Ramona Ungureanu
Ajunsesem pe malul apei la șase. Soarele răsărea și-mi intra drept în ochi. Șoarecu ăla mic cu dungă, încă nu se trezise, bag sama, scosesem mămăliga s-o pun pe momitor, el nimic. Miroase a vanilie. O vulpe cu doi pui vin să bea apă pe malul opus. Un pescărel albastru țâșnește prin fața mea trilulind tare cătă dreapta. La șapte fix răchita din fața mea își ridică poalele și se mută doi metri, pe vârfuri. Alo unde ești, pot să vin și eu să stau la pescuit? Șez' blând pe curu' tău, două femei la pescuit nu să poate.
Caterina Tudorache
El răspunse la telefon. Da boss, 2, 11, pa. Ea răspunse la telefon. Da pisi. Stai că am o mască pe față cu pudră de aur. Cică dă bine la ten. Ăsta al meu l-a sunat pe al tău să ne vedem mâine la un grătar și să aducă 2 sticle de vin de la țară. Eu îmi iau o salopetă și un plovăraș. Da. Mergem sâmbătă. Da pisi, cică el a zis că nu vrea nuntă mare și nu are bani de fonfleuri. Și ce crezi, au 300 de invitați și creveți. Legenda spune că cele 2 femei au închis telefonul abia când s-au întâlnit a doua zi, la ora 11.
Ionuț Morariu
Toată viața am căutat femei și m-am ascuns la ele acasă. De viață. De viață și de tobă erau și Tanța și Marina. Până mi-au fost de moarte. Că doar ele două m-au iubit. Mama și Moartea. Și nici una nu s-a lepădat de mine. Degeaba-mi zice mama: nu mai bea, Ionele, că o să mori cirotic ca tac-tu. Da io nu și nu. Ea nu știe săraca cât îmi iubesc eu moartea asta a mea de-i fac poezii precum că aoleu moarte drăguță, trei doamne mă trag de. De aia merge la popă. Că cică-s dracu gol. Nu știe ce-am eu la sufletul meu.
Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2024, grupul are 13.200 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).