul expresiei. Sper să vină și ziua în care se va renunța la expresie și automat la scene neplăcute, precum cea din minutul '80. Până atunci, roșu pentru de Bruyne. Din cu totul alte motive, de Bruyne a primit același cartonaș și de la fanii belgieni, după ultimul lor joc din grupe.
România a jucat bine, a fugit mult, dar nu a avut noroc.
România-Slovacia: 1-1
E incredibil. România practică același joc pentru care merită să te uiți la meci, jucătorii fug extrem de mult și nu-mi rămâne decât să mă bucur că s-au câștigat cele patru puncte.
Antrenorii
Acest campionat European va fi câștigat de una din echipele care au antrenori capabili: Spania, Austria, Germania sau Franța (care e singura echipă care poate câștiga și fără a avea un antrenor valabil).
Cel mai stupid meci de la C.E.
Anglia-Slovenia: 0-0
Acest meci trebuia disputat fără spectatori și la lumina lanternelor. Sau spectatorii ar fi trebuit să-și primească înapoi banii pentru bilete. De altfel nu e primul meci din acest an care nici nu merita să fie difuzat la TV. Finala Champions League din mai 2024 e un exemplu de meci care nu merita să fie urmărit.
Arbitrul turneului
Istvan Kovács pentru recordul de cartonașe arătate:20. Bravo, și la mai mare!
Pariul
Și de această dată am pariat că România va câștiga meciul cu Olanda în optimi. E posibil? Dacă jucătorii respectă indicațiile antrenorului, cred că victoria e posibilă.
Concluzia
Recitind rândurile de mai sus, realizez că în aceste luni pe care le-am folosit pentru a înțelege jocul de fotbal, nu numai că n-am priceput mare lucru, dar am devenit în mod miraculos un bun arbitru, un bun selecționer și mai ales un bun parior. E incredibil câte efecte poate avea jocul de fotbal. De altfel și UEFA a observat că ceva nu e în regulă. În timp ce accesam rubrica pentru achiziționarea de bilete, site-ul UEFA mi-a blocat accesul. Cartonașul roșu l-am primit de la UEFA pentru că: "Viteza și frecvența cu care tastați nu poate fi a unui om. Probabil sunteți robot. De aceea vă rugăm să acceptați cartonașul roșu în calitate de om cu calități care depășesc puterea noastră de înțelegere. Dacă sunteți robot, oricum nu avem ce să vă transmitem."
Hai România!
(Iunie 2024)