05.07.2024
Un european dubios acest Euro 2024. Din aproape toate punctele de vedere. La fiecare meci, dacă am sta să îl mărunțim, am găsi ciudățenii. Și mă voi referi strict la modul de joc și la evoluția în această lună.

Sferturile de finală se joacă cu Spania-Germania, Franța-Portugalia, Olanda-Turcia, Anglia-Elveția. Din acestea 8, doar Spania-Germania e un meci, care, până la proba contrarie, ar putea da campioana europeană. Pentru că doar Germania și Spania au jucat fotbal. Nu s-au bazat pe șansă, noroc, autogoluri (chiar dacă Spania a beneficiat de unul). Au ieșit primele din grupele lor, Spania cu 9 puncte maxim să ne amintim. Germanii, să ne aducem aminte, pe 14 iunie 2024 au făcut un meci spectacol, cum se putea aștepta fiind meci de deschidere, la ei acasă: 5-1 în fața Scoției. Celelalte echipe s-au bazat pe noroc și autogoluri, în mare parte.

Nu e în această fază Italia, campioana din 2021, despre care însă nu putem spune că a jucat ceva. La meciul cu Albania, poate, fiind presați de faptul c-au dat albanezii gol în secunda 24. Eu auzeam meciul în căști atunci, și am rămas mască auzind că în secunda 24 s-a dat un gol. Neatenția lui Donnarumma, portarul, care după părerea mea a reprezentat singur echipa Italiei, ceilalți completând până la 11. La meciul cu Spania am ieșit în centru, cu tricoul Italiei, având speranțe. Chiar dacă au avut multe șanse, spaniolii au fost salvați de Callafiori, care a dat cel mai stupid autogol. La meciul cu Elveția, din nou, doar portarul ce-a mai jucat la italieni. Consecință: Italia eliminată.

Dacă stăm să comparăm cu EURO 2016, acesta e sub nivelul aceluia cu mult. Portugalia și Franța de atunci nu mai sunt acum, aici. Franța s-a bazat, ca și Anglia de altfel, pe noroc. Pe șansă. Poate pentru ca Mbappe s-a accidentat și a descurajat echipa, dar există și alte nume acolo. Nume mari. Au reușit să ajungă în sferturi. Ca Portugalia care, la ultimul meci, cu Slovenia, a avut o prestație penibilă.

90 + 30 min prelungiri + penalty-uri. Pe scurt Portugalia-Slovenia. M-aș fi bucurat să câștige Slovenia. Au jucat foarte bine, i-au presat pe portughezi cât au putut de tare. S-a văzut ca vârsta își spune cuvântul: Pepe, 40 ani. S-a văzut și egoismul și dorința de cifre: Ronaldo, care a dorit să execute toate loviturile libere posibile, inclusiv penalty-ul, reușind 0 goluri din 3 sau 4 ocazii. Faptul că a plâns, da, ne-a emoționat, dar nu trebuie trecut cu vederea faptul că, dacă n-ar fi marcat penalty-ul din loviturile de departajare, drumul lui la națională s-ar fi oprit acolo. Sau dacă echipa nu ar ar fi mers mai departe. Pe scurt, slovenii au dat dovadă de cooperare, echipa Portugaliei de la început având acest dezavantaj: pui nume mari din fotbal laolaltă și cooperarea este inexistentă.

Să urmărim cu interes meciul din 5 iulie 2024: Spania-Germania. Vom vedea poate campioana europeană. Sau poate Portugalia și Franța se vor trezi și vor juca fotbal la capacitățile lor reale, fiind deja sferturi de finală.

0 comentarii

Publicitate

Sus